A auzit cineva de „Filatelia tinerimii”?

Categorii:Filatelie
Daniel

De o saptamana studiez toate resursele filatelice pe care le am la dispozitie, in incercarea de a da de urma unei necunoscute de la inceputul anului 1949: „Filatelia tinerimii”. Si, pentru ca am epuizat toate documentele din colectia proprie, apelez la orice colectionar care are cunostinta de aceasta titulatura pe care am descoperit-o pe antetul unui plic circulat in ianuarie-februarie 1949 dinspre Bucuresti spre Prerov (Cehoslovacia) si retur.

Antetul a fost aplicat manual, cu o stampila de cauciuc de culoare violet, avand urmatoarea inscriptie pe 3 randuri: „FILATELIA TINERIMII / Str. Meteori, 53 – Bucuresti 6 / Telefon 4.83.00”. Cele doua posibilitati luate in calcul pentru perioada respectiva sunt ca „Filatelia tinerimii” a reprezentat:

1. denumirea unui grup filatelic organizat (cerc, club sau asociatie), sau

2. titulatura unei publicatii de specialitate.

Plic circulat in 1949 cu antetul necunoscut "Filatelia Tinerimii"

Plic circulat in 1949 cu antetul necunoscut „Filatelia Tinerimii”

Cu toate incercarile mele, niciuna din supozitii nu a putut fi regasita in volumul „Istoria miscarii filatelice din Romania” (aparuta in 2011), semnat de Cristian A. Scaiceanu, ori in lucrarea editata in regim manufacturier „Istoria filateliei romanesti” (vol. I-IV) a neobositului Silviu N. Dragomir. De asemenea, nici in colectia revistei „Filatelia” 1944-1949 nu se afla vreo informatie care sa clarifice existenta unui cerc de profil sau a unei publicatii intitulate „Filatelia Tinerimii”, iar Comisia de Cercetare si Literatura a F.R.F. nu mentioneaza o astfel de revista.

Cunoscand legislatia privind aspectele greoaie ale schimbului cu strainatatea (intervenit inca din 1946), mentionez ca in revizuirea din 1948 se stabileau urmatoarele: „(…) Scrisorile cu timbre ce urmeaza sa fie expediate in strainatate, trebuiesc prezentate deschise la Banca Nationala a Romaniei (…). La ridicarea scrisorii, aceasta este inchisa pe loc, aplicandu-se pe verso bulinele B.N.R. iar in fata functionarul aplica o stampila, care este dovada verificarii continutului (…)”. Simplul fapt ca plicul prezentat in imagine nu are aceste semnalmente, m-a determinat sa iau in calcul si posibilitatea ca „Filatelia tinerimii” sa fie, de fapt, un periodic de filatelie (poate un supliment, ori un numar de proba) pe care colectionarii inca nu l-au descoperit.

Oricine detine o piesa circulata postal cu un antet asemanator, ma poate contacta, in speranta ca odata si-odata tot vom afla ce se ascundea in spatele titulaturii necunoscute de dupa proclamarea R.P.R..

UPDATE 16 mai 2014

Prin amabilitatea filatelistului Adrian Cosmescu, am intrat in posesia unei alte circulatii cu trimitere directa la „Filatelia tinerimii”. De aceasta data este vorba despre un plic expediat din Hamrun (Malta) de catre un anume George Pace si adresat < Mr. Vintila Petrecu – Vrancea, Director of the „Filatelia Tinerimii”, str. Meteori 53, Bucuresti 6>. Corespondenta a fost cartata in data de 25 martie 1949 la Oficiul Postal 4 Bucuresti si dezleaga intrucatva misterul efemeridei filatelice tineresti din zorii noii ere militante. Cel mai probabil, aceasta a fost o publicatie de scurta durata, al carui director era „jurnalistul si animatorul cultural” Vintila Petrescu-Vrancea, cu aceeasi orientare filatelica neconsistenta precum celelalte aparitii sporadice din epoca: „Filatelie – Sah – Cuvinte incrucisate” sau suplimentul „A.R.I.P.”.

1949, Plic adresat publicatiei Filatelia Tinerimii, condusa de jurnalistul Vintila Petrescu Vrancea - fata

1949, Plic adresat publicatiei Filatelia Tinerimii, condusa de jurnalistul Vintila Petrescu Vrancea – fata

1949-Plic-adresat-publicatiei-Filatelia-Tinerimii-condusa-de-jurnalistul-Vintila-Petrescu-Vrancea-verso

1949-Plic-adresat-publicatiei-Filatelia-Tinerimii-condusa-de-jurnalistul-Vintila-Petrescu-Vrancea-verso

UPDATE 27 martie 2016

O noua marturie mi-a parvenit la aproape 2 ani de la prima reconfirmare a existentei necunoscutei grupari „Filatelia Tinerimii”, de data aceasta prin bunavointa colectionarului Mihai Voiculescu. Din punct de vedere al arheologiei istorico-filatelice, plicul respectiv – expediat din Plovdiv (Bulgaria) – vine sa completeze parcursul cronologic al efemerei existente a publicatiei „Filatelia Tinerimii”, stampila de sosire a oficiului Bucuresti fiind aplicata in prima decada a lunii martie 1949, mai exact de Ziua Femeii.

Plic circulat Plovdiv-Bucuresti in martie 1949, adresat Cercului Filatelia Tinerimii - recto


Plic circulat Plovdiv-Bucuresti in martie 1949, adresat Cercului Filatelia Tinerimii - verso

8 comentarii

 1. cosmescu adrian
  cosmescu adrian
  12/01/2014 at 10:56

  am si eu un plic sosit in 1949 din malta pe adresa filatelia tinerimii dl. director vintila petrescu-vrancea

 2. Daniel
  16/05/2014 at 00:52

  @cosmescu adrian: Multumesc domnule Cosmescu pentru semnalare. Am primit si scanarea pe care urmeaza sa o prezint si in cadrul articolului.

 3. mcv.-
  mcv.-
  07/08/2014 at 03:39

  Scurtă informație:
  În mod cert, în partea de jos a străzii Meteor (dinspre Antim pe dreapta – numerele fără soț), locuia (cel puțin până prin „61-„62!) un „batrânel” la care noi, copiii cartierului, făceam schimb de timbre: alegea ce era de valoare si ne dădea „Colonii” frumos colorate!!! 1 la 10-20, de obicei.
  Am învățat mai târziu: „Zumstein”, „Yvert”…
  Toate cele bune!

 4. Daniel
  07/08/2014 at 10:16

  @mcv.-: Apelul la memoria individuala subiectiva e binevenit oricand. Multumesc pentru precizare si pentru… rascolirea amintirilor filatelice din copilarie.

 5. Zoltan Neppel
  Zoltan Neppel
  05/07/2015 at 21:21

  Detin in olectia personala cateva plicuri asemanatoare, pe plicuri din acelasi material, cu francatura similara si cu antetul aratat de Dvs. Interesant este faptul, ca toate piesele au sosit retur la expeditor – probabil de aceea s-au si pastrat pentru „posteritate”. Daca este vorba de un cerc sau de un magazin de comert filatelic, care coresponda doar sau in deosebi cu clienti din strainatate, atunci acest magazin avusese o existenta efemera, fiind infiintata intr-o vreme in care toate celelalte unitati particulare se inchideau ( 1949). Sa fi fost de stat – mare sens nu ar fi avut, odata ce in acelasi an luase fiinta comertul filatelic de stat. Se poate sa fi fost precursoarea acestuia?

 6. Voiculescu Mihai
  Voiculescu Mihai
  27/03/2016 at 16:14

  Buna ziua,
  Am citit cu interes prima postare a dvs., si de atunci caut plicul pe care stiam ca il am in colectie. Acest plic a sosit in martie 1949 din Bulgaria. A fost expediat din Plovdiv de catre un armean – Raffi M. Aslanian. As dori sa va trimit niste imagini cu plicul.

 7. Daniel
  27/03/2016 at 20:39

  Voiculescu Mihai: Multumesc pentru resursa trimisa, am publicat update-ul de rigoare cu imaginea fata-verso a plicului.

 8. Dr. Zoltan Neppel
  Dr. Zoltan Neppel
  15/08/2019 at 12:58

  Bună ziua,
  aș avea de adăugat la acest subiect următoarele: dețin mai multe plicuri cu antetul Filatelia Tinerimii trimise retur din cele mai bizare colțuri ale lumii, dar numai într-una singură s-a păstrat și conținutul. Este vorba de o scrisoare trimisă de Petrescu Vrancea unui anume George Lefarga din Congoul Belgian în ianuarie 1950, scrisă în franceză și în care descrie gama largă de oferte de mărci românești din depozitul său vast, dând și lista celor dorite să achiziționeze în schimb. Ca urmare cred mai degrabă că Filatelia Tinerimii era un magazin filatelic particular în anii 1948/49, fiind deja dispărut în 1950, probabil ca urmare a naționalizărilor, publicistul Petrescu Vrancea continuând să facă comerț/schimb filatelic în particular, fără magazin, de la aceeași adresă în strada Meteor 49-53…

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url