Proiectele primelor intreguri postale semiilustrate de propaganda agricola

Categorii:Cartofilie, Filatelie
Daniel

Intervalul 1941-1943 a constituit, in ciuda conditiilor vitrege de razboi, una din cele mai prolifice si mai novatoare perioade din istoria moderna a intregurilor postale romanesti. Dupa ce, la inceputul anului 1941, a fost editat primul set de 10 carti postale militare gratuite cu imagini fotografice plasate in jumatatea din stanga de pe aversul fiecarei carti postale, urmat de un altul continand 9 scrisori de campanie, filatelia romaneasca putea avea parte de o noua premiera. Este vorba despre un set de 7 carti postale semiilustrate, cu marca fixa „Mihai I” de 3.50 Lei, ramas din motive necunoscute in stadiul de proiect neadoptat.

Intregurile se afla in arhivele Muzeului National Filatelic si au fost aduse la cunostinta publicului larg in 2005, in paginile revistei „Filatelia”, tiparul de proba fiind realizat pe doua coli a 4 carti postale fiecare (7 avers + 1 revers). Pe langa ineditul machetelor grafice de ilustrator, importanta proiectelor neadoptate consta in accea a primelor realizari filatelice concepute strict pentru propaganda agricola. In cele ce urmeaza voi incerca sa devoalez motivatiile care au stat in spatele acestei comenzi onorate de catre artistul grafician, dar neconcretizate de statul roman.

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa "Mihai I" de 3.50 Lei - "4 Miliarde de Lei!"

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa „Mihai I” de 3.50 Lei – „4 Miliarde de Lei!”

Strategia „aliatilor”

Agricultura, in sine, a constituit un obiectiv al ofensivei germane asupra economiei romanesti. S-au creat societati mixte pentru comercializarea produselor agricole si trimiterea lor in Germania. Un moment important care indica scopul politicii germane in economia romaneasca a fost protocolul din iulie 1939, prin care s-a stabilit un plan de restructurare a agriculturii romanesti, conform cu interesele Germaniei. In principal, interesul aliatilor din acele vremuri era legat de acoperirea lipsurilor in aprovizionarea constanta cu hrana a propriilor trupe combatante aflate pe Frontul de Est.

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa "Mihai I" de 3.50 lei - "Aratura de vara"

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa „Mihai I” de 3.50 lei – „Aratura de vara”

Izbucnirea razboiului in septembrie 1939 a determinat o crestere a preturilor produselor agricole, mai ales la legume si oleaginoase, solicitate mult la export, indeosebi in Germania. De asemenea, pe piata interna s-au introdus preturi de stat la cereale, iar pentru stimularea unei productii viguroase s-a introdus sistemul bonificatiilor la pretul pentru produsele de buna calitate.

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa "Mihai I" de 3.50 lei - "Cultura nutreturilor"

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa „Mihai I” de 3.50 lei – „Cultura nutreturilor”

Filme pe paine

Simultan cu aceste masuri, Ministerul Agriculturii si Domeniilor a comandat Oficiului National Cinematografic o serie de 10 filme documentare de „propaganda agricola”, in perioada 1941 si 1943: „Sa fii bun gospodar” (1941), „Plugaritul” (1941), „Plante uleioase” (1941), „Plante industriale” (1941), „Motocultura” (1941), „Romania agricola” (1942), „Plantarea vitei de vie / Viticultura” (1942), „Cultivati zarzavaturi” (1942), „Cresterea vitelor” (1942), „Pomicultura” (1943). Scurt-metrajele au fost realizate de Witold Klimowicz, un regizor evreu de origine poloneza, acesta fiind si principalul motiv pentru care niciunul din cele 10 filme nu a avut parte de un montaj final si de difuzare in jurnalele de actualitati din cinematografe, desi filmarile fusesera incheiate in termenele stabilite.

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa "Mihai I" de 3.50 lei - "Curatirea semintelor"

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa „Mihai I” de 3.50 lei – „Curatirea semintelor”

Propaganda din brazda

Accentul deosebit care s-a pus, in cei 3 ani, pe o productie agricola sanatoasa in continua dezvoltare, aici incluzand si legumicultura, pomicultura sau zootehnia, impunea masuri propagandistice pe masura. Un intreg aparat guvernamental (Ministerul Propagandei Nationale) a functionat la capacitate maxima in toata aceasta perioada critica pentru armata romana, aflata de partea Axei pana la 23 august 1944. Asa cum in cazul Italiei fasciste, cat si al Germaniei naziste, modelul manipularii prin cinematografie servea drept teza politica (sloganul preferat fiind in primul caz „Cinematografia e l’arma piu forte!”, iar in cel de-al doilea „Triumph des Willens” devenise lectie obligatorie in manualele scolare), preluarea anumitor sarcini ideologice si de catre filatelie era o continuare inevitabila a scenariului dezvoltat de masinariile propagandistice teribile.

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa "Mihai I" de 3.50 lei - "Inul si canepa"

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa „Mihai I” de 3.50 lei – „Inul si canepa”

Piese de arhiva

Cu toate acestea, desi pe una din marginile unei coli apare scris de mana „Bun de tipar 24 XI 943„, primele carti postale semiilustrate romanesti pentru propaganda agricola nu au vazut lumina tiparului la sfarsitul lui 1943 si nici in anul urmator. E foarte posibil ca aceasta masura sa fi fost considerata tardiva de noul ministru Ion Marian, numit in functie in iulie 1943, care l-a succedat pe marele agronom Aurelian Pana in fruntea Ministerului Agriculturii si Domeniilor. Mai degraba, proiectele celor 7 intreguri postale si ale celor 10 filme documentare, ambele ramase neterminate, par initiativele celui din urma (fost presedinte al Institutului National de Export si al Sindicatului Agricol), in stransa colaborare cu ministrul propagandei – Mihai Antonescu.

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa "Mihai I" de 3.50 lei - "Leguminoasele"

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa „Mihai I” de 3.50 lei – „Leguminoasele”

Neemise, necunoscute, nepretuite…

Ar fi fost niste realizari de efecte postale deosebite pentru acele timpuri, asa insa peste filatelia romaneasca a trebuit sa mai treaca un deceniu si instaurarea unui nou regim pana la iesirea din tipar a primelor intreguri postale semiilustrate cu tematica agricola. Si chiar daca pe singurul revers existent se vad clar urmele prin care au fost sterse reprezentarile stemei si ale efigiei Regelui Mihai (aparute in 1941, pe aversul cartilor postale semiilustrate pentru propaganda de razboi), marea enigma ramane, in opinia mea, cea a valorii inscrise pe marca fixa. Aceasta era de numai 3.50 lei, in conditiile in care tariful in vigoare la acea data pentru o carte postala simpla era de 10 lei, iar cel pentru o carte postala ilustrata era de 12 lei.

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa "Mihai I" de 3.50 lei - "Din pricina..."

1943, Proiect de intreg postal semiilustrat cu marca fixa „Mihai I” de 3.50 lei – „Din pricina…”

1943, Reversul proiectului de intreg postal semiilustrat cu marca fixa "Mihai I" de 3.50 lei

1943, Reversul proiectului de intreg postal semiilustrat cu marca fixa „Mihai I” de 3.50 lei

UPDATE 2018: Cat despre ilustrator, spuneam in 2013 ca nu putem decat sa ne dam cu parerea. Insa, dupa o descoperire extraordinara, cercul acestor prime intreguri de propaganda agricola se inchide fericit. In circuitul filatelic a aparut, in 2017, singura carte postala semiilustrata de acest tip, cunoscuta a fi fost emisa si circulata la inceputul anilor ’40. Este vorba despre tiparul brun (fara marca fixa!) al cartii postale prezentate mai sus, cu un desen semnat de pictorul Traian Bilţiu Dăncuş (1899- 1975). Semnatura artistului se poate observa in coltul din dreapta-sus a ilustratiei.

Carte postala de propaganda agricola circulata in 1944, desen de Traian Biltiu Dancus

Pictorul Traian Biltiu Dalcus (1899-1975), machetatorul ilustratelor de propaganda agricolaPictorul Traian Biltiu Dalcus (1899-1975), machetatorul primelor carti postale semiilustrate de propaganda agricola


Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url