Valeriu Neaga – Stampile speciale romanesti

Daniel

Cand vine vorba de marcofilie, este imposibil sa nu te opresti o clipa si asupra primului studiu de stampile speciale publicat in Romania. Se intampla in 1995, iar autorul sau era Dr. Valeriu S. Neaga, unul din principalii initiatori ai miscarii de maximafilie din tara noastra. Poate parea curios, dar maximafilistul nr. 1 al tarii a reusit sa inchege una din cele mai dificile lucrari filatelice generaliste din perioada moderna: „Stampile speciale romanesti din epoca moderna si contemporana (perioada pana la 31 decembrie 1947)”.

Raspund prin articolul de fata invitatiei lansate de dl. Mihai Ceuca, unul din filatelistii bacauani initiatori ai blogului comemorativ dedicat maestrului Valeriu Neaga, cu prilejul implinirii a 10 ani de cand ne-a parasit, dar si dorintei personale de a prezenta comunitatii filatelice o fata mai putin cunoscuta a regretatului doctor cu origini basarabene.

Dr. Valeriu S. Neaga - Stampile speciale romanesti din epoca moderna si contemporana

Dr. Valeriu S. Neaga – Stampile speciale romanesti din epoca moderna si contemporana

Viata si propria dorinta m-au adus fata in fata cu lumea timbrelor la 2 ani dupa decesul maestrului Valeriu Neaga. Nu l-am cunoscut, dar l-am simtit mereu aproape tocmai datorita lucrarii lasata mostenire generatiilor viitoare de filatelisti. A fost una din primele brosuri de specialitate achizitionate, in momentul in care nu stiam incotro sa ma indrept. In primii 3 ani de colectionare, m-am simtit adesea coplesit de volumul de informatie cu care veneam in contact, iar lipsa unor materiale de studiu imi dadea batai de cap serioase. Atunci, dupa cumpararea „Stampilografiei postale” a ilustrului Kiriac Dragomir si a „Stampilelor speciale romanesti…” a Dr-lui Valeriu Neaga, am luat o prima decizie importanta: sa ma apropii de marcofilie.

De atunci incoace, am ajuns sa consult volumul de fiecare data cand achizitionez cate o circulatie postala cu insemne specifice, pentru ca astfel m-am autoeducat: sa cercetez o piesa numai cu cartea in fata. Las la o parte faptul ca asa am deprins si cunostinte noi despre modalitatea incipienta de studiere a stampilelor, sau a elementelor caracteristice, cel mai important aspect pe care vreau sa-l redau este acela al raportarii la un studiu de baza. Pentru mine, acesta a reprezentat punctul de cotitura in aprecierea multor piese de istorie postala si de insusire a unor elemente necunoscute pana atunci.

La inceputul anilor ’90, Dr. Valeriu Neaga isi etala dragostea marcofila intr-unul din cele mai substantiale seriale filatelice aparute in revista „Filatelia”, cel care mai tarziu avea sa constituie si imboldul reunirii propriilor cercetari intr-un volum de sine statator. In cele 95 de pagini in format A5, am putut descoperi o prima incercare de catalogare pentru perioada 1894-1947, insotit fiind de cele 275 de reprezentari grafice ale tipurilor de stampile speciale pe care filatelistul le intalnise de-a lungul a catorva decenii.

Esenta acestei lucrari de pionierat pentru marcofilia moderna romaneasca poate fi lesne dedusa de orice colectionar, descrierile ce insotesc imaginile, precum si introducerea, nefiind supertehnicizate. Categorisirea tipurilor de stampile a fost facuta pe intelesul tuturor, rolul acestora pastrandu-se intact, fara distorsionari:

1. Stampile publicitare (sau complementare)

2. Stampile ocazionale

In finalul cuvantului introductiv, maestrul Neaga mentiona: „Fara a avea pretentia unui catalog exhaustiv al stampilelor speciale romanesti (…), incerc un sentiment de satisfactie, oferind filatelistilor o sursa de documentare care poate fi continuata si, eventual, aprofundata.” Eu am luat de bun acest indemn si, cu mandrie filatelica, pot spune ca in cele 4 albume ale uneia din cele mai dragi colectii de suflet au poposit cateva sute de piese purtand insemnul majoritatii stampilelor speciale autohtone. Mai mult chiar, am indraznit sa-mi provoc destinul filatelic la una din cele mai ambitioase incercari: continuarea si completarea cercetarilor finalizate de Dr. Valeriu Neaga in 1995 si avansarea studiului marcofil pana in anul 1965 (finalul epocii RPR).

Evocarea filatelistilor care nu mai sunt printre noi este o datorie de onoare pentru noile generatii. Insa, mai presus de orice simbolica aducere aminte, este mostenirea unor lucrari de specialitate care au insemnat zeci de ani de cautari si putere analitica. Din acest punct de vedere, Valeriu S. Neaga ramane unul din spiritele intreprinzatoare pe care filatelistii de azi si de maine il vor pomeni, in primul rand, nu pentru absenta fizica, ci pentru ceea ce a lasat in urma sa: dorinta de cunoastere. Pentru asta iti multumesc, Maestre!Un comentariu

 1. Mihai CEUCĂ
  Mihai CEUCĂ
  14/01/2013 at 23:38

  Dragă domnule Daniel,
  Nu vă puteţi închipui câtă satisfacţie mi-a oferit această reacţie din partea Dumneavoastră, tânăr filatelist. Aveţi dreptate când afirmaţi că realizările materiale lăsate de o persoană sunt mai grăitoare decât o simplă evocare a sa într-un blog. Satisfacţia mea este determinată de efectul obţinut prin evocarea „maestrului filateliei” româneşti: am reuşit să provoc confraţii de pasiune la meditaţie asupra filateliei, cu toate categoriile ei specifice. Ca inginer, eu am învăţat că nu este suficient să memorezi noţiunile ci, important este să ştii şi unde să cauţi rezultatele experienţelor altora. Ca urmare, important este să şi făureşti „memoratoare” ca surse şi resurse de cunoaştere. Acesta este crezul care mă determină să asamblez măcar într-un blog, toate articolele şi mărturisirile care să prezinte nu numai viaţa ci şi opera filateliştilor care au părăsit sau vor părăsi această lume a luptelor… Va veni şi pacea care să ofere timp de destindere celor pasionaţi dar, şi timp de studiu.
  Referitor la lucrarea prezentată de Dumneavoastră vă pot spune că studiul maestrului este continuat de colegul ing. Iosub Nicolae din Botoşani, cel care a preluat şi exponatul doctorului Neaga. Mărturisirile colegului Iosub vor fi publicate curând pe blog.
  Vă felicit pentru modul profesionist în care abordaţi, în orice ocazie, filatelia şi am convingerea că veţi reuşi să „preluaţi drapelul”.
  Toată stima şi consideraţia!

  PS. Aş considera un semn de simpatie reciprocă înscrierea Dumneavoastră în lista de persoane interesate de blog!

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url