La rascruce de timbre

Categorii:Arcu' lu' Marcu
Daniel

Sunt sigur ca, macar o data in viata, orice filatelist si-a luat ragazul propriei respirari si pulsul pasiunii sale. Sa luam, de pilda, cazul meu. Am „tacut” vreme de doua luni de zile ca sa-mi adun din colturile stinghere ale sufletului imagini dragi, trairi abandonate, cuvinte nerostite. M-am simtit incoltit de neputinta pe care ti-o „confera” porcaria asta de snobism supertehnologizat, in raport cu asteptarile omenesti oneste, camaraderesti, pentru toata viata cat va sa fie. Am tras linie si am declamat: daca dragoste nu e, filatelie nu e.

Din intreg, nu conteaza decat cei care indraznesc sa faca pasi in filatelie, nu timbrele in esenta lor mercantila. Oamenii sunt cei care compun filonul filatelic de mai bine de 170 de ani pe planeta suferinda. Ca unii din noi ajung sa traiasca din plus valoarea anumitor piese de istorie postala sau a unor marci postale care au dobandit, in timp, calitatea de raritati mondiale, nu face decat sa tulbure mintile luminate, altadata limpezi. Emotia corespondentelor amicale a ajuns sa fie rastalmacita de interferenta profitului, sau, mai trist, a nevoii de trai de zi cu zi. Orgoliile neimblanzite sfasie si ultima farama de intelegere altruista a lumii in care ne-am aciuat cu chiu cu vai, iar in locul pasiunii nedisimulate s-a instalat interesul pur materialist. Suntem la rascruce de timbre.

Medalia "IPHLA 2012" obtinuta pentru "Catalogul Emisiunilor Filatelice din Exilul Romanesc, 1953-1997"

Medalia „IPHLA 2012” obtinuta pentru „Catalogul Emisiunilor Filatelice din Exilul Romanesc, 1953-1997”

Daca tot ne-am mutat biroul pe Internet de ceva timp, cred ca schimbarea in randul comunitatii filatelice romanesti trebuie sa devina mai palpabila, radicala in termenii unei intelegeri diverse, nicidecum avderse. Am inceput in urma cu 3 ani proiectul personal „kolector”, am fost urmat la nici 3 luni de Cornelius, apoi de Max, in peisaj a aparut si Alec, principalul grafician astrofil roman, iar de vreo jumatate de an incoace s-a alaturat miscarii si Gabu. Cand am pornit la drum, pionierii se numeau Dan Grecu, Dan Dobrescu si László Kállai, activi inca de prin 2007 in spatiul virtual.

Imi doresc ca 2013 sa reprezinte un punct de referinta in activitatea filatelica romaneasca, kilometrul zero din care fiecare pasionat isi va putea aduce contributia in domeniul sau de interes fara nici o opreliste. Toti cei enumerati continua „sa-si faca datoria” fata de comunitate, acompaniati in comentarii de cateva voci care si-ar putea prezenta propriile proiecte, descoperiri sau colectii fara nici o problema. Important este sa-ti doresti sa comunici si celorlalti din preocuparile personale, dar mai ales din cele invatate in luni sau chiar ani de studiu si documentare.

Este tot ce-mi doresc in privinta stiintei auxiliare a istoriei – filatelia, prin care am ajuns sa-mi definesc existenta de mai bine de 6 ani: cat mai multe voci in peisajul contemporan, care sa poata reda imaginea unei vieti filatelice active in Romania. Rolul jucat de fiecare colectionar sau cercetator este pe cat de efemer, pe atat de necesar compozitiei generale reusite. Va urez mai mult curaj in afirmarea propriei vocatii, dorinta de studiu pentru a intelege fenomenul complex al filateliei autohtone si multe reusite in plan editorial sau expozitional.

Diploma Expozitiei de literatura filatelica "IPHLA 2012", in rang de "Argint Mare", primita chiar in Ajunul Craciunului

Diploma Expozitiei de literatura filatelica „IPHLA 2012”, in rang de „Argint Mare”, primita chiar in Ajunul Craciunului

P.S.: Oamenilor dragi, care mi-au insotit trecerea tacuta vreme de mai bine de 60 de zile, le multumesc prieteneste pentru randurile trimise. Din cand in cand, e important sa simti ca nu esti singur. Va doresc ce-mi doresc si mie: un An Bun, plin de surprize filatelice! Sanatosi sa fim, ca bucurosi le-om duce toate… 🙂

6 comentarii

 1. Cornelius
  30/12/2012 at 14:55

  Mă bucur nespus că reapari în comunitatea blogerilor filatelişti. Recunosc, ţi-am simţit lipsa. Mai ales când voiam să mă mai contrazic cu cineva pe teme filatelice. Poşta copiilor, diverse supratipare pe drept discutabile dar nu ignorate, etc
  Multă sănătate în noul an, de la mine şi menajeria din „Denecrezutele …” !

 2. Cornelius
  30/12/2012 at 14:56

  şi nu uita că sunt şi pe feisbuc!

 3. Daniel
  30/12/2012 at 15:40

  @Cornelius: Ai dat de-un antifeisbucist convins, asa ca tot pe blog ne conversam.

 4. Dragos din Piatra
  Dragos din Piatra
  30/12/2012 at 22:13

  Mai intai ne expimam bucuria revederii aici pe blog, speram sa ne vedem si personal in anul ce vine!
  Ne-ai cam tinut in suspans ceva vreme, ajunsesem sa urasc „FDC-ul controversat..” :))
  Felicitari si pentru diploma si medalia obtinuta pentru Catalog; le meriti pe deplin, a fost o munca asidua insa pe deplin recompensata de satisfactii pe care le-am „gustat” si eu, si-ti multumesc pentru asta!!
  Intr-adevar m-am confruntat si eu destula vreme cu raportul pasiune/investitie si colectionar/comerciant. Eu din pacate sunt doar colectionar, pasiunea la mine e una pura si de aceea nu inteleg de multe ori unele aspecte materiale ale problemei. Mai ales de cand cu criza.. 😉
  Insa ne rugam la Domnul sa ne dea un an cu sanatate si belsug in toate cele bune si de folos. Si sa putem sa ne bucuram, vorba ta, de ceea ce-am strans.
  La Multi Ani Fericiti tie, familiei tale si celor ce citesc acest blog!

 5. Ionut
  Ionut
  01/01/2013 at 13:40

  Ca de fiecare data cand va citesc se aprinde in mine dorinta de a trai inconjurat de lucruri frumoase si de calitate- sunteti un vector calitati, induse prin scris-La Multi Ani Daniel Marcu.

 6. Andrei
  Andrei
  12/01/2013 at 17:17

  Un An Bun Daniel !
  Daca ai 10 minute ma poti vedea aici http://www.youtube.com/watch?v=gWD8VATK-Gg , incepand cu 13:45 .
  Sper ca in acest an sa incep si eu ,,actiunea filatelica,,.
  Numai bine !

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url