„Filatelia”, batrana doamna…

Daniel

La mine parca a venit Craciunul cu 3 luni mai devreme! Lucrurile s-au aranjat in asa fel incat, dupa cautari peste cautari, am redevenit posesorul colectiei de inceput a revistei „Filatelia”, editata de Florin Macovei si Aurel Grozea intre 1944-1949. Dupa ce, cu vreo 6 ani mai devreme, am vandut o colectie incompleta din aceeasi perioada, descoperita intr-un garaj, unui cercetator roman pentru desavarsirea unui proiect bibliografic complex al filateliei romanesti, norocul mi-a iesit din nou in cale.

Eram la inceput cand am fost dispus sa vand revistele, fara nici o idee despre ce inseamna documentarea filatelica. Apoi, am inceput sa prind drag de unele domenii si, implicit, am avut imperioasa nevoie de studiul lucrarilor de specialitate. Acum am ajuns la o biblioteca consistenta si la o dorinta aproape nestapanita de a mari numarul cataloagelor, revistelor, brosurilor, monografiilor de orice fel. Credeti-ma, in prezent sunt dispus sa renunt si la o piesa care imi completeaza una din colectii, in favoarea unui volum tiparit pe care-l consider indispensabil. Iar cand m-am apucat si de „insir’te margarite” pe blog, atunci a devenit limpede ca menirea unui filatelist cercetator este sa stapaneasca istoria si sa cunoasca lucrarile predecesorilor, ca o recunostinta peste timp si ca o dovada de intelegere a unuia sau a altuia din subiectele filatelice propuse.

Colectia revistei "Filatelia" 1944-1949

Colectia revistei „Filatelia” 1944-1949

Literatura, martorul viu al istoriei filatelice

Ignoranta este cel mai mare dusman al unui filatelist. Tratarea superficiala a temei alese nu face decat sa umbreasca tot efortul inaintasilor care s-au chinuit sa scoata la lumina fapte, documente, marturii. Tocmai de aceea, un colectionar merita sa faca orice efort pentru a duce mai departe mostenirea unei literaturi filatelice de exceptie, adaugandu-si pe langa clasoare sau albume si lucrari sau reviste de specialitate. „Ai carte, ai parte” in domeniul colectionistic se traduce cu „stapanesti informatia, stii ce sa cumperi”. Pentru ca, pe langa afinitatile subiective care nu pot fi combatute, exista dintotdeauna o lacuna in randul colectionarilor amatori: indiferenta fata de temele si subiectele care nu fac obiectul propriei colectii. Iar indiferenta este sinonima cu nestiinta.

Revenind la proaspata achizitie a primelor serii ale revistei „Filatelia”, ma bucur nespus sa simt crampeiele de viata filatelica autohtona de dupa 23 august 1944. Ieri m-a prins 12 noaptea rasfoind numar cu numar cele aproape 100 de reviste, cu o emotie pe care n-am mai simtit-o de ceva vreme. Minunata senzatia, chiar si pret de cateva ore, sa fii „contemporanul” lui Konrad, Szalay, Racoviceanu, Passalega… Sa ai posibilitatea sa simti evenimentele in timp real, odata cu parcurgerea materialelor din reviste, mai ales ca multe informatii nu au fost preluate integral de urmatoarele generatii de cercetatori, sau anumite elemente de legatura au fost voluntar omise.

Florin Macovei si Aurel Grozea - directorii revistei "Filatelia" in perioada 1944-1949

Florin Macovei si Aurel Grozea – directorii revistei „Filatelia” in perioada 1944-1949

Istoricul revistei filatelistilor din Romania

Revista „Filatelia” are un istoric zbuciumat din cauza prigoanei la care a fost supusa constant de regimul comunist. Primul numar al seriei I a vazut lumina tiparului la 1 octombrie 1944, la initiativa lui Florin Macovei. Incepand cu numarul 2, revista a avut doi directori, lui Florin Macovei adaugandu-i-se si avocatul Aurel Grozea. Acesta din urma era cel care, practic, indeplinea si functia de redactor-sef, ingrijindu-se de materialele care apareau in paginile „Filateliei”.

„Filatelia” a avut un regim de aparitie bilunar, „la 1 si 15 ale fiecarei luni„, fiind intitulata „revista filatelistilor din Romania„. In acest ritm a fost editata pana la numarul 82 din 15 februarie 1948, dupa care a urmat o intrerupere de 3 luni si jumatate. La 1 iunie 1948 este scoasa a doua editie, sub „comanda” unei redactii anonime a filatelistilor proletari care nu va fi divulgata niciodata. In aceasta formula, continua sa apara cate doua reviste pe luna, pana la numarul 14 din 15 decembrie 1948.

De la 1 ianuarie 1949 apare o a treia serie (nementionata ca atare pe frontispiciu), insa vreme de numai 3 numere. Chiar daca, incepand cu nr. din 1 iunie 1948, numele fondatorilor Macovei si Grozea sunt eliminate de pe prima pagina, revista si-a pastrat formatul si grafica primei coperte pana la 1 februarie 1949, cand editarea este sistata de autoritati. Seria noua (a patra) va aparea abia in 1952 si va fi editata lunar pana in 2010, cand asprimea vremurilor a intrerupt din nou sirul aparitiilor batranei doamne „Filatelia”. Si nu se stie pana cand…

3 comentarii

 1. Dragos din Piatra
  Dragos din Piatra
  28/09/2012 at 21:36

  Sunt si eu alaturi de bucuria ta!
  Am muncit si eu nitelus sa achizitionez acum cativa ani reviste din anul 1958, stii tu, Centenarul.. si ce bucurie e sa citesti detalii despre tematica preferata.
  🙂

  Am adunat si eu intr-o vreme cateva carti si cataloage, cred ca am vreo 20-30 poate, nu m-am mai uitat printre ele. Poate intr-o zi fac o mica lista, poate faci si tu si astfel ia nastere o biblioteca virtuala cu timpul.. cine stie.

 2. Daniel
  28/09/2012 at 22:03

  @Dragos: Ca fost legator de carte, iti dai seama ca nimic nu ma incanta mai mult decat tipariturile. Cred intr-o biblioteca filatelica la dispozitia tuturor, dar in acest regim de editare (nu virtual), ca o intoarcere la origini si o incercare de apropiere intre filatelistii de maine si generatiile de altadata. Este, in opinia mea, singurul mod prin care mai putem sa le aducem respectul public acelor care au trudit cu gandul dar, mai ales, cu scrisul.

  P.S.: Mi-a ramas gandul la unul din proiectele lui Grozea si Macovei de prin 1946: Casa Filatelistilor. Ce rezonanta, ce ideal! Stii, de fiecare data cand conversez cu tine, simt asa o aroma pasoptista in aer… 🙂

 3. Andrei
  Andrei
  14/10/2012 at 17:00

  Salutare !
  Florin Macovei a fost inginer (electrotehnica) si a activat o perioada la Vatra Dornei(trebuie sa aflu detalii) . L-a cunoscut pe industriasul german Otto Sacher care lansase la Vatra Dornei revista Filatelistul Roman (in germana ) . Sacher s-a intors in Germania in 1940 vanzandu-si afacerea si incetand editarea revistei sale.
  Intr-o scrisoare adresata lui Odo Boehm Renei in 1947 Aurel Grozea isi anunta intentia de a parasi definitiv Romania luandu-si ramas bun.
  Poate gasesti alte informatii desprecei doi si mi le spui si mie . Informatiile le am de la un batranel foarte foarte simpatic dar nu bag mana in foc pentru autenticitate.Se poate sa fie vorba si de confuzii .
  Ciao !

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url