Autografe, magnetofoane rusesti si Kraftwerk fara numar

Daniel

M-am luat cu filatelia in ultimele saptamani si am cam uitat sa-mi rasfat frumoasele copilarii din amintirile inca verzi, in vazul tuturor. Asa, de-o pofta, poate mai „intarat” si pe altii…

Vine iarasi vremea sa scormonesc memoria placutului, incercand sa-i gasesc si-o utilitate in prezentul asta fara noima. Gasesc fara mare greutate. Dau, din intamplare, peste 4 autografe ale baietilor de la Kraftwerk in perioada lor de maxima glorie din anii ’80 si trag fara sa stiu de cand, cu ochii mintii, in oglinda retrovizoare. Ma vad un pici pricajit, care abia mijea sa-si ia reper cei 185 cm de mai tarziu. Era in 1980, aveam 12 ani, si tocmai ce ma trezisem ca tata imi indeplinise o dorinta nebuna pentru timpurile alea: un magnetofon „Majak 205”, prima mea „scula”, lansat in URSS cu un an mai devreme.

In aceeasi dupa-amiaza am facut pe dracu’-n patru sa nu raman fara doua benzi ORWO de la magazinul Electrostar, infipt in buricul targului ca un simbol al maretelor izbanzi socialiste si tehnologice pe deasupra. Apoi, am tinut-o tot intr-o fuga pana la singurul baiat din alee care mai avea in dotare un magnetofon Grundig, ca sa-l implor sa-mi traga si mie macar o banda „cu orice, numai niste piese noi sa fie„. De emotie n-am inchis un ochi in noaptea aia.

Primul magnetofon (Majak 205), primul album (Kraftwerk - "The Man Machine")

Primul magnetofon (Majak 205), primul album (Kraftwerk – „The Man Machine”)

Tin minte ca eram in vacanta si toata dimineata mi-am petrecut-o langa cel care devenise intaiul meu ghid intr-ale muzichiilor. Cat timp am asteptat sa se inregistreze si cea de-a doua banda, am ascultat Pink Floyd cat incape. Cand a inceput sa dea pe-afara, am trecut la felul doi: Led Zeppelin. Ca desert imi fusese rezervata prima mea banda de mag. Am dat sa citesc cu voce tare, dar limba se incapatana sa reactioneze in vreun fel. In cele din urma, cu nitel ajutor, am reusit sa rostesc militaros: CRAFT-VERC!

Ajuns in camera mea, m-am intins pe persanul mamei, ca un adevarat comandant de grupa ce eram, si am inceput sa ascult in draci la maxim! 8 Wati, ca atat ducea saracul. Dar credeti ca mai conta ceva? Oricum, in linistea absurda ce-mi invelise copilaria de multe ori fara sa inteleg de ce, conta enorm sa stai pe banca din fata scarii si sa tragi o goneta pana sus ca sa intorci banda, cand se termina. Auditiile le faceam afara cu toata gasca, era o bucurie comuna, pe care fusesem educati de mici s-o impartim. Primul album de muzica e mai ceva ca prima iubire: nu se uita niciodata si se-asculta mereu cu zambetul pisicher in coltul gurii.

Semnaturile asilor Kraftwerk din 1981 (in stanga) si din 1984 (in dreapta)

Semnaturile asilor Kraftwerk din 1981 (in stanga) si din 1984 (in dreapta)

Pentru un colectionar, fie el si amator, de Music Memorabilia este provocator si inedit sa intalneasca un obiect extrem de rar pe un site romanesc de licitatii. Si totusi autografele originale ale lui Ralf HütterFlorian SchneiderWolfgang Flür si Karl Bartos se gasesc pe un promo-flyer al albumului „The Man Machine”, editat de Casa de productie „Kling Klang„, aflat la vanzare pe okazii.ro.

Intelegeti acum de ce in viata asta voi continua sa ma izbesc de amintiri la fiece pas? Pentru ca din amintiri mi-am croit si casa, si masa, si „serviciu”. Cele 4 autografe m-au facut sa-mi aduc aminte de primul magnetofon, primul album si… primul dans. Peste 2 ani de la povestea asta, nici nu vreti sa va-nchipuiti cam in ce fel puteau sa se bataie pe muzica electronica vreo 40 de proaspeti absolventi de scoala generala in acordurile genialului „Die Roboter”: „We’re functioning automatic / And we are dancing mechanic / We are the robots / We are the robots…”. Ascultati si voi si-o sa-mi dati dreptate! 🙂

3 comentarii

 1. Cristian LISANDRU
  13/09/2012 at 23:48

  Fain. Bine te-am regăsit. Mi-ai adus aminte de Kraftwerk . Mulţumesc pentru asta. Pe de altă parte, am devenit melancolic gândindu-mă la magnetofoanele de pe vremuri. Ce nebunie era… Dar, una foarte frumoasă.

  Toate gândurile bune!

 2. Daniel
  14/09/2012 at 14:30

  @Cristian Lisandru: Uite-asa se mai intalnesc „baietii” generatiei in blugi, la un remember c-un Majak si-un strop de electro! 🙂 Imi pare nespus de bine sa te stiu mai viguros ca niciodata in scris, acolo unde ti-ai gasit rostul definitiv.

 3. Cristina
  Cristina
  23/02/2017 at 00:44

  Am magnetofoane de vânzare

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url