Carnete filatelice „Ajutorul Legionar”

Categorii:Filatelie
Daniel

In spatiul relativ restrans al colectionarii de carnete filatelice, un segment aparte este ocupat de setul emis de „Ajutorul Legionar” intre 1940-1941. In cuprinsul exponatului propriu „Carnete de marci postale si de prezentare romanesti”, care s-a vrut un preambul al primului catalog specializat romanesc, am intitulat aceste produse filatelice ca fiind mixte, deoarece indeplinesc mai multe roluri distincte: comemorativ, propagandistic si de ajutor. De fapt, unicitatea acestei caracteristici „3 in 1” este cea care o deosebeste de celelalte carnete filatelice autohtone.

Scopul multiplu urmarit prin emiterea lor nu a fost inteles pe deplin nici pana in prezent de cei mai multi cercetatori ai zonei „emisiunilor interzise”, tocmai din cauza conditiilor istorice in care au vazut lumina tiparului. Fenomenul social „Ajutorul Legionar”, cel care a stat la baza aparitiei atat a marcilor postale si de ajutor legionare, cat si a setului de carnete filatelice, este prea putin cunoscut printre filatelisti, lucru care nu face decat sa adanceasca misterul unei scurte perioade de istorie interzisa: Statul National-Legionar. Este momentul devoalarii acestui episod si al prezentarii carnetelor filatelice „Ajutorul Legionar”, precum si a personajelor care au contribuit decisiv la realizarea lor.

"Ajutorul Legionar" - afis, cantina si magazin

„Ajutorul Legionar” – afis, cantina si magazin

Infiintarea „Ajutorului Legionar”

Circulara semnata de Horia Sima referitoare la infiintarea „Ajutorului Legionar” a aparut in 26 Septembrie 1940, la propunerea lui Ilie Garneata – comandantul „Bunei Vestiri”, cel care va deveni si conducatorul noii organizatii legionare de intrajutorare a „sute de mii de refugiati din Ardealul de Nord, Basarabia si Bucovina, care au nevoie de prim ajutor, pana ce vor reusi sa-si refaca viata” (n.a.: in total au fost ajutati aproape 300.000 de refugiati).

La data de 30 Septembrie, Ilie Garneata a adresat un apel catre populatie pentru „participarea cu toata generozitatea la aceasta batalie, menita sa aline suferintele a sute de mii de dezradacinati si de oameni care nu dispun de nici un minimum de existenta”. Sloganul sub care s-a desfasurat intreaga activitate a noii organizatii a fost pus in aplicare ca una din legile fundamentale ale cuibului legionar: „Ajuta-ti fratele cazut in nenorocire. Nu-l lasa!”. Sediul central al „Ajutorului Legionar” a fost stabilit in fosta cladire „Straja Tarii”, in echipa de conducere fiind cooptat si Virgil Mihailescu, in functia de secretar general, considerat un talent in domeniul organizarii.

Iata cum descrie Sima activitatea din primele zile ale organizatiei: „Chiar din primele zile de activitate, „Ajutorul Legionar” s-a bucurat de cea mai buna primire in popor. O multime de legionari din toate colturile tarii si mai ales doamne din organizatia feminina a Legiunii s-au pus la dispozitia „Ajutorului”, pentru a lucra voluntar. Nici nu trecuse o luna de la infiintare si, sub auspiciile „Ajutorului Legionar”, s-au deschis atat in Capitala cat si in multe orase din provincie restaurante populare, care au fost o adevarata binecuvantare pentru patura sociala cu venituri modeste. Nu a fost familie necajita sau tineri fara slujba care, batand la poarta Legiunii, sa nu primeasca o mana de ajutor. La Centru s-a intocmit un fisier cu familiile aflate in suferinta si remediile ce trebuiau aplicate pentru a le salva din mizerie. Unii erau bolnavi, altii aveau nevoie de imbracaminte, iar altii pur si simplu traiau din mila cerului, neavand nici strictul necesar pentru ziua de maine”.

In scurt timp, „Ajutorul Legionar” devenise „o intreprindere uriasa, la scara nationala, care veghea ca sa nu mai existe oameni in Romania care sa moara de foame. Si tot acest ajutor nu se dadea cu dispretul de odinioara al claselor posesoare, ci dintr-un imbold curat, al dragostei de oameni ajutati sa se desprinda din complexul neputintei si sa mearga pe picioarele lor proprii”. Organizatia este considerata si acum „una din cele mai insemnate realizari ale Statului National-Legionar, un focar de caritate crestina si cea mai mare opera sociala ce-a cunoscut-o vreodata Romania de la inceputurile istoriei ei moderne”.

Meritul acestei institutii este cu atat mai mare cu cat, in cele 5 luni de existenta, a functionat ca o organizatie non-guvernamentala din prezent, fara sa coste un leu din bugetul tarii, rolul sau fiind unul strict caritabil. Toate ajutoarele veneau de la popor si se revarsau, fara intermediari fraudulosi, tot in popor. Pe langa afluenta de bani, la sediile „Ajutorului Legionar” soseau haine, mobila si alimente pentru cantine (n.a.: 500.000 de mese gratuite au fost distribuite in primele 2 luni).

Emisiunile filatelice legionare

Martorul cheie al realizarii emisiunilor filatelice legionare este Horia Sima, comandantul Miscarii de dupa 1938, cel care a aprobat si supervizat intregul proces din perioada octombrie 1940 – ianuarie 1941. Conform memoriilor sale, initiativa i-a apartinut lui Traian Popescu, vicepresedinte al Societatii Filatelice Romane si sef de cuib al familiei „MIhai Viteazul”: „El insusi filatelist pasionat, a fost primul care a vorbit superiorilor lui din familia „Mihai Viteazul” de o emisiune de timbre care sa comemoreze existenta Statului National-Legionar. Sefii lui ierarhici, inginerul Stancescu si Vica Negulescu, au fost entuziasmati de idee si s-au alaturat initiativei lui„.

Odata avand asentimentul familiei lui, Traian Popescu s-a adresat „Ajutorului Legionar”, pentru a-i cere patronajul. Ilie Garneata a fost bucuros de initiativa filatelistului si l-a delegat pe avocatul Nicolae Chisalicescu pentru intocmirea demersurilor oficiale necesare obtinerii autorizatiei: „La inceputul lui octombrie, Traian Popescu a ajuns la mine, la Presedintie. Mi-a explicat proiectul si i-am dat aprobarea. Dar, cum rezolutia finala era de resortul Conducatorul Statului, i-am telefonat Generalului, rugandu-l sa primeasca delegatia legionara„.

Generalul Antonescu a fost cucerit de idee si i-a telefonat personal Directorului General P.T.T. Gheorghe Teodorescu, ordonandu-i sa aprobe emisiunile de timbre propuse de Miscare: „Cum era intr-o sambata, trecut de amiaza, Generalul a pus la dispozitia lui Chisalicescu si Traian Popescu o masina a Presedintiei, pentru a ajunge cat mai repede la Palatul Postelor. Desi, pana atunci, Teodorescu nu se aratase prea binevoitor in legatura cu emiterea acestor timbre, dupa convorbirea telefonica cu Generalul, n-a avut incotro si a dat ordin Fabricii de Timbre sa puna in lucrare fara intarziere proiectele de emisiune prezentate de Miscarea Legionara. Cliseele au fost executate cu o arta desavarsita de gravorul Serban Zainea„.

Marci postale "Codreanu" si "Codreanu - Posta Aeriana", emise cu suprataxa in beneficiul "Ajutorului Legionar"

Marci postale „Codreanu” si „Codreanu – Posta Aeriana”, emise cu suprataxa in beneficiul „Ajutorului Legionar”

Primul timbru legionar a aparut la 8 Noiembrie 1940 si a fost inchinat serbarilor de la Iasi prilejuite de implinirea a 13 ani de la depunerea primului juramant (zi stabilita ca sarbatoare oficiala a Miscarii Legionare) si a 17 ani de la infiintarea Fratiei de Cruce, precursoarea Legiunii „Arhanghelul Mihail”. Timbrul avea o valoare postala de 7 lei, plus o suprataxa de 30 de lei pentru „Ajutorul Legionar” (tiraj 100.000 ex.). Pus in circulatie la Iasi, unde a avut loc a mare manifestatie, pe stampila postei aplicata timbrelor cumparate in acea zi figura inscriptia “IAŞI * ORAŞUL MIŞCĂRII LEGIONARE / 8.NOV.1940”.

Al doilea timbru era destinat postei aeriene si a fost introdus in circulatie la data de 30 Noiembrie 1940, comemorand 2 ani de la uciderea Capitanului si ziua in care osemintele lui C.Z. Codreanu fusesera depuse la „Casa Verde”. Timbrul avea o valoare postala de 20 de lei, plus 5 lei pentru „Ajutorul Legionar” (tiraj 200.000 ex.). Aceasta emisiune s-a pus in vanzare la Alba Iulia, cu prilejul serbarii de 1 Decembrie, la posta aplicandu-se o stampila speciala cu textul „ALBA-IULIA * CETATEA UNIRII TUTUROR ROMANILOR – 1.DEC.1940”.

1941 - Seria de marci postale "Marin si Mota" si colita "Majadahonda"

1941 – Seria de marci postale „Marin si Mota” si colita „Majadahonda”

A treia emisiune a fost inchinata memoriei lui Ion Mota si Vasile Marin, cu prilejul comemorarii a 4 ani de la moartea lor pe campul de lupta de la Majadahonda, in timpul Razboiului Civil Spaniol. S-a imprimat o serie de doua timbre cu efigiile celor doi legionari, cu valori de 15 lei + 15 lei si de 7 lei + 7 lei (tiraj 100.000 din fiecare), ambele suprataxe fiind in folosul „Ajutorului Legionar”. Timbrele au fost puse in vanzare chiar in ziua comemorativa de 13 ianuarie 1941, la oficiile postale aplicandu-se o stampila speciala cu textul “MAJADAHONDA 13 IANUARIE 1937 * BUCURESTI – 13-IAN.1941”. Cu prilejul aceleiasi emisiuni s-a mai imprimat si o colita nedantelata cu o valoare nominala de 300 de lei (tiraj 20.000 ex.).

1940-1941 - Cele 3 timbre "Ajutorul Legionar"

1940-1941 – Cele 3 timbre „Ajutorul Legionar”

Inafara emisiunilor de marci postale, „Ajutorul Legionar” a fost si beneficiarul marcilor de ajutor cu acelasi nume. Aparute la sfarsitul anului 1940, in tiraje nementionate, timbrele au fost distribuite contra cost membrilor sau simpatizantilor Miscarii. Au fost emise doua valori de 1 leu (cu emblema organizatiei) si 5 lei (cu portretul lui C.Z. Codreanu, imprimat in verde-masliniu), care aveau un caracter nepostal dar puteau fi lipite benevol pe toate tipurile de corespondente postale. Exista si valoarea de 5 lei maroniu, dar care nu a mai fost emisa oficial din cauza inabusirii rebeliunii legionare si, implicit, a sfarsitului Statului National-Legionar. Acesta este si principalul motiv pentru care cele mai multe timbre „Ajutorul Legionar” au ramas neuzate. Nu cu multa vreme in urma am descoperit doua coli intregi cu cele doua valori de 5 lei, pe care vi le prezint mai jos:

Coala de 100 de timbre "Ajutorul Legionar" 5 lei verde

Coala de 100 de timbre „Ajutorul Legionar” 5 lei verde

Coala de 100 de timbre "Ajutorul Legionar" 5 lei maroniu (nemis)

Coala de 100 de timbre „Ajutorul Legionar” 5 lei maroniu (nemis)

Carnetele filatelice legionare

Desfasuratorul setului de carnete filatelice „Ajutorul Legionar” a fost pana de curand o provocare pentru toti colectionarii interesati de acest domeniu. Materialele de studiu si comparatie erau foarte rare si foarte scumpe, fapt ce a determinat lipsa unor studii aprofundate. In ultimele luni, insa, o puzderie de carnete legionare a napadit piata de profil interna si internationala, determinandu-ma sa accelerez procesul de cercetare pe care il planuisem si „deconspirarea” unor repere si caracteristici generale pe care sa le fac publice pentru atentionarea colectionarilor asupra unor eventuale falsuri. Deoarece reperele marcofilice au fost relevate in studiul „Stampile comemorative legionare: marcofilie autentica si falsuri periculoase”, precizez ca in cele ce urmeaza nu voi mai face referire la ele. Iata asadar, in ordine cronologica, compozitia setului de carnete filatelice „Ajutorul Legionar”:

1940 - Carnet filatelic legionar "Codreanu" (format mic), stampila de Iasi - fata-verso

1940 – Carnet filatelic legionar „Codreanu” (format mic), stampila de Iasi – fata-verso

1. Carnet cu stampila de Iasi (format mic, timbru „Codreanu”)

– Carnet mixt in format mic (comemorativ, propagandistic si de ajutor), la interior are atasat timbrul de 7 lei + 30 lei verde al emisiunii “Corneliu Zelea Codreanu” anulat de stampila speciala prima zi “IAŞI * ORAŞUL MIŞCĂRII LEGIONARE / 8.NOV.1940”. S-a vandut in folosul Legiunii „Arhanghelul Mihail”, pentru suplimentarea fondurilor „Ajutorului Legionar”. Nu se cunoaste locul unde s-a tiparit.

– Emis de Legiunea „Arhanghelul Mihail”, la implinirea a 13 ani de la depunerea primului juramant legionar (zi stabilita ca sarbatoare oficiala a Miscarii Legionare) si a 17 ani de la infiintarea Fratiei de Cruce, precursoarea Legiunii.

– Dimensiuni: 82 mm x 104 mm (format finit) / 164 mm x 104 mm (format desfasurat)

– Tiraj: 400 exemplare

1940 - Carnet filatelic legionar "Codreanu" (format mic), stampila de Alba Iulia - fata-verso

1940 – Carnet filatelic legionar „Codreanu” (format mic), stampila de Alba Iulia – fata-verso

2. Carnet cu stampila de Alba Iulia (format mic, timbru „Codreanu”)

– Carnet mixt in format mic (comemorativ, propagandistic si de ajutor), la interior are atasat timbrul de 7 lei + 30 lei verde al emisiunii “Corneliu Zelea Codreanu” anulat de stampila speciala prima zi “ALBA-IULIA * CETATEA UNIRII TUTUROR ROMANILOR – 1.DEC.1940”. S-a vandut in folosul Legiunii „Arhanghelul Mihail”, pentru suplimentarea fondurilor „Ajutorului Legionar”. Imprimat la Tipografia „Ion Popov” din Bucuresti.

– Emis de Legiunea „Arhanghelul Mihail”, cu ocazia aniversarii a 22 de ani de la Marea Unire.

– Dimensiuni: 82 mm x 104 mm (format finit) / 164 mm x 104 mm (format desfasurat)

– Tiraj: 500 exemplare

1940 - Carnet filatelic legionar "Codreanu" (format mare), stampila de Alba Iulia - fata-verso

1940 – Carnet filatelic legionar „Codreanu” (format mare), stampila de Alba Iulia – fata-verso

3. Carnet cu stampila de Alba Iulia (format mare, timbru „Codreanu”)

– Carnet mixt in format mare (comemorativ, propagandistic si de ajutor), la interior are atasat timbrul de 7 lei + 30 lei verde al emisiunii “Corneliu Zelea Codreanu” anulat de stampila speciala prima zi “ALBA-IULIA * CETATEA UNIRII TUTUROR ROMANILOR – 1.DEC.1940”. S-a vandut in folosul Legiunii „Arhanghelul Mihail”, pentru suplimentarea fondurilor „Ajutorului Legionar”. Imprimat la Tipografia „Ion Popov” din Bucuresti.

– Emis de Legiunea „Arhanghelul Mihail”, cu ocazia aniversarii a 22 de ani de la Marea Unire.

– Dimensiuni: 129 mm x 97 mm (format finit) / 258 mm x 97 mm (format desfasurat)

– Tiraj: 500 exemplare

1940 - Carnet filatelic legionar "Codreanu - Posta Aeriana" (format mic), stampila de Alba Iulia - fata-verso

1940 – Carnet filatelic legionar „Codreanu – Posta Aeriana” (format mic), stampila de Alba Iulia – fata-verso

4. Carnet cu stampila de Alba Iulia (format mic, timbru „Codreanu – Posta Aeriana”)

– Carnet mixt in format mic (comemorativ, propagandistic si de ajutor), la interior are atasat timbrul de 20 lei + 5 lei verde al emisiunii “Corneliu Zelea Codreanu – Posta Aeriana” anulat de stampila speciala prima zi “ALBA-IULIA * CETATEA UNIRII TUTUROR ROMANILOR – 1.DEC.1940”. S-a vandut in folosul Legiunii „Arhanghelul Mihail”, pentru suplimentarea fondurilor „Ajutorului Legionar”. Imprimat la Tipografia „Ion Popov” din Bucuresti.

– Emis de Legiunea „Arhanghelul Mihail”, cu ocazia aniversarii a 22 de ani de la Marea Unire.

– Dimensiuni: 82 mm x 104 mm (format finit) / 164 mm x 104 mm (format desfasurat)

– Tiraj: 500 exemplare

1940 - Carnet filatelic legionar "Codreanu - Posta Aeriana", stampila de Alba Iulia - fata-verso

1940 – Carnet filatelic legionar „Codreanu – Posta Aeriana”, stampila de Alba Iulia – fata-verso

5. Carnet cu stampila de Alba Iulia (format mare, timbru „Codreanu – Posta Aeriana”)

– Carnet mixt in format mare (comemorativ, propagandistic si de ajutor), la interior are atasat timbrul de 20 lei + 5 lei verde al emisiunii “Corneliu Zelea Codreanu – Posta Aeriana” anulat de stampila speciala prima zi “ALBA-IULIA * CETATEA UNIRII TUTUROR ROMANILOR – 1.DEC.1940”. S-a vandut in folosul Legiunii „Arhanghelul Mihail”, pentru suplimentarea fondurilor „Ajutorului Legionar”. Imprimat la Tipografia „Ion Popov” din Bucuresti.

– Emis de Legiunea „Arhanghelul Mihail”, cu ocazia aniversarii a 22 de ani de la Marea Unire.

– Dimensiuni: 129 mm x 97 mm (format finit) / 258 mm x 97 mm (format desfasurat)

– Tiraj: 500 exemplare

1940 - Carnet filatelic legionar "Codreanu" (format mic, fara pret), stampila de Bucuresti - fata-verso

1940 – Carnet filatelic legionar „Codreanu” (format mic, fara pret), stampila de Bucuresti – fata-verso

1940 - Carnet filatelic legionar "Codreanu" (format mic, cu pret de vanzare), stampila de Bucuresti - fata-verso

1940 – Carnet filatelic legionar „Codreanu” (format mic, cu pret de vanzare), stampila de Bucuresti – fata-verso

6. Carnet cu stampila de Bucuresti (format mic, timbru „Codreanu”)

– Carnet mixt in format mic (comemorativ, propagandistic si de ajutor), la interior are atasat timbrul de 7 lei + 30 lei verde al emisiunii “Corneliu Zelea Codreanu” anulat de stampila speciala prima zi “30 NOEMB. 1938 – 30 NOEMB. 1940 * BUCURESTI”. S-a vandut in folosul Legiunii „Arhanghelul Mihail”, pentru suplimentarea fondurilor „Ajutorului Legionar”. Nu se cunoaste locul unde a fost tiparit. Exista varietati stampilate de mana pe coperta-spate, cu text pentru pret de vanzare „PREŢUL LEI 60” (tus violet).

– Emis de Legiunea „Arhanghelul Mihail”, cu ocazia comemorarii a 2 ani de la moartea lui C.Z. Codreanu.

– Dimensiuni: 82 mm x 104 mm (format finit) / 164 mm x 104 mm (format desfasurat)

– Tiraj: 2.000 exemplare

1940 - Carnet filatelic legionar "Codreanu - Posta Aeriana" (format mic, fara pret), stampila de Bucuresti - fata-verso

1940 – Carnet filatelic legionar „Codreanu – Posta Aeriana” (format mic, fara pret), stampila de Bucuresti – fata-verso

1940 - Carnet filatelic legionar "Codreanu - Posta Aeriana" (format mic, cu pret de vanzare), stampila de Bucuresti - fata-verso

1940 – Carnet filatelic legionar „Codreanu – Posta Aeriana” (format mic, cu pret de vanzare), stampila de Bucuresti – fata-verso

7. Carnet cu stampila de Bucuresti (format mic, timbru „Codreanu – Posta Aeriana”)

– Carnet mixt in format mic (comemorativ, propagandistic si de ajutor), la interior are atasat timbrul de 20 lei + 5 lei verde al emisiunii “Corneliu Zelea Codreanu – Posta Aeriana” anulat de stampila speciala prima zi “30 NOEMB. 1938 – 30 NOEMB. 1940 * BUCURESTI”. S-a vandut in folosul Legiunii „Arhanghelul Mihail”, pentru suplimentarea fondurilor „Ajutorului Legionar”. Imprimat la Tipografia „Ion Popov” din Bucuresti. Exista varietati stampilate de mana pe coperta-spate, cu text pentru pret de vanzare „PREŢUL LEI 60” (tus rosu-roziu).

– Emis de Legiunea „Arhanghelul Mihail”, cu ocazia comemorarii a 2 ani de la moartea lui C.Z. Codreanu.

– Dimensiuni: 82 mm x 104 mm (format finit) / 164 mm x 104 mm (format desfasurat)

– Tiraj: 2.000 exemplare

1941 - Carnet filatelic legionar "Marin si Mota" (format mare), stampila de Bucuresti - fata-verso

1941 – Carnet filatelic legionar „Marin si Mota” (format mare), stampila de Bucuresti – fata-verso

8. Carnet cu stampila de Bucuresti  (format mare, timbre „Mota si Marin”)

– Carnet mixt in format mare (comemorativ, propagandistic si de ajutor), la interior are atasat timbrele de 15 lei + 15 lei “Ion Mota” si 7 lei + 7 lei „Vasile Marin”, anulate de stampila speciala prima zi “MAJADAHONDA 13 IANUARIE 1937 * BUCURESTI – 13-IAN.1941”. S-a vandut in folosul Legiunii „Arhanghelul Mihail”, pentru suplimentarea fondurilor „Ajutorului Legionar”. Nu se cunoaste locul unde a fost tiparit. Pe coperta-spate este imprimat pretul de vanzare „Lei 100.-” (subliniat).

– Emis de Legiunea „Arhanghelul Mihail”, cu ocazia comemorarii a 4 ani de la moartea eroilor legionari Vasile Marin şi Ion Mota, pe campul de lupta de la Majadahonda, Spania.

– Dimensiuni: 124 mm x 95 mm (format finit) / 248 mm x 95 mm (format desfasurat)

– Tiraj: 1.000 exemplare

1941 - Carnet filatelic legionar "Majadahonda" (format mare), stampila de Bucuresti - fata-verso

1941 – Carnet filatelic legionar „Majadahonda” (format mare), stampila de Bucuresti – fata-verso

9. Carnet cu stampila de Bucuresti  (format mare, colita „Majadahonda”)

– Carnet mixt in format mare (comemorativ, propagandistic si de ajutor), la interior are atasata colita de 200 lei „Majadahonda”, anulata de stampila speciala prima zi “MAJADAHONDA 13 IANUARIE 1937 * BUCURESTI – 13-IAN.1941”. S-a vandut in folosul Legiunii „Arhanghelul Mihail”, pentru suplimentarea fondurilor „Ajutorului Legionar”. Nu se cunoaste locul unde a fost tiparit.

– Emis de Legiunea „Arhanghelul Mihail”, cu ocazia comemorarii a 4 ani de la moartea eroilor legionari Vasile Marin şi Ion Mota, pe campul de lupta de la Majadahonda, Spania.

– Dimensiuni: 124 mm x 95 mm (format finit) / 248 mm x 95 mm (format desfasurat)

– Tiraj: 1.000 exemplare

Particularitati ale carnetelor

1. Carnetul cu stampila de Iasi NU prezinta nici un text tiparit sau vreo stampila de mana pe coperta-spate, reprezentand identitatea tipografiei sau/si pretul de vanzare. Lungimea inscrisurilor de pe prima coperta: „LEGIUNEA ARHANGHELUL MIHAIL” este de 67 mm, „AJUTORUL LEGIONAR” de 43 mm, iar dimensiunea maxima a siglei este de 18 mm (pe linia inferioara a emblemei „Garzii de Fier”).

2. si 4. Ambele carnete in format mic cu stampila de Alba Iulia prezinta aceleasi caracteristici: pe coperta-spate este tiparit INTOTDEAUNA textul „Tip. Popov c. 954” (n.a.: Tipografia Popov comanda 954), in coltul din stanga-jos. Lungimea inscrisurilor de pe prima coperta: „LEGIUNEA ARHANGHELUL MIHAIL” este de 67 mm, „AJUTORUL LEGIONAR” de 43 mm, iar dimensiunea maxima a siglei este de 18 mm (pe linia inferioara a emblemei „Garzii de Fier”).

3. si 5. Ambele carnete in format mare cu stampila de Alba Iulia prezinta aceleasi caracteristici: pe coperta-spate este tiparit INTOTDEAUNA textul „Tip. Popov c. 954” (n.a.: Tipografia Popov comanda 954), in coltul din stanga-jos. Lungimea inscrisurilor de pe prima coperta: „LEGIUNEA ARHANGHELUL MIHAIL” este de 96 mm, „AJUTORUL LEGIONAR” de 66 mm, iar dimensiunea maxima a siglei este de 18 mm (pe linia inferioara a emblemei „Garzii de Fier”).

6. Carnetul in format mic cu stampila de Bucuresti care anuleaza timbrul „Codreanu” NU prezinta niciodata textul cu numele tipografiei pe coperta-spate. In schimb, se pot intalni exemplare cu sau fara stampila de mana „PREŢUL LEI 60”, reprezentand pretul de vanzare (tus violet). Lungimea inscrisurilor de pe prima coperta: „LEGIUNEA ARHANGHELUL MIHAIL” este de 67 mm si „AJUTORUL LEGIONAR” de 43 mm. Textul cu data comemorativa se incadreaza in 51 mm.

Diferente de dimensiuni ale inscrisurilor ce reprezinta data comemorativa pentru Carnetele filatelice legionare (in format mic) cu stampila de Bucuresti

Diferente de dimensiuni ale inscrisurilor ce reprezinta data comemorativa pentru Carnetele filatelice legionare (in format mic) cu stampila de Bucuresti

Diferente de dimensiuni ale inscrisului "AJUTORUL LEGIONAR" pentru Carnetele filatelice legionare (in format mic) cu stampila de Bucuresti

Diferente de dimensiuni ale inscrisului „AJUTORUL LEGIONAR” pentru Carnetele filatelice legionare (in format mic) cu stampila de Bucuresti

7. Carnetul in format mic cu stampila de Bucuresti care anuleaza timbrul „Codreanu – Posta Aeriana” are INTOTDEAUNA imprimat textul cu numele tipografiei pe coperta-spate „Tip. Popov – c. 978” (n.a.: Tipografia Popov comanda 978). Ca si in cazul precedent, se pot intalni exemplare cu sau fara stampila de mana „PREŢUL LEI 60”, reprezentand pretul de vanzare (tus rosu-roziu). Lungimea inscrisurilor de pe prima coperta: „LEGIUNEA ARHANGHELUL MIHAIL” este de 67 mm si „AJUTORUL LEGIONAR” de 48 mm. Textul cu data comemorativa se incadreaza in 54 mm.

8. Carnetul in format mare cu stampila de Bucuresti care anuleaza seria de doua timbre „Marin si Mota” are INTOTDEAUNA tiparit pe coperta-spate pretul de vanzare subliniat „LEI 100.-„. Lungimea inscrisurilor de pe prima coperta: „LEGIUNEA ARHANGHELUL MIHAIL” este de 95 mm, „AJUTORUL LEGIONAR” de 66 mm, iar dimensiunea maxima a siglei este de 11 mm (pe linia inferioara a emblemei „Garzii de Fier”).

9. Carnetul in format mare cu stampila de Bucuresti care anuleaza colita nedantelata „Majadahonda” NU prezinta niciodata vreo inscriptie pe coperta-spate. Lungimea inscrisurilor de pe prima coperta: „LEGIUNEA ARHANGHELUL MIHAIL” este de 95 mm, „AJUTORUL LEGIONAR” de 66 mm, iar dimensiunea maxima a siglei este de 11 mm (pe linia inferioara a emblemei „Garzii de Fier”).

Concluzii

In conditiile unor tiraje epuizate, din suprataxele celor 4 marci postale incasate de catre D.G.P.T.T. in folosul Legiunii, intre noiembrie 1940 si ianuarie 1941, „Ajutorul Legionar” a reusit sa adune in conturile sale peste 6 milioane de lei. Daca la aceasta suma adaugam contravaloarea timbrelor benevole de ajutor si pe cea obtinuta din vanzarea carnetelor filatelice, putem deduce ca organizatia caritabila a Miscarii Legionare a reusit sa stranga pentru actiunile sale, numai din comertul filatelic, un total de aproape 10 milioane de lei, in conditiile in care salariul minim introdus la 1 ianuarie 1941 era de 5.000 lei, paritatea monedei nationale era de 204 lei pentru 1 dolar, iar gramul de aur fin era cotat cu o medie de 230 lei. Raportat la intregul sau buget, avem conturata imaginea clara a unui organism nonguvernamental activ, care a reusit sa acopere 1/5 din nevoile sale financiare pentru dezvoltarea unei infrastructuri de intrajutorare bine pusa la punct la nivel national.

Toate acestea au fost posibile datorita unei idei a filatelistului Traian Popescu. Fara initiativa sa nu ar fi existat niciunul din timbrele sau carnetele „Ajutorului Legionar”. Si, cu siguranta, fara actiunile din 1940-1941 nu ar fi existat nici emisiunile sau carnetele filatelice ale Exilului Romanesc din Spania, pe care urma sa le conceapa 13 ani mai tarziu…


NOTA – La conceperea si redactarea acestui material, am folosit urmatoarele surse bibliografice:

1. Horia Sima „Era libertatii – Statul National-Legionar”

2. Dr. Valeriu S. Neaga „Stampile speciale romanesti din epoca moderna si contemporana”

3. ing. Mihai Cojocar „Catalogul timbrelor fiscale si al vignetelor romanesti”

4. Daniel Marcu „Catalogul carnetelor de marci postale si de prezentare romanesti” (manuscris)

5. www.miscarea.org

6. www.miscarea.net


11 comentarii

 1. Dragos din Piatra
  Dragos din Piatra
  05/09/2012 at 20:49

  Stranie coincidenta!
  Ai sa crezi sau n-ai sa crezi, m-am tot gandit la tine zilele astea si la carnetele acestea. Chiar voiam sa avem o discutie. Oricum, extraordinar articol, tu scrii istorie, chiar asta faci: scrii istorie pentru posteritate! Multumim!

 2. Daniel
  05/09/2012 at 21:51

  @Dragos: E-hei, istoria au scris-o altii demult, eu doar dau chip unor personaje filatelice asternute-n uitare… Stam de vorba cand vrei tu, da’ musai la un ceai sa fie! 🙂

 3. Cornelius
  06/09/2012 at 15:11

  Este o bună ocazie să-mi fac ordine în „Carnetele Legionare”. Constat cu mâhnire că îmi lipsesc toate cele de la Iaşi. De fapt nu am decât 4, ceeace este inadmisibil pentru un individ cu ascendenţa mea! Unde eram oare când s-au lansat? Trebuie să mai verific odată şi apoi să mai arunc o privire prin „magazine”.
  Excepţionale articolul şi documentarea.

  Salut pe cei ce merg spre marea biruinţă
  Cornelius

 4. Dragos din Piatra
  Dragos din Piatra
  06/09/2012 at 15:21

  Ne vedem curand, m-ai „lovit” cu ceaiul, e posibil ca saptamana viitoare sa-l servim dintr-o sorbire!
  🙂

 5. Daniel
  06/09/2012 at 15:57

  @Cornelius: Vezi ca la Iasi a fost emis doar unul, la Alba Iulia sunt 4. Niciodata nu-i prea tarziu sa le „strangem gramada”, mai ales ca acum a inceput curatenia de toamna prin multe colectii…

 6. Miscarea Legionara
  07/09/2012 at 22:17

  Felicitari! Scuze pentru adresa de email gresita in mesajul anterior!

 7. Daniel
  07/09/2012 at 23:16

  @Miscarea Legionara: Nu-i nici o problema, am lasat doar comentariul de fata. Va-ntorc gandul de bine!

 8. Cornelius
  09/09/2012 at 11:06

  Sigur că Alba Iulia. Până şi Cornelius greşeşte! Încă odată felicitări.

 9. amza
  amza
  01/10/2012 at 17:53

  Dupa 90 o revedincare de continuitate a fost MPR care a obtinut putin peste 12,000 voturi la alegerile din 96, cu precadere Bucuresti si Constanta. Chiar daca ingloba o mare speranta electorala,Marian Munteanu a sfarsit in uitare. Multe felicitari, cine se gandea ca pe un blog filatelic ne apucam de istorie!!

 10. Danescu Iulian
  Danescu Iulian
  02/07/2016 at 16:09

  Aveti asa de multe articole bune incat ma mir ca nu ati scos o carte cu acestea. Sau nu stiu eu si ati scos?

 11. Daniel
  06/11/2016 at 19:40

  @Danescu Iulian: Pregatesc un prim volum cu studii si marturii filatelice pe care il voi scoate anul viitor. Multumesc pentru vizite si aprecieri si imi cer scuze ca raspunsul a venit asa de tardiv…

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url