Cei mai reprezentativi machetatori de timbre din anii ’50 (II)

Categorii:Filatelie
Daniel

In filatelia anilor ’50, tematica „angajata”, ca principal apanaj al doctrinei proletcultiste, era menita sa se constituie in liantul dintre izbanzile clasei muncitoare conducatoare si intelectualitatea convertita la un proces activ de creatie. Nu era neglijat nici un „aspect al vietii politice, ideologice, culturale” pe care marca postala il avea ca „mijloc corect de educare si informare a maselor”. Telul de crestere constanta a nivelului artistic putea fi atins numai daca „toti factorii care intervin in procesul de creatie si de realizare a marcilor isi vor imbina eforturile”.

Au existat chiar momente, spre finele acestei perioade, cand presa filatelica reusea sa puna presiune pe activistii de partid din cadrul administratiei postale, militand pentru „contractarea din timp a tuturor emisiunilor, dand artistilor un ragaz cat mai indestulator pentru creatie”. Era pentru prima data cand nivelul artistic al timbrelor romanesti, emise dupa instalarea regimului comunist, se bucura de o binemeritata atentie in fata celui ideologic. Victoria ziaristilor filatelisti era, insa, de suprafata, deoarece imixtiunea factorului politic decizional in procesul de creatie isi urma cursul neabatuta. Presiunea care apasa penelul artistilor-machetatori, in prima parte a perioadei proletcultiste, a lasat urme pe zeci de marci postale, singurii care au avut de suferit fiind colectionarii.

1950, Macheta timbrului de 8 Lei "Pionieri", machetator Nazarie Pavlin

1950, Macheta timbrului de 8 Lei „Pionieri”, machetator Pavlin Nazarie

Iata partea a doua a retrospectivei biografice a celor mai reprezentativi machetatori de timbre din anii ’50, urmand ca, in ultimul episod al acestei miniserii, sa prezint alte cateva proiecte adoptate si lista completa a tuturor artistilor romani care au activat pe taram filatelic intre 1944-1959.

Pavlin Nazarie (1909, Basarabia-)

Grafician, afisist, machetator, ilustrator de carte. In fisa sa de creatie, pastrata la Uniunea Artistilor Plastici din R.P.R, unde era membru, graficianul se declara un „autodidact”, participant la zeci de expozitii cu afise, cu un numar impresionant de coperti si ilustratii de carte, dar si cu alte numeroase tablouri si desene. Raman memorabile atat reclamele la filmele americane, urmarite cu sufletul la gura, cat si afisele pline de indemnuri revolutionare.

Portretul lui Pavlin Nazarie - pictura in ulei pe carton de Leon Alexandru Biju

Portretul lui Pavlin Nazarie – pictura in ulei pe carton de Leon Alexandru Biju

Fiul sau declara ca „Inaintea ultimului razboi mondial a lucrat pentru casele de filme americane, care aveau filiale de distributie in Bucuresti, facand reclame filmelor lor, in ziarele vremii. Apoi pentru casele de filme germane, cu acelasi scop. Dupa razboi s-a ocupat de publicitate pentru comunisti. Afise politice, de film, de muzee, pentru diverse produse, ilustratii si coperte de carte, timbre…”.

 Oswald Adler (1912, Ungaria-)

Oswald Adler - pictor, grafician, machetator de marci postale si medalii

Oswald Adler – pictor, grafician, machetator de marci postale si medalii

Pictor, grafician, machetator de marci postale si medalii de origine evreiasca. Desi s-a nascut pe teritoriu romanesc, in Transilvania aflata sub ocupatie austro-ungara, nici o sursa biografica nu mentioneaza ca loc de nastere Romania, ci Ungaria. In 1960 a emigrat in Israel unde a continuat sa macheteze timbre pentru statul evreu, dar si pentru alte tari. Este realizatorul a numeroase proiecte adoptate de monede si medalii israeliene. In 1938, devine licentiat al Academiei de Arte Frumoase din Budapesta, obtinand masteratul la Academia de Arte Frumoase din Viena in 1969. Este laureat al Expozitiei filatelice cu tematica sportiva Roma 1956 (argint si bronz) si medaliat cu bronz la Expozitia Trienala de Design Grafic de la Milano 1957. In prezent, traieste in Israel.

1952, Macheta timbrului de 55 Bani "Centenarul Caragiale", machetator Oswald Adler

1952, Macheta timbrului de 55 Bani „Centenarul Caragiale”, machetator Oswald Adler

1953, Macheta timbrului de 65 Bani "Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor Bucuresti", machetatori Cristea Muller si Oswald Adler

1953, Macheta timbrului de 65 Bani „Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor Bucuresti”, machetator Oswald Adler

 Vincentiu Grigorescu (1923, Bucuresti-2012, Italia)

Artistul Vincentiu Grigorescu in 1966, actor în filmul „Ultima noapte a copilariei”, la Bucuresti

Grafician, pictor, caricaturist, machetator de marci postale. Considerat ca unul dintre cei mai importanti pictori contemporani, complet ignorat in tara, a parasit Romania in 1972 si s-a autoexilat in Italia, de unde n-a revenit niciodata. La data emigrarii, era un artist nonconformist foarte apreciat in tara si primise deja o serie de premii la Moscova, Mexic, Milano, Montreal pentru pictura si lucrari grafice. De doua ori, in 1958 si 1961, i se decernase Premiul Uniunii Artistilor Plastici din Romania pentru grafica.

Dupa terminarea razboiului, a dat examen la Arhitectura. A inceput sa vanda panze si a intrat la Fondul Plastic pe la 25 de ani, realizand in primii ani circa 200 de afise grafice in diverse domenii sportive si culturale. A fost dat afara de doua ori din Uniunea Artistilor Plastici, fiind catalogat drept „formalist si reactionar”. Dupa contestatii, a fost reprimit de fiecare data, iar in 1968, cu 90% din voturi, a fost numit secretar al Uniunii Artistilor Plastici.

Vincentiu Grigorescu in 1975, la Milano

Vincentiu Grigorescu in 1975, la Milano

La 1 ianuarie 2012, Vincentiu Grigorescu a murit la Castelnuovo Magra, in Italia, acolo unde si-a petrecut ultimii 40 de ani din viata, lasand colectionarilor filatelisti mostenirea marcilor postale cu tematica sportiva pe care le-a machetat: „J.O. Melbourne” (1956),„Campionatele Feminine de Gimnastica” (1957), „Cursa Pacii” (1957), „Campionatele de Atletism Bucuresti” (1957), „Campionatul Mondial de Scrima” (1958), „25 de ani de Medicina Sportiva” (1958), „Spartachiada Tineretului” (1958), „Sport” (1959), „Medalii de aur la J.O. Melbourne” (1961). A mai realizat machetele emisiunilor „Oameni de stiinta romani” (1961) si „Mari aniversari culturale” (1961).

1952, Macheta timbrului de 55 Bani "Ziua Armatei", machetator Leonida Nazarov

1952, Macheta timbrului de 55 Bani „Ziua Armatei”, machetator Leonida Nazarov

Leonida Nazarov

Grafician, ilustrator, machetator de marci postale. Aproape 25 de machete, mestesugit lucrate, ne-au ramas de la acest artist reprezentativ pentru noile coordonate de influenta sovietica in arta realismului socialist. Acesta este motivul pentru care criticile acelor vremi i-au fost favorabile mai intotdeauna, creatiile sale constituind „un exemplu demn de urmat”.

1953, Macheta timbrului de 55 Bani "A 20-a aniversare a luptelor de la Grivita", machetator Leonida Nazarov dupa tabloul Grivita 1933 al pictorului Gabor Mikloss

1953, Macheta timbrului de 55 Bani „A 20-a aniversare a luptelor de la Grivita”, machetator Leonida Nazarov dupa tabloul Grivita 1933 al pictorului Gabor Mikloss

A inceput sa realizeze machete de timbre in 1950, odata cu emisiunea de aviatie „Aurel Vlaicu” si continuand cu „Lupta pentru pace” (2 valori, in 1950), GMA si FGMA (1950), „Ziua Armatei” (1952), „Luna Prieteniei Romano-Sovietice” (o valoare, in 1952), „Grivita Rosie” (1953), „Lenin” (1954), „Luna Padurii” (o valoare, in 1954), Ziua Minerului” (1954), Casele de ajutor reciproc” (1954), Decada Culturii Chineze” (1954), „Al II-lea Congres ARLUS” (1956) sau „25 de ani de la aparitia ziarului Scanteia” (1956). A mai realizat machetele „7 ani de la infiintarea G.A.C.” (cu eroarea datei inscriptionate, lucru care a dus la retragerea marcii din vanzare si retiparirea ei dupa eliminarea greselii), „Greva docherilor din Galati” (1956), „Theodor Aman” (1956) sau „80 de ani de la razboiul de Independenta” (1957).

1954, Macheta timbrului de 1.75 Lei "Ziua Minerului", machetator Leonida Nazarov

1954, Macheta timbrului de 1.75 Lei „Ziua Minerului”, machetator Leonida Nazarov

Iosif (Jozsef) Molnár

Grafician, afisist, machetator de marci postale, seful Catedrei de Grafica a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” in anii 50. Din aceasta pozitie, reuseste afirmarea unui asa-zis curent al „liberalizarii culturale in anturajul pozitivat al interbelicilor scapati de proletcultism”. In 1937, participa cu succes la doua Expozitii Internationale de Afise (Breslau si Paris), alaturi de alti mari reprezentanti ai genului, unde standul romanesc castiga Medalia de aur, respectiv Grand Prix. Cronicile de grafica din publicatia ‘‘Arta si tehnica grafica’’ (1937-1940) caracterizeaza afisele realizate de Iosif Molnar drept adevarate lucrari de arta imprimate.

In domeniul filatelic, a lucrat in echipa cu Iosif Cova in primii ani de dupa razboi, dupa care a continuat sa realizeze machete individuale. Totalul contributiilor sale, intr-un interval de nici 5 ani, se ridica la peste 50 de marci postale realizate incepand cu anul 1945.

Ion Dumitrana - Grafician machetator, ilustrator

Ion Dumitrana – Grafician, machetator, ilustrator

Ion Dumitrana (1923-1976)

Grafician, machetator de marci postale, ilustrator. De la varsta de 14 ani a lucrat ca angajat al Fabricii de Timbre, mai intai ca ucenic, apoi, prin calificare la locul de munca, a devenit desenator si gravor. A urmat apoi Academia de Arte Frumoase, absolvind-o la clasa lui Alexandru Ciucurencu.

1954, Macheta timbrului de 20 Bani "Pionieri", machetator Ion Dumitrana

1954, Macheta timbrului de 20 Bani „Pionieri”, machetator Ion Dumitrana

Arta gravarii a invatat-o de la maestrul Simion Iuca, dupa care a urmat o serie de specializari in Polonia, Ungaria si Franta, unde a primit un sprijin deosebit din partea profesorului Jules Piel, unul din cei mai mari gravori francezi. Cea mai mare parte din activitate si-a petrecut-o ca maistru heliograf al Fabricii de Timbre din Bucuresti.

1957, Macheta timbrului de 1 Leu "Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor Moscova", macheta Colectiv Dumitrana, dupa insigna festivalului

1957, Macheta timbrului de 1 Leu „Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor Moscova”, macheta Colectiv Dumitrana, dupa insigna festivalului

A abordat teme diverse, realizand machete individuale, dar si colective, motiv pentru care pe multe din timbrele sale apare celebra semnatura „Colectiv Dumitrana” in dreptul numelui machetatorului. In urma muncii depuse in slujba filateliei romanesti si internationale, ne-au ramas de la Ion Dumitrana 343 de machete de timbre romanesti si peste 70 de machete de timbre straine.

1957, Macheta timbrului de 1.75 Lei "40 ani de la batalia de la Marasesti", machetator Ion Dumitrana

1957, Macheta timbrului de 1.75 Lei „40 ani de la batalia de la Marasesti”, machetator Ion Dumitrana

A fost realizatorul unora din marcile postale emise de tari africane si de statele-satelit ale Emiratelor Arabe Unite la sfarsitul anilor 60 si inceputul deceniului urmator, asa numitele Seicate: Fujeira, Sharjah, Ajman etc. Stilul sau inconfundabil transpus in aceste emisiuni exotice este unul din motivele pentru care timbrele din Emirate au placut generatiilor de atunci, dar continua sa reprezinte o atractie pentru colectionarii romani si in prezent.

1957, Macheta timbrului de 1.75 Lei "Festivalul Mondial al Tineretului Moscova", macheta Colectiv Dumitrana

1957, Macheta timbrului de 1.75 Lei „Festivalul Mondial al Tineretului Moscova”, macheta Colectiv Dumitrana

Activitatea sa artistica a fost legata aproape exclusiv de filatelie, participarile in cadrul Expozitiilor de Arta fiind foarte rare. A indeplinit o scurta perioada si functia de vicepresedinte al Asociatiei Filatelistilor din Romania, iar pentru intreaga sa activitate a fost distins cu „Ordinul Muncii” si „Medalia Muncii”.

1959, Macheta timbrului de 5 Lei "10 ani de la constituirea GAC", macheta Colectiv Dumitrana

1959, Macheta timbrului de 5 Lei „10 ani de la constituirea GAC”, macheta Colectiv Dumitrana

1959, Macheta timbrului de 55 Bani - Carutasi "10 ani de la constituirea GAC", macheta Colectiv Dumitrana

1959, Macheta timbrului de 55 Bani – Carutasi „10 ani de la constituirea GAC”, macheta Colectiv Dumitrana

1959, Macheta timbrului de 55 Bani - Tractorist "10 ani de la constituirea GAC", macheta Colectiv Dumitrana

1959, Macheta timbrului de 55 Bani – Tractorist „10 ani de la constituirea GAC”, macheta Colectiv Dumitrana

2 comentarii

 1. violetta dorgan in grigorescu
  violetta dorgan in grigorescu
  07/09/2012 at 12:50

  Mi aplacut mult articolo Dvs. Nu mai a fost inserita la foto non di Vincentiu Grigorescu ma di un critic italian A.Veca care stima mult pe Grigorescu.
  Cu respect

 2. Daniel
  07/09/2012 at 13:22

  @violetta dorgan: Multumesc pentru apreciere si pentru corectura referitoare la criticul Alberto Veca. Din pacate, era singura imagine de pe un site italian, care avea trecut gresit numele celui din foto. Va doresc numai bine!

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url