ARLUS 1948 – Experimentul celui dintai plic prima zi oficial

Categorii:Filatelie
Daniel

Cand vine vorba de perioada de pionierat a fdc-urilor emise in Romania, opiniile sustinute public de numerosi colectionari in revista „Filatelia”, de-a lungul zecilor de ani, se impart in doua categorii mari si late: afirmatiile celor care si-au insusit si au promovat istoria lor, conform cu pretioasele indrumari ale politicii de partid si de stat, si teoriile novatoare, pe alocuri surprinzatoare, ale reprezentantilor noii generatii de filatelisti. Astfel ca acum este o adevarata provocare sa probez dezlegarea celebrei enigme ce dainuie de 65 de ani: care a fost cel dintai plic prima zi emis oficial de autoritatile comuniste?

Pana in prezent, toate studiile relevau aceeasi pista, anume ca primul plic prima zi a emisiunii tiparit de noua admistratie postala a R.P.R. era cel dedicat comemorarii a 25 de ani de la moartea lui V.I. Lenin, in ianuarie 1949. Dupa mai bine de 5 ani de cercetari pe baza a zeci de plicuri achizitionate pentru studiu si de corelari cu datele postale existente, sunt gata sa raspund fara echivoc ca onoarea ii revine plicului prima zi a emisiunii „ARLUS” din 1948.

1948 "Al II-lea Congres ARLUS" - FDC realizare Eros Laszlo, pentru marcile uzuale

1948 „Al II-lea Congres ARLUS” – FDC realizare Eros Laszlo, pentru marcile uzuale

1948 "Al II-lea Congres ARLUS" - FDC realizare Eros Laszlo, pentru marca de Posta Aeriana

1948 „Al II-lea Congres ARLUS” – FDC realizare Eros Laszlo, pentru marca de Posta Aeriana

Sursa de inspiratie

M-a fascinat misterul care a inconjurat dintotdeauna momentul in care Vasile Erős a fost fortat sa inceteze editarea plicurilor sale particulare si cel in care noua Directiune Generala a Postelor, Telegrafelor si Telefoanelor (DGPTT) – Directia Filatelie a inceput tiparirea propriilor produse filatelice de tip „prima zi a emisiunii”. Haosul absurditatilor din noua realitate bolsevica, suprapus peste surghiunul fostei administratii postale regaliste, au impiedicat tocmai clarificarea unui punct atat de dezbatut si de important pentru domeniul FDC-urilor din istoria filateliei romanesti: inceputul.

In fapt, degringolada intalnita in interiorul institutiei postale sovietizate, prin inlocuirea principalilor factori de decizie cu politruci si activisti de partid, precum si lipsa unei noi legislatii in domeniu, au facut posibila aceasta situatie de neasumare a raspunderii in perioada decembrie 1947 – decembrie 1948. Cum altfel putem considera tolerarea de catre noul sistem a editarilor particulare de plicuri prima zi, pe intreg parcursul anului 1948, daca nu ca un talmes-balmes in care fiecare subordonat nu misca un deget fara aprobare de sus?

A fost poate cel mai fericit lucru care i se putea intampla lui László Erős, marele nostru initiator intr-ale fdc-urilor, care a continuat pana la sfarsitul lunii noiembrie 1948 sa tipareasca plicurile prima zi pentru ultimele 13 emisiuni din acel an. Chiar daca a fost nevoit sa faca unele concesii legate de utilizarea amprentei firmei sale pe reversul plicurilor, in cazul unora neexistand decat celebrul „U” al micului sau magazin filatelic „Universum”, iar in alte cazuri acesta fiind acoperit prin supratiparire cu tus negru sau chiar disparand de pe plicuri, fostul gazetar clujean a reusit printr-un curaj teribil sa-si duca la bun sfarsit propriul proiect. Nu exista dovada mai clara a faptului ca initiativa sa si munca de pionierat in domeniul fdc-urilor autohtone au rezistat cu brio in fata factorului politic autoritar, decat mentionarea si recunoasterea oficiala a existentei lor de catre administratia postala a R.P.R. si, implicit, de autoritatile comuniste, in cataloagele editate la inceputul anilor ’50.

1948 "Al II-lea Congres ARLUS" - Proba plic maroniu, pentru marcile uzuale - varietate desen carte deschisa

1948 „Al II-lea Congres ARLUS” – Proba plic maroniu, pentru marcile uzuale – varietate desen carte deschisa

1948 "Al II-lea Congres ARLUS" - Proba plic maroniu pentru marca de Posta Aeriana

1948 „Al II-lea Congres ARLUS” – Proba plic maroniu pentru marca de Posta Aeriana

1948 "Al II-lea Congres ARLUS" - Proba plic maroniu pentru marca de Posta Aeriana - eroare avioane rasturnate

1948 „Al II-lea Congres ARLUS” – Proba plic maroniu pentru marca de Posta Aeriana – eroare avioane rasturnate

1948 "Al II-lea Congres ARLUS" - Proba plic albastru pentru marca de Posta Aeriana - eroare avioane rasturnate

1948 „Al II-lea Congres ARLUS” – Proba plic albastru pentru marca de Posta Aeriana – eroare avioane rasturnate

1948 "Al II-lea Congres ARLUS" - Proba plic albastru pentru marca de Posta Aeriana - eroare offset

1948 „Al II-lea Congres ARLUS” – Proba plic albastru pentru marca de Posta Aeriana – eroare offset

Da capo

Un lucru nemarturisit de conducerea administratiei postale din acele timpuri ramane faptul ca realizarile particulare ale lui László Erős au reprezentat, totodata, sursa de inspiratie pentru editarea plicurilor prima zi de catre DGPTT. Este binecunoscut faptul ca primele produse filatelice oficiale tip „prima zi a emisiunii” au constat intr-un numar de 5 cartoane aparute in luna decembrie a anului 1948: „Munca in comunicatii” (1 buc.), „130 de ani de la nasterea lui Nicolae Balcescu” (1 buc.), „Un an de la proclamarea R.P.R.” (1 buc.) si „Organizatia Sportului Popular” (2 buc.). Cele doua cartoane dedicate Expozitiei „Saptamana presei democratice” din 12-19 septembrie 1948 au fost puse in circulatie de catre Sindicatul Ziaristilor Profesionisti, organizatorul evenimentului, si sunt considerate realizari particulare.

Ultima emisiune de plicuri prima zi realizata de Maestrul Erős este cea dedicata Celui de-al II-lea Congres al Asociatiei Romane pentru strangerea Legaturilor cu Uniunea Sovietica (ARLUS), care a avut loc intre 28-31 octombrie la Sala Ateneu din Bucuresti. Seria de marci postale „Al II-lea Congres ARLUS” a fost lansata pe 29 octombrie, in cea de-a doua zi a congresului si, simultan cu aceasta, au aparut cele doua plicuri prima zi confectionate la tipografia lui Kiss Jenő din Cluj, locul unde au fost imprimate toate fdc-urile particulare Erős.

Initiativa acestuia fiind apreciata de Dr. Titus Crisan, presedintele filatelistilor clujeni, dar mai ales de catre Dr. Teodor Cutlic, care ocupa la acea vreme functia de director al Intreprinderii Filatelice de Stat, timp de 13 luni de zile a fost posibila aparitia tuturor plicurilor prima zi marca Vasile Erős. La data la care erau scoase din tipar plicurile „Al II-lea Congres ARLUS”, Intreprinderea Comerciala de Stat (ICS) Filatelia nu indraznise inca sa „preia” oficial stafeta confectionarii acestui tip de produs. Acest lucru se va intampla abia in data de 10 decembrie 1948, cand, prin Decizia 21.338 din 02.12.1948, Ministerul Comunicatiilor conferea exclusivitatea executarii „plicurilor prima zi” Directiei Generale a PTT. Aceasta este versiunea oficiala, unanim acceptata pana acum.

1948 "Al II-lea Congres ARLUS" - FDC plic maroniu, pentru marcile uzuale

1948 „Al II-lea Congres ARLUS” – FDC plic maroniu, pentru marcile uzuale

1948 "Al II-lea Congres ARLUS" - FDC plic maroniu pentru marca de Posta Aeriana

1948 „Al II-lea Congres ARLUS” – FDC plic maroniu pentru marca de Posta Aeriana

1948 "Al II-lea Congres ARLUS" - FDC plic maroniu pentru marca de Posta Aeriana - eroare avioane rasturnate

1948 „Al II-lea Congres ARLUS” – FDC plic maroniu pentru marca de Posta Aeriana – eroare avioane rasturnate

1948 "Al II-lea Congres ARLUS" - FDC plic alb, pentru marcile uzuale

1948 „Al II-lea Congres ARLUS” – FDC plic alb, pentru marcile uzuale

1948 "Al II-lea Congres ARLUS" - FDC plic albastru pentru marca de Posta Aeriana - eroare avioane rasturnate

1948 „Al II-lea Congres ARLUS” – FDC plic albastru pentru marca de Posta Aeriana – eroare avioane rasturnate

Experimentul

Este binecunoscut faptul ca orice noua initiativa, orice pas diferit de ceea ce era strict programat, devenea o povara in conditiile sistemului totalitar stalinist care stapanea Romania in 1948. Aprobari peste aprobari, supunerea in dezbaterile de partid, piedici de tot felul se ridicau pentru cei care si-ar fi propus sa convinga activistii scrupulosi ca o idee era buna si putea functiona. Mai mult ca sigur ca pana la legiferarea Deciziei amintite, cei din conducerea ICS Filatelia au fost nevoiti sa argumenteze implementarea unei asemenea masuri costisitoare, iar acest lucru nu se putea intampla decat prin realizarea unor experimente menite sa-i asigure pe ideologi de utilitatea propagandei si prin alte tipuri de produse filatelice.

Posibilitatea executarii unor probe neoficiale „la rece” si, in consecinta, neinregistrate, s-a ivit in momentul in care programul manifestarilor educationale cuprindea doua evenimente majore care se succedau: desfasurarea Congresului ARLUS (28-31 octombrie) si organizarea Expozitiei Prieteniei Romano-Sovietice (1-30 noiembrie). Acesta este momentul cand ICS Filatelia a luat decizia confectionarii unor plicuri de format lung (aprox. 230 mm x 115 mm), din hartie de mai multe culori: maroniu, albastru si alb. Deoarece cele doua evenimente erau organizate de ARLUS, s-a ajuns la concluzia folosirii plicurilor pentru ambele manifestari, ceea ce urma sa le diferentieze fiind tipul stampilei speciale care anula marcile.

Toate plicurile au fost imprimate in tus rosu cu sigla ARLUS in coltul din stanga sus si inscriptia „PRIMA ZI A EMISIUNII” in coltul din stanga jos. Cu toate masurile de precautie, pe fiecare din plicurile studiate exista o greseala de otografiere a inscriptiei care apare la finalul ultimului cuvant: „EMISIUNI” (cu un singur „I”). Au fost realizate cateva modele diferite de machete grafice, atat pentru plicul francat cu marci uzuale, cat si pentru cel de Posta Aeriana. Astfel, in cazul plicului pentru marci uzuale inscriptia „PRIMA ZI A EMISIUNII” apare spre mijlocul suprafetei. De asemenea, exista un model cu desenul unei carti deschise (in tus albastru) pe care se poate citi un fragment din „pretioasele” invataturi ale lui I.V. Stalin, in doua varietati: cu si fara inscriptia „PRIMA ZI A EMISIUNI”.

In ceea ce priveste plicul pentru marca de Posta Aeriana, acesta apare cu un desen aproape central care contine imaginea a 3 bombardiere in picaj. Extrem de interesant este faptul ca cele mai multe plicuri de acest tip au fost imprimate eronat, cu avioanele rasturnate, indreptate in sus, chiar spre sigla ARLUS. Nu stiu daca a fost o eroare umana involuntara, o proba de mantuiala a unui zetar nepriceput sau o greseala intentionata, dar consider ca este principalul motiv pentru care aceste fdc-uri nu au fost niciodata recunoscute de oficialitati si nici consemnate in cataloagele filatelice aparute dupa 1948. Cu atat mai mult sunt convins ca plicurile ARLUS reprezinta primul experiment oficial neoficial (sic!), cu cat la Expozitia „Prietenia Romano-Sovietica” organizatorii au folosit aceleasi modele de plicuri. Iar de organizarea expozitiei nu s-a ocupat altcineva decat conducerea ARLUS, principala institutie de „cultura” agreata de sovietici si cel mai influent instrument propagandistic al vremii.

1948 Expozitia Prieteniei Romano-Sovietice - Plic maroniu de Posta Aeriana

1948 Expozitia Prieteniei Romano-Sovietice – Plic maroniu de Posta Aeriana

1948 Expozitia Prieteniei Romano-Sovietice - Plic maroniu pentru marcile uzuale - varietate desen carte deschisa

1948 Expozitia Prieteniei Romano-Sovietice – Plic maroniu pentru marcile uzuale – varietate desen carte deschisa, fara inscriptia „PRIMA ZI A EMISIUNI”

1948 Expozitia Prieteniei Romano-Sovietice - Plic albastru de Posta Aeriana, eroare avioane rasturnate

1948 Expozitia Prieteniei Romano-Sovietice – Plic albastru de Posta Aeriana, eroare avioane rasturnate

Neoficialul oficial

Daca in cazul cartoanelor „Saptamana presei democrate”, in Arhivele Nationale ale Romaniei (ANR) nu am descoperit nici o mentiune legata de prezenta vreunui oficial la manifestarile expozitionale si, drept urmare, nu pot fi clasificate ca fiind emisiuni oficiale, in ceea ce priveste Al II-lea Congres ARLUS si Expozitia „Prietenia Romano-Sovietica” situatia nu este aceeasi. O suita de fotografii cu membri marcanti ai Partidului Muncitoresc Roman (PMR) apar in dreptul filelor 33-34 in cazul primului eveniment, la deschiderea lucrarilor din 28 octombrie 1948, precum si in cazul celei de-a doua manifestari la fila 45, cu prilejul inaugurarii oficiale din 4 noiembrie 1948. Asadar, din moment ce evenimentele au avut girul autoritatilor de partid si de stat, exista toate premisele pentru ca plicul prima zi „Al II-lea Congres ARLUS” emis neoficial de DGPTT (fara inscrisurile care vor mentiona emitentul incepand cu 10 decembrie), prin ICS Filatelia, sa fie considerat oficial.

Chiar daca fata de data inaintata pentru primul plic „prima zi”, recunoscut ca oficial, ne despart doar trei luni de zile (21 ianuarie 1949), consider ca primele experimente ale noii administratii postale in acest domeniu au avut loc la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie 1948. Fie ca a fost vorba de o incercare de impresionare a conducerii de partid pentru a grabi luarea unei decizii la nivel central, fie ca a fost vorba de o proba de foc pentru noua conducere a ICS Filatelia, cert este ca peste numai o luna Ministerul Comunicatiilor isi dadea acordul pentru emiterea exclusiva a plicurilor prima zi in Republica Populara Romana.


Un comentariu

  1. Cornelius
    18/08/2012 at 18:06

    Daaa, marfă nouă! Nu ştiam nimic de eseurile FDC-urilor. M-ai făcut să sap iar prin clasoare, tocmai puneam „călăreţi” la unele serii, căci pe urmă uit şi eu ce am pe acolo. Ce am găsit nu-ţi pot spune prin vorbe, dar pot aşa:
    http://colectii.toateblogurile.ro/

    !

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url