Colectionar pe cont propriu

Daniel

In filatelie nu mai este loc de bogdaproste la masa bogatilor. O dovedeste cu varf si indesat noua masura a Federatiei Internationale de Filatelie (FIP) cu privire la marirea taxelor de participare la expozitiile filatelice internationale, desfasurate sub auspiciile sale. Degeaba s-a incercat induplecarea board-ului conducator, mai intai prin lobby, apoi prin proteste publice sau scrisori deschise, ca hotaratii au ramas de neclintit.

Afisarea inflexibila a noii politici filatelice mondiale este, in fapt, o directiva de insusire cu de-a sila a ceea ce o mana de oameni horaraste, iar restul executa. Suna cunoscut, nu? Masurile forte adoptate in cadrul ultimului Congres desfasurat la Paris in luna iunie nu reusesc altceva decat sa priveze filatelistii si Federatiile sau Asociatiile nationale, din care acestia fac parte, de participarile a cator mai multi expozanti la evenimentele filatelice importante.

Fédération Internationale de Philatélie - New F.I.P. Board (sursa foto: http://www.f-i-p.ch/)

Aici sunt banii dumneavoastra: Fédération Internationale de Philatélie – New F.I.P. Board (sursa foto http://www.f-i-p.ch/)

Prin masurile coercitive indirecte, de suprataxare anuala a federatiilor nationale, dar si directe, prin umflarea nejustificata a taxelor de participare pentru fiecare filatelist activ la aceste manifestari, FIP nu face decat sa dovedeasca o data in plus urmarirea propriilor interese financiare, nu si pe cele ale dezvoltarii fenomenului filatelic mondial. Astfel, este incalcat in mod flagrant si repetat principiul de baza al unei organizatii internationale care are rolul de coordonare si nu de impunere.

De mai bine de 1 an, Pedro Vaz Pereira – Presedintele Federatiei Filatelice Portugheze – atrage atentia prin instiintari trimise fiecarei Federatii in parte, dar si prin luari de pozitie publice in revistele de specialitate, despre gravele incalcari ale statutelor si incercarile de interferenta in drepturile si obligatiile federatiilor nationale venite din partea FIP. Chiar si-asa, nu le pasa. O tin pe-a lor, ca si cum motiunile nu s-ar fi citit in plen iar presiunea publica nu ar fi fost exprimata.

Daca pana in 2012, un participant la o Expozititie Filatelica organizata sub patronajul FIP sau FEPA avea de achitat 30 Euro / panou, incepand cu 2013 costul devine 75 Euro / panou. Acelasi lucru se repeta atat in cazul exponatelor de literatura filatelica, cat si in cel al exponatelor pentru copii si tineret. Iar bomboana de pe coliva FIP il reprezinta taxa pentru clasa un panou, care a devenit 125 Euro, in loc de 50 Euro…

Am spus ca particip la astfel de evenimente ca sa am amintiri la batranete, nicidecum sa-mi fac nervi cu birocratia unor apusi in lumea lor. Acum, insa, pare-se ca pana si amintirile filatelice au ajuns sa fie considerate un lux de catre baronii din conducerea FIP. Toti colectionarii incep sa resimta constrangerile embargo-ului elitist de care pomeneam in urma cu mai bine de 2 ani si jumatate, iar singura reactie de care mai poate fi capabil un pasionat este sa redevina colectionar pe cont propriu. Din dragoste pentru filatelie.