Arta populara traditionala in emisiunea comuna filatelica „Romania – Hong Kong”

Categorii:Filatelie
Daniel

De cand ne stim parca numaram ouale lui Nastase. Mai nou, am trecut la panselute si puzderia firelor de iarba, denumite pompos gazon. Ai spune ca suntem un neam de antreprenori cu sangele clocotind prin bursele lumii, nu niste mesteri de oale si ulcele, asa cum istoria ne-arata. Traditiile zac parasite prin noptile fecunde ale muzeelor, in care facem si noi ce ne pricepem mai bine: stam la coada. Ne uitam, pironindu-ne ochii-n stele verzi, apoi uitam ce-am vazut, ca sa avem de ce s-o luam de la capat data viitoare cand e moca. Inventam transhumanta urbana.

Simulacrul pastratorilor de traditii continua. Incondeiem ouale ca sa nu se plictiseasca mielu’n chinurile Pastelui si sa dea bine cu restul aranjamentului culinar. Dupa asta, ne vindem imaginea idilica pe unu’-doua like-uri la pozele urcate pe feisbuci. Facem si noi ce stim mai bine: ne laudam.

O provocare cvasi-inedita din lumea timbrelor ce nu cuvanta ne-apropie, in legenda, tot mai mult de maiestria asiatica. Premiera emisiunii comune filatelice „Romania – Hong Kong” se traduce printr-un semn al egalitatii fratesti intre arta populara traditionala chineza si cea romaneasca. Popoarele noastre isi dau mana peste timp, ouale noastre se ciocnesc cu boabele lor de orez, dezvelind nuditatea simbolisticii in toata splendoarea sa. Un exercitiu teribilist de imaginatie si vointa, din care cel ce are de castigat este doar comertul en-gros cu zerouri in coada de peste. Rasuflu usurat. „Traditiile” n-au murit.

"Romania - Hong Kong, Arta populara traditionala" - Serie de doua timbre cu vignete

„Romania – Hong Kong, Arta populara traditionala” – Serie de doua timbre cu vignete

"Romania - Hong Kong, Arta populara traditionala" - Bloc de doua timbre si manseta ilustrata

„Romania – Hong Kong, Arta populara traditionala” – Bloc de doua timbre si manseta ilustrata

DATE TEHNICE

Data introducerii in circulatie: 24.11.2011

Romania – Hong Kong, Arta populara traditionala” este a 30-a emisiune din 2011 lansata de Romfilatelia, compusa din doua marci postale, ambele cu valoarea nominala de 2 Lei, tiparita offset la 4 culori, pe hartie cromo-gumata din Anglia. Timbrele au fost imprimate in coli de 28 de timbre, in minicoli de 8 timbre + 8 vignete, in blocuri de 2 timbre cu manseta ilustrata, precum si in blocuri speciale inserate in Albumul filatelic.

"Romania - Hong Kong, Arta populara traditionala" - Minicoala de 8 timbre + 8 vignete (tip 1)

„Romania – Hong Kong, Arta populara traditionala” – Minicoala de 8 timbre + 8 vignete (tip 1)

"Romania - Hong Kong, Arta populara traditionala" - Minicoala de 8 timbre + 8 vignete (tip 2)

„Romania – Hong Kong, Arta populara traditionala” – Minicoala de 8 timbre + 8 vignete (tip 2)

TIRAJE

Tirajul total al emisiunii este de 113.320 de timbre (55.720 de timbre in coli de 28 timbre + 36.000 de timbre in minicoli de 8 timbre cu 8 vignete + 20.000 de timbre in blocuri de 2 timbre cu manseta ilustrata + 1.600 de timbre in blocuri speciale inserate in Albumul filatelic), distribuit astfel:

Compania Nationala Posta Romana= 5.600 timbre (in 200 coli de 28 de timbre). Total: 5.600 timbre.

Romfilatelia= 50.120 timbre (in 1.790 coli de 28 timbre, cate 895 de fiecare valoare) + 36.000 timbre (in 4.500 minicoli de 8 timbre cu 8 vignete, cate 2.250 de fiecare valoare) + 20.000 timbre (in 10.000 blocuri de 2 timbre cu manseta ilustrata) + 1.600 timbre (in 800 blocuri speciale inserate in Albumul filatelic). Total: 107.720 timbre.

"Romania - Hong Kong, Arta populara traditionala" - Plic prima zi a emisiunii (FDC)

„Romania – Hong Kong, Arta populara traditionala” – Plic prima zi a emisiunii (FDC)

"Romania - Hong Kong, Arta populara traditionala" - Carton filatelic

„Romania – Hong Kong, Arta populara traditionala” – Carton filatelic

NUMERE DE LISTA

Seria de doua timbre “Romania – Hong Kong, Arta populara traditionala” figureaza in Lista de preturi la numarul LP 1922, iar blocul de 2 timbre si manseta ilustrata la pozitia LP 1922 aAu mai fost emise 1.200 de plicuri prima zi numerotate (din care 400 normale, echipate cu timbrele celor doua tari si stampila neagra prima zi + 800 speciale aflate in Albumul filatelic, echipate cu timbrele celor doua tari si stampile aurii si argintii prima zi / timbrele romanesti au atasate vignete tematice). De asemenea, a fost emis si un carton filatelic (LP 1922 b), intr-un tiraj de 240 exemplare numerotate.

Blocurile speciale de 2 timbre cu elemente grafice imprimate cu folio auriu si argintiu se gasesc doar in interiorul Albumului filatelic, tiparit intr-un tiraj de 800 de exemplare (LP 1922 c). In acelasi album se gasesc si plicurile prima zi speciale, echipate cu timbrele celor doua tari si stampile aurii si argintii prima zi a emisiunii ( in care timbrele romanesti au atasate vignete tematice).

"Romania - Hong Kong, Arta populara traditionala" - Album filatelic (montaj selectiv)

„Romania – Hong Kong, Arta populara traditionala” – Album filatelic (montaj selectiv)

NOTA: Machetele emisiunii au fost realizate de Mihai Vamasescu.

3 comentarii

 1. Andrei
  Andrei
  24/06/2012 at 22:49

  Eşti foarte acid !
  Nu cred că avem de-a face cu un simulacru al păstrătorilor de tradiţii în domeniul ouălor încondeiate.
  Se lucrează mult şi frumos în zona mea etnografică ,cu tineri dezvoltându-şi o adevarată pasiune şi cunoaştere a domeniului. Altfel nu cred că oul încondeiat s-ar fi ridicat până la rangul de reprezentare în filatelie.
  Numai bine !

 2. Daniel
  24/06/2012 at 23:49

  @Andrei: Apreciez imaginea descrisa de tine cu „tinerii dezvoltându-şi o adevarată pasiune şi cunoaştere în domeniul ouălor încondeiate”, dar chiar nu simt, nu vad si nu aud cum romanii de azi ar putea fi considerati drept pastratori de traditii. Tinerii dorneni nu reprezinta decat unele din exceptiile de care ne „legam” atunci cand totul e intr-o continua schimbare, deformare, inoculare. Puritatea artei populare romanesti este inlocuita de ani buni de un mestesug resuscitat ici-colo din ratiuni strict comerciale.

 3. Andrei
  Andrei
  25/06/2012 at 01:18

  Eu sunt mult mai optimist !

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url