Ziua Europeana a Justitiei Civile celebrata in filatelie

Categorii:Filatelie
Daniel

Cand vine vorba de justitie, fac ce fac si-mi aduc aminte de „tepele din Piata Victoriei”, infipte direct in inima romanilor in campania electorala din 2004 a Aliantei „Dreptate si Adevar”. Apoi, ca vreau sau nu vreau, mi se plimba prin fata ochilor catusele televizate ale baietilor mai putin „destepti”. Suntem un neam de prezumtivi inconstienti atunci cand lasam pe unul care n-a fost supus alcooltestului, inainte de a fi uns, sa siluiasca Constitutia cu buna stiinta. Suntem tara lui Vladica si Opinca, in care supusii parca isi extrag alesii la „6 din 49”, ca sa aiba ce barfi dupa fiecare episod al telenovelei nationale „Vinovatii fara vina”.

Filatelia romaneasca nu poate decat sa celebreze, sa omagieze, sa comemoreze, sa nu dea uitarii istoria. Filatelia continua sa nemureasca viata, cu bune si rele, pe bucatele de hartie asezate cuminti in clasoare. Acum a venit momentul prezentarii emisiunii filatelice „Ziua Europeana a Justitiei Civile”. Ca-n celelalte 364 de zile, nedreptatile transforma realitatea romaneasca intr-o noapte deplina a constiintei umane.

"Ziua Europeana a Justitiei Civile" - Timbru cu vigneta

„Ziua Europeana a Justitiei Civile” – Timbru cu vigneta

DATE TEHNICE

Data introducerii in circulatie: 25.10.2011

Ziua Europeana a Justitiei Civile” este a 28-a emisiune din 2011 lansata de Romfilatelia, compusa dintr-o marca postala cu valoarea nominala de 5 Lei, tiparita offset la 4 culori, pe hartie cromo-gumata din Anglia. Timbrele au fost imprimate in coli de 32 de timbre si in minicoli de 8 timbre + vigneta.

"Ziua Europeana a Justitiei Civile" - Minicoala de 8 timbre + vigneta

„Ziua Europeana a Justitiei Civile” – Minicoala de 8 timbre + vigneta

TIRAJE

Tirajul total al emisiunii este de 23.400 de timbre (6.400 de timbre in coli de 32 timbre + 17.000 de timbre in minicoli de 8 timbre cu vigneta), distribuit astfel:

Compania Nationala Posta Romana= 6.400 timbre (in 800 coli de 32 de timbre). Total: 6.400 timbre.

Romfilatelia= 17.000 timbre (in 2.125 minicoli de 8 timbre cu vigneta). Total: 17.000 timbre.

"Ziua Europeana a Justitiei Civile" - Plic prima zi a emisiunii (FDC)

„Ziua Europeana a Justitiei Civile” – Plic prima zi a emisiunii (FDC)

NUMERE DE LISTA

Timbrul “Ziua Europeana a Justitiei Civile” figureaza in Lista de preturi la numarul LP 1920Au mai fost emise 325 de plicuri prima zi numerotate si un carton filatelic (LP 1920 a), intr-un tiraj de 230 exemplare numerotate.

"Ziua Europeana a Justitiei Civile" - Carton filatelic

„Ziua Europeana a Justitiei Civile” – Carton filatelic

NOTA: Machetele emisiunii au fost realizate de Mihai Vamasescu.