Carti postale de Ziua Copilului, precursoare ale intregurilor semiilustrate

Categorii:Cartofilie, Filatelie
Daniel

Intuitia pe care am avut-o in ultimii 2 ani si jumatate, privind necunoscuta unei carti postale necirculate dedicata Zilei Copilului, ma rasplateste in sfarsit. Piesa mi-a fost daruita de bunul prieten Catalin Tudor din Pitesti, ca urmare a incercarii mele de a aduna cat mai multe artefacte propagandistice din perioada de inceput a Republicii Populare Romane. Eram la inceputul unui drum care se va incheia, sunt sigur, peste multi ani de acum incolo, cand timpul imi va permite sa definitivez cercetarile referitoare la intregurile postale romanesti emise intre 1948-1965. Sper doar ca timpul sa aiba rabdare… 🙂

Curiozitatea pe care am avut-o, din prima clipa in care am tinut in mana cartea postala, era legata de aspectul izbitor de asemanator cu viitoarele intreguri postale semiilustrate aparute in tara noastra incepand cu anul 1952. Primele tipuri mentionate sunt cele care au pe jumatate din suprafata tiparita, in partea stanga, imagini din statiunile Borsec, Mamaia si Predeal. Bun, dar atunci de ce acestui tip de carte postala i se atasase antetul „Traiasca 1 Iunie Ziua Internationala a Copilului”, dar nu-i fusese imprimata marca fixa? Poate din cauza perioadei inflationiste dinainte de reforma monetara din 1952? Cu alte cuvinte, data aparitiei era inainte sau dupa aceasta perioada? Logica imi spunea ca inainte de anul respectiv, dar nu aveam nici o dovada, deoarece piesa jubiliara fusese pastrata neatinsa vreme de aproape 60 de ani.

Carte postala semiilustrata "Traiasca 1 Iunie - Ziua Internationala a Copilului" - pionieri cu barca

Carte postala semiilustrata „Traiasca 1 Iunie – Ziua Internationala a Copilului”, neuzata – pionieri

Prima carte postala

Cartea postala dedicata Zilei Copilului fusese tiparita monocrom (sepia), iar imaginea, infatisand cativa pionieri care asteptau sa se urce in barca la marginea unui lac, parea sa se transforme intr-o prima provocare. Trebuia sa aflu care era lacul in cauza, sa coroborez o eventuala data jubiliara legata de Organizatia Pionierilor din Romania de anul emiterii. Incercam sa ma leg de-un fir nevazut, ca sa-mi pot sprijini teoria privind rolul cartii postale de precursoare a semiilustratelor cu marca fixa. Nu aveam nici o tipografie sau un numar de comanda mentionat pe una din cele doua fete, iar pe revers nu figura nici un insemn de mana care sa-mi demonstreze ipotetic ca data aparitiei era anterioara anului 1952.

Ce m-a scos din incurcatura a fost un alt articol de-al meu – „Cincizecisme: propaganda filatelica si carnetele pentru pionieri„, in care am descoperit ca lacul era actualul Herastrau, pe atunci parte integranta din Parcul de cultura si odihna I.V. Stalin. Luciul de apa din celebrul parc bucurestean era una din imaginile simbol, preferate de aparatul de propaganda comunist atunci cand venea vorba de „maretele infaptuiri”, iar rebotezarea sa fusese infaptuita cu surle si trambite in septembrie 1950.

Era un punct de plecare, insa nicidecum nu aveam cum sa demonstrez ca 1950 era si anul in care se editase cartea postala din fata mea. Aveam nevoie sa gasesc o piesa identica, dar care fusese circulata postal. Si ocazia s-a ivit.

A doua carte postala

Ce-i drept, am ramas putin pe ganduri cand am descoperit acelasi tip de carte postala circulata in luna mai a anului 1954. Tot avantul meu „pionieresc” se potolise, ma simteam debusolat. Nu aveam chiar nici o idee despre cum as putea sa leg data ipoteticei aparitii din 1950 de o expediere care avusese loc 4 ani mai tarziu, moment in care intregurile postale semiilustrate fusesera introduse deja in circulatie de 2 ani. Pista gresita?

Nu, mi-am spus, trebuie sa mai am rabdare, sa incerc sa caut o alta piesa expediata prin posta, care sa ateste cu certitudine faptul ca tiparirea cartii postale avusese loc in 1950-1951, pentru a-i putea demonstra caracterul de precursoare a semiilustratelor cu marca fixa. In sinea mea eram convins de lucrul asta, din cauza unui element care depasea conditia de supozitie: in noul regim bolsevic totalitar, singura institutie care aproba editarea cartilor postale, printre alte tipuri de tiparituri, era Ministerul Artelor si Informatiilor (din 23 mai 1949 cu denumirea schimbata in Ministerul Artelor). Fara avizul acestui for, in fapt un departament national de cenzura editoriala, ICS Filatelia nu putea tipari nici un timbru, nici o carte postala, nici un plic.

Asadar, cu siguranta, aparitia acestui tip de carte postala semiilustrata fara marca fixa, dedicata Zilei Copilului, fusese aprobata inainte de 1952, pentru ca dupa aparitia intregurilor postale timbrate nu s-ar mai justificat. Iar luarea in calcul a unei editari particulare, chiar si institutionale, iese din discutie in conditiile unui regim de control centralizat.

Carte postala semiilustrata "Traiasca 1 Iunie - Ziua Internationala a Copilului", circulata - pionieri

Carte postala semiilustrata „Traiasca 1 Iunie – Ziua Internationala a Copilului”, circulata – pionieri

A treia carte postala

In sprijinul teoriei mele mi-a iesit in cale, de curand, o noua carte postala: tot semiilustrata, tot fara marca fixa, cu aceeasi tematica si antet, dedicata Zilei Internationale a Copilului. De data aceasta, insa, imaginea din stanga reprezenta Palatul Pionierilor din Bucuresti, in incinta stravechiului Palat Regal Cotroceni, „daruit” purtatorilor cravatelor rosii la data de… 1 iunie 1950.

Semiilustrata a circulat in decembrie 1951, cu cateva luni inainte de aparitia primelor 3 tipuri de intreguri postale tiparite de Intreprinderea Comerciala de Stat „Filatelia”. Prima dovada clara ca modelul cartilor postale semiilustrate romanesti a fost incercat de autoritatile comuniste prin cele doua tipuri dedicate zilei de 1 Iunie. Cu siguranta, tirajul nu a fost insemnat din moment ce in 36 de luni am reusit sa descopar pe piata (incluzand site-urile de licitatii interne si internationale, targurile de profil din tara sau colectiile particulare) doar 3 astfel de piese carto-filatelice. Ba chiar 4 daca stau bine si ma gandesc, pentru ca, exact atunci cand nu ma mai asteptam, apare…

Carte postala semiilustrata "Traiasca 1 Iunie - Ziua Internationala a Copilului", circulata - Palatul Pionierilor

Carte postala semiilustrata „Traiasca 1 Iunie – Ziua Internationala a Copilului”, circulata – Palatul Pionierilor

A patra carte postala

reprezentand acelasi Palat al Pionierilor, necirculata, pe verso purtand o insemnare cu penita de toc, usor tremurata: „V (n.a. Venit) 4 Aug 1950 Amintire din tabara de la R. Valcea S (n.a. Sfarsit) 26 Aug 1950 Tity„. Cu alte cuvinte, in data de 4 august 1950 acest tip de carte postala semiilustrata se afla deja in circulatie pe teritoriul intregii tari. Avem confirmarea unei trimiteri din Bucuresti, alta din Cluj si aceasta insemnare dintr-o tabara valceana. Daca au fost distribuite gratuit in randul elevilor, ori s-au comercializat la ghiseele oficiilor nu avem cum sa aflam, doar daca unul din pionierii de atunci, dragi sufletului meu, nu imi sare inca o data in ajutor, aducandu-si aminte de efectele postale in cauza.

Cercul se inchide in ceea ce priveste data de aparitie: sunt ferm convins ca intuitia nu m-a inselat si tipurile precursoare ale semiilustratelor cu marca fixa au fost cele doua tipuri de carti postale de Ziua Copilului. Acestea s-au aflat in circulatie de la 1 Iunie 1950, odata cu inaugurarea Palatului Pionierilor din Bucuresti si cu prilejul aniversarii unui an de la infiintarea primelor detasamente de pionieri (la 30 aprilie 1949) si pana, cel putin, in mai 1954, cea mai tarzie data descoperita.

Carte postala semiilustrata "Traiasca 1 Iunie - Ziua Internationala a Copilului", necirculata - Palatul Pionierilor

Carte postala semiilustrata „Traiasca 1 Iunie – Ziua Internationala a Copilului”, necirculata – Palatul PionierilorLasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url