Emisiunea filatelica Romania-Moldova: 20 de ani de relatii diplomatice

Categorii:Filatelie
Daniel

Am lasat voluntar sa se astearna praful peste emisiunile de marci postale lansate de Romfilatelia, pana cand situatia politica nu se va schimba si pana nu voi avea garantia interventiei noului guvern in haosul provocat de managerii capusei postale in randul colectionarilor. Au trecut 8 luni de cand nu am mai prezentat timbrele romanesti, de la „Anul International al Chimiei„, iar acum sunt pregatit sa reiau seria noilor emisiuni filatelice autohtone.

In august 1991, dupa proclamarea Independentei Republicii Moldova, intre cele doua tari au fost stabilite primele relatii diplomatice, la nivel de ambasade. Cu ocazia implinirii a 20 de ani de relatii diplomatice, administratiile postale din cele doua state au lansat o serie comuna. Emisiunea filatelica Romania-Moldova este compusa din cate doua timbre de fiecare parte, reprezentand imaginea acelorasi simboluri arhitecturale: Arcul de Triumf din Bucuresti si Portile Sfinte din Chisinau.

Doar marcile postale emise de Posta Romana vor face obiectul prezentarii de fata.

Emisiunea comuna filatelica "Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice" - Seria de doua timbre romanesti

Emisiunea comuna filatelica „Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice” – Seria de doua timbre romanesti

DATE TEHNICE

Data introducerii in circulatie: 11.10.2011

Emisiunea filatelica Romania-Moldova – 20 de ani de relatii diplomatice este a 26-a aparuta in 2011, lansata de Romfilatelia, compusa din doua marci postale cu valorile nominala de 1 Leu si 3.10 Lei, tiparite offset la 4 culori, pe hartie cromo-gumata din Anglia. Timbrele au fost imprimate in coli de 28 de timbre, in minicoli de 8 timbre + vigneta, precum si in blocuri de doua timbre cu manseta ilustrata.

Emisiunea comuna "Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice" - Bloc de doua timbre cu manseta ilustrata

Emisiunea comuna „Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice” – Bloc de doua timbre cu manseta ilustrata

TIRAJE

Tirajul total al emisiunii este de 145.200 de timbre (84.000 de timbre in coli de 28 timbre + 37.600 de timbre in minicoli de 8 timbre cu vigneta + 23.600 in blocuri de doua timbre cu manseta ilustrata), distribuit astfel:

Compania Nationala Posta Romana= 56.000 timbre (in 1.000 coli de 28 de timbre) + 28.000 de timbre deparaiate (doar valoarea de 1 Leu). Total: 84.000 timbre.

Romfilatelia= 37.600 timbre (in 4.700 minicoli de 8 timbre cu vigneta) + 23.600 timbre (in 11.800 blocuri de doua timbre cu manseta ilustrata). Total: 61.200 timbre.

Emisiunea comuna "Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice" - Minicoala de 8 timbre de 1 Leu + vigneta

Emisiunea comuna „Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice” – Minicoala de 8 timbre de 1 Leu + vigneta

Emisiunea comuna "Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice" - Minicoala de 8 timbre de 3.10 Lei + vigneta

Emisiunea comuna „Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice” – Minicoala de 8 timbre de 3.10 Lei + vigneta

NUMERE DE LISTA

Seria de doua timbre “Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice” figureaza in Lista de preturi la numarul LP 1918, iar blocul de doua timbre cu manseta ilustrata se gaseste la pozitia LP 1918 aAu mai fost emise 405 de plicuri prima zi (numerotate si echipate cu seriile celor doua tari si stampila prima zi a tarii corespunzatoare) si un carton filatelic (LP 1918 b), intr-un tiraj de 240 exemplare (numerotate si echipate cu seriile celor doua tari si stampila prima zi a tarii corespunzatoare) .

Simultan, au mai fost emise 335 de carti maxime (echipate doar cu timbrul de 3.10 Lei si stampila prima zi a emisiunii).

Emisiunea comuna "Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice" - Plic prima zi a emisiunii (FDC)

Emisiunea comuna „Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice” – Plic prima zi a emisiunii (FDC)

Emisiunea comuna "Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice" - Carton filatelic

Emisiunea comuna „Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice” – Carton filatelic

Emisiunea comuna "Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice" - Maxicard

Emisiunea comuna „Romania-Moldova, 20 de ani de relatii diplomatice” – Maxicard

NOTA: Machetele emisiunii au fost realizate de Mihai Vamasescu (pentru Romania) si Stan Pelteacu (pentru Republica Moldova)