Disparitiile de la Muzeul Filatelic National relatate de „Cotidianul” si „Historia”

Categorii:Filatelie
Daniel

De la inceputul anului, alte doua publicatii nationale au tratat pe larg subiectul „disparitiilor” de la Muzeul Filatelic National: este vorba de ziarul „Cotidianul”, unde a aparut un material cu titlul „Furturi la Muzeul Filatelic National” si de revista „Historia”, cu un articol intitulat „Tezaurul romanesc amenintat: Uite timbrul, nu e timbrul…„.

In ambele cazuri, totul a inceput de la solicitarea AF Cluj catre Congresul FFR din 18 februarie 2012, cu privire la sprijinirea organelor de stat pentru rezolvarea cazului unor presupuse furturi de bunuri de patrimoniu adapostite de institutia amintita. Cel care, mandatat de catre Asociatia Filatelistilor clujeni, a readus subiectul in actualitate si in atentia organelor competente este Dr. Mircea Dragoteanu – autorul binecunoscutei lucrari de monografie postala „Istoria Postelor Locale Transilvane”. In cele ce urmeaza, voi reda integral scrisoarea sa deschisa, adresata confratilor intr-ale filateliei, cu privire la acest demers.

Articolele din presa nationala aparute in 2012, cu privire la situatia actuala a Muzeului Filatelic National

Articolele din presa nationala aparute in 2012, cu privire la situatia actuala a Muzeului Filatelic National

Bună ziua,

Mulțumesc încă o dată pe această cale tuturor celor care au votat în Congresul Federației Filatelice Române din 18 februarie de la Brașov pentru susținerea în unanimitate de către Congres și implicit de către F.F.R. a demersului Asociației Filateliștilor din Cluj referitor la alertarea autorităților Statului Român în privința unor acuzații de furturi de la Muzeul Filatelic Național din București de piese filatelice susceptibile a face parte din Tezaurul Cultural Național.

Aceste acuzații oficiale venite din partea președintelui în exercițiu al F.F.R. sunt cu atât mai grave în contextul unor nereguli de amploare depistate la controlul Curții de Conturi a României efectuat la același Muzeu Filatelic. Ele necesită în opinia noastră cercetarea și soluționarea grabnică a problemei de către autoritățile competente.

Este o onoare, o datorie morală și civică pentru mine ducerea la îndeplinire a mandatului încredințat de A.F. Cluj în adunarea sa generală din 15 ianuarie, având apoi și susținerea Congresului F.F.R.

Sperăm într-o alertare a autorităților pe măsura gravității problemei. Această alertare este cu atât mai necesară cu cât anunțata privatizare a Poștei Române va aduce cu sine și o previzibilă schimbare de titular al gestiunii materialelor de enormă importanță istorică și culturală aflate la Muzeul Filatelic Național. Este de datoria noastră de a susține orice soluție care va oferi maximum de securitate pentru exponatele și materialele încă existente în depozitele Muzeului Filatelic din București. Din informațiile noastre, Curtea de Conturi a României a solicitat (într-un mod foarte corect și responsabil) trecerea lor în gestiunea Băncii Naționale. Important este ca la schimbarea de gestionar să nu se poată mușamaliza eventualele sustrageri de bunuri de patrimoniu care ar fi avut loc la Muzeul Filatelic și să se întreprindă demersuri de către organele specializate ale statului pentru recuperarea lor.

În altă ordine de idei, în cazul unei privatizări a subsidiarei Poștei Române – Romfilatelia – specializată în editarea și comercializarea de mărci poștale, stocurile uriașe de timbre iesite din validitate poștală existente în depozitele aceastei instituții ar trebui deasemenea, în opinia noastră, preluate de Banca Națională. O privatizare (previzibil la un preț mult, mult, subevaluat) a acestui stoc (enorm) de timbre românești ar distruge practic filatelia românească contemporană prin aruncarea pe piață la prețuri de dumping a unor mari cantități de timbre din fiecare emsiune, uneori de ordinul miilor sau zecilor de mii. Toate acestea – în condițiile unui venit din privatizare infim pentru stat în raport cu valoarea reală a stocurilor de timbre de la Romfilatelia.

Marca poștală fiind o adevărată emblemă națională (alături de drapel, monedă sau imn), se cuvine acordarea unei mari atenții modului în care misiunea acestor adevărați ambasadori ai României care sunt timbrele ei va putea continua să se exercite către colecționarii și iubitorii de frumos din întreaga lume.

Vă voi ține la curent în privința următoarelor demersuri.

Cu stimă,

dr. Mircea Dragoteanu, doctor în medicină, doctor în istorie,

medic primar, inginer electronist, licențiat în jurnalistică al Universității Babeș-Bolyai, de 38 ori medaliat cu aur la expozitii filatelice internaționale si naționale, singurul colecționar din România care a obținut două medalii de aur la cea mai mare expozitie filatelică din istoria țării – Expoziția Mondială de Filatelie EFIRO 2008 de la București.