Carnetele de marci postale de la 1906-1907 – revizuire pentru Catalogul Michel

Categorii:Filatelie
Daniel

La aproape 11 ani de la emiterea de catre Ducatul Luxemburghez a primului carnet de marci postale, Directiunea Generala a Postelor, Telegrafelor si Telefoanelor din Romania tiparea si punea in vanzare celebrele carnete cu timbre postale de binefacere. Era in primavara lui 1906, iar initiativa arhitectului Cerkez, care se afla din decembrie 1904 la carma D.G.P.T.T. avea sa devina una din cele mai cunoscute si apreciate decizii in lumea filatelistilor colectionari. In acelasi timp, se reusea sprijinirea cu fonduri importante, provenite din vanzarea carnetelor, a societatilor de binefacere „Policlinica”, „Tesatoarea” si „Elisaveta”, aflate sub patronajul M.S. Regina Elisabeta.

Astfel, incepea sa prinda contur o noua ramura a filateliei traditionale romanesti, continuata de aparitia carnetelor de marci uzuale „Spic de grau”, din martie 1907, precum si de mai tarzia lansare a setului de 7 carnete „Centenarul nasterii Regelui Carol I”, din 1938. In tot acest interval, de peste 30 de ani in care nu au mai fost emise carnete de marci postale, oficialitatile vremii au dezvoltat cu succes o noua intreprindere filatelica: carnetele jubiliar-comemorative. Prin aceste produse se promovau atat emisiunile noi lansate, cat si marile evenimente istorice ale neamului din acele nobile timpuri. De asemenea, intalnirile protocolare oficiale, precum si propaganda desfasurata in randul maselor cu ajutorul carnetelor filatelice, de regimurile perindate la conducerea tarii in perioada 1940-1970, nu au facut decat sa impamanteneasca traditia carnetelor romanesti in circuitul filateliei universale. Aceasta a continuat cu succes si prin carnetele Romanilor Liberi din Spania, in perioada 1954-1963, dar si prin aparitiile moderne de dupa 1994, prin emisiuni oficiale sau particulare.

1906 - Cele 4 tipuri de carnete romanesti cu marci postale de binefacere

1906 – Cele 4 tipuri de carnete romanesti cu marci postale de binefacere

1. Corespondente filatelice

In urma cu aproape 1 an, am fost contactat de domnule Nicolae Costan, unul din cei mai apreciati si mai longevivi comercianti filatelici din Romania, in legatura cu revizuirea numarului de carnete romanesti de marci postale (continut si cote) care apar listate in Catalogul Michel. Mentionez ca activitatea sa de peste 40 de ani in domeniul filatelic se reflecta intr-o buna colaborare cu editorii Catalogului Europa de Sud-Est (vol.4), cel in care apar si marcile romanesti. Ca urmare a acestei cooperari, in momentul in care noi studii, carti sau articole de specialitate scot la iveala aspecte care vizeaza direct Catalogul Romania, se impun anumite revizuiri sau adaugiri pe care Nicolae Costan le aduce la cunostinta redactorilor germani.

Astfel se face ca dupa ce, de cativa ani incoace, in revistele filatelice au aparut numeroase descoperiri care privesc carnetele de marci postale romanesti, se impuneau si pentru acest domeniu al filateliei traditionale unele revizuiri. Asa am inceput o corespondenta filatelica prin posta electronica, intinsa pe aproape o luna de zile, perioada in care am dezbatut problema continutului, sau cea a preobliterarii, argumentatia inaintata de mine avand la baza texte din documentele postale prezentate de toti cercetatorii pasionati de carnetele de marci postale de la 1906-1907.

Voi reda in cele ce urmeaza, atat tabelul inaintat de domnul Costan editorilor Catalogului Michel, cat si propriile concluzii si modul de prezentare al carnetelor romanesti de marci postale de la 1906-1907, asa cum va aparea el in primul „Catalog al carnetelor de marci postale si de prezentare romanesti”, pe care il voi finaliza in curand.


2. Carnetele de binefacere

1906 (Martie) – Carnete cu mărci postale de binefacere

NOTA: Pana in prezent, in cazul carnetelor cu marci de binefacere de la 1906, se cunosc varietati in stare neuzata si preobliterata, dupa cum urmeaza:

– carnetele cu pret de vanzare 1 Leu – in stare preobliterata

– carnetele cu pret de vanzare 4 Lei – in stare preobliterata

– carnetele cu pret de vanzare 2 Lei – in stare neuzata

– carnetele cu pret de vanzare 2 Lei 80 bani – in stare neuzata

Cu toate ca nu au fost descoperite documente in Arhivele DGPTT care sa consemneze vanzarea unor carnete cu marci de binefacere preobliterate, se poate presupune ca acest fapt se datoreaza incercarii de lichidare a stocului existent cu 3 luni inainte de scoaterea din circulatie a acestor 3 emisiuni (consemnata la 23 mai 1907). Astfel, toate marcile din carnetele cu pret de vanzare de 1 Leu si 4 Lei au fost anulate de stampile de zi, la inceputul lunii Februarie 1907. Mai mult ca sigur ca ele s-au aflat in vanzare in stare neuzata in perioada Martie 1906-Februarie 1907, dupa care a fost decisa vanzarea lor ca efecte filatelice.

In Circularele postale publicate in perioada ianuarie-februarie 1906, nu se face nici o referire la starea neuzata sau preobliterata in care se vor comercializa marcile din carnetele postale. Aceasta inseamna ca, indiferent de conditia marcilor din carnete, pretul de vanzare era acelasi, urmand ca suprataxele sa se vireze in conturile Societatilor „Tesatoarea” si „Policlinica”, iar valoarea nominala inscrisa pe marci sa fie incasata de catre DGPTT.

Carnetele tip „8 bucati 1 leu”

1906, Carnet cu marci de binefacere "8 bucati 1 Leu" - coperta

1906, Carnet cu marci de binefacere „8 bucati 1 leu” – coperta

 CMP 1 – “Torcătoarea” 3 bani brun-roşcat şi 5 bani verde (MH mit je 4 x MiNr 161-162)

*Carnet de binefacere, preţ de vânzare 1 leu, coperţi verde-închis, 4 timbre de 3 bani + 4 timbre de 5 bani, dispunere 2 foi x 4 timbre fiecare. Fiecare bloc de 4 mărci a fost anulat de ştampila de zi. S-au vândut preobliterate cu suprataxă nemenţionată pe mărci: 7 bani pentru prima valoare şi 10 bani pentru cealaltă valoare. În folosul Societăţii „Ţesătoarea”.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 71 mm x 82 mm (format finit)

142 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator

 

CMP 2 – “Ţesătoarea” 3 bani brun-roşcat şi 5 bani verde (MH mit je 4 x MiNr 165-166)

*Carnet de binefacere, preţ de vânzare 1 leu, coperţi verde-închis, 4 timbre de 3 bani + 4 timbre de 5 bani, dispunere 2 foi x 4 timbre fiecare. Fiecare bloc de 4 mărci a fost anulat de ştampila de zi. S-au vândut preobliterate cu suprataxă nemenţionată pe mărci: 7 bani pentru prima valoare şi 10 bani pentru cealaltă valoare. În folosul Societăţii “Ţesătoarea”.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 71 mm x 82 mm (format finit)

142 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator

  

CMP 3 – “Mama răniţilor” 3 bani brun-roşcat şi 5 bani verde (MH mit je 4 x MiNr 169-170)

*Carnet de binefacere, preţ de vânzare 1 leu, coperţi verde-închis, 4 timbre de 3 bani + 4 timbre de 5 bani, dispunere 2 foi x 4 timbre fiecare. Fiecare bloc de 4 mărci a fost anulat de ştampila de zi. S-au vândut preobliterate cu suprataxă nemenţionată pe mărci: 7 bani pentru prima valoare şi 10 bani pentru cealaltă valoare. În folosul Societăţii “Policlinica”.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 71 mm x 82 mm (format finit)

142 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator


Carnetele tip „8 bucati 2 lei”

1906, Carnet cu marci de binefacere "8 bucati 2 Lei" - coperta

1906, Carnet cu marci de binefacere „8 bucati 2 lei” – coperta

 CMP 4 – “Ţesătoarea” 15 bani violet şi “Torcătoarea” 15 bani violet (MH mit je 4 x MiNr 164 & 168)

*Carnet de binefacere, preţ de vânzare 2 lei, coperţi verde-închis, 4 timbre „Ţesătoarea” de 15 bani + 4 timbre „Torcătoarea” de 15 bani, dispunere 2 foi x 4 timbre fiecare. S-au vândut neuzate cu suprataxă nemenţionată pe mărci: câte 10 bani pentru fiecare din cele două valori. În folosul Societăţii „Ţesătoarea”.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 70 mm x 82 mm (format finit)

140 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator

 

  CMP 5 – “Ţesătoarea” 15 bani violet şi “Mama răniţilor” 15 bani violet (MH mit je 4 x MiNr 168 & 172)

*Carnet de binefacere, preţ de vânzare 2 lei, coperţi verde-închis, 4 timbre „Ţesătoarea” de 15 bani + 4 timbre „Mama răniţilor” de 15 bani, dispunere 2 foi x 4 timbre fiecare. S-au vândut neuzate cu suprataxă nemenţionată pe mărci: câte 10 bani pentru fiecare din cele două valori. În folosul Societăţilor „Ţesătoarea” şi “Policlinica”.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 70 mm x 82 mm (format finit)

140 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator


 CMP 6 – “Torcătoarea” 15 bani violet şi “Mama răniţilor” 15 bani violet (MH mit je 4 x MiNr 164 & 172)

*Carnet de binefacere, preţ de vânzare 2 lei, coperţi verde-închis, 4 timbre „Torcătoarea” de 15 bani + 4 timbre „Mama răniţilor” de 15 bani, dispunere 2 foi x 4 timbre fiecare. S-au vândut neuzate cu suprataxă nemenţionată pe mărci: câte 10 bani pentru fiecare din cele două valori. În folosul Societăţilor “Ţesătoarea” şi „Policlinica”.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 70 mm x 82 mm (format finit)

140 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator

 

Carnetele tip „16 bucati 2 lei 80 bani”

1906, Carnet cu marci de binefacere "16 bucati 2 Lei 80 Bani" - coperta

1906, Carnet cu marci de binefacere „16 bucati 2 lei 80 bani” – coperta

 CMP 7 – “Torcătoarea” 3 bani brun-roşcat, 5 bani verde, 10 bani roşu si 15 bani violet (MH mit je 4 x MiNr 161-164)

*Carnet de binefacere, preţ de vânzare 2,80 lei, coperţi verde-închis, 4 timbre de 3 bani + 4 timbre de 5 bani + 4 timbre de 10 bani + 4 timbre de 15 bani, dispunere 4 foi x 4 timbre fiecare. S-au vândut neuzate cu suprataxă nemenţionată pe mărci: 7 bani pentru prima valoare şi câte 10 bani pentru fiecare din celelalte trei valori. În folosul Societăţii „Ţesătoarea”.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 71 mm x 82 mm (format finit)

142 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator

  

CMP 8 – “Ţesătoarea” 3 bani brun-roşcat, 5 bani verde, 10 bani roşu si 15 bani violet (MH mit je 4 x MiNr 165-168)

*Carnet de binefacere, preţ de vânzare 2,80 lei, coperţi verde-închis, 4 timbre de 3 bani + 4 timbre de 5 bani + 4 timbre de 10 bani + 4 timbre de 15 bani, dispunere 4 foi x 4 timbre fiecare. S-au vândut neuzate cu suprataxă nemenţionată pe mărci: 7 bani pentru prima valoare şi câte 10 bani pentru fiecare din celelalte trei valori. În folosul Societăţii „Ţesătoarea”.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 71 mm x 82 mm (format finit)

142 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator

 

 CMP 9 – “Mama răniţilor” 3 bani brun-roşcat, 5 bani verde, 10 bani roşu si 15 bani violet (MH mit je 4 x MiNr 169-172)

*Carnet de binefacere, preţ de vânzare 2,80 lei, coperţi verde-închis, 4 timbre de 3 bani + 4 timbre de 5 bani + 4 timbre de 10 bani + 4 timbre de 15 bani, dispunere 4 foi x 4 timbre fiecare. S-au vândut neuzate cu suprataxă nemenţionată pe mărci: 7 bani pentru prima valoare şi câte 10 bani pentru fiecare din celelalte trei valori. În folosul Societăţii „Policlinica”.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 71 mm x 82 mm (format finit)

142 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator


 Carnetele tip „20 bucati 4 lei”

1906, Carnet cu marci de binefacere "20 bucati 4 lei" - coperta

1906, Carnet cu marci de binefacere „20 bucati 4 lei” – coperta

CMP 10 – “Mama răniţilor” 10 bani roşu + “Ţesătoarea” 10 bani roşu + “Torcătoarea” 10 bani roşu (MH mit je 4 x MiNr 163 und je 8 MiNr 167 & 171)

*Carnet de binefacere, preţ de vânzare 4 lei, coperţi verde-închis, 4 timbre de 10 bani “Torcătoarea” + 2 x 4 timbre de 10 bani „Ţesătoarea” + 2 x 4 timbre de 10 bani „Mama răniţilor”, dispunere 5 foi x 4 timbre fiecare. Fiecare bloc de 4 mărci a fost anulat de ştampila de zi. S-au vândut preobliterate cu suprataxă nemenţionată pe mărci: câte 10 bani pentru fiecare valoare. În folosul Societăţilor „Ţesătoarea” şi „Policlinica”.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 71 mm x 82 mm (format finit)

142 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator

 

 CMP 11 – “Mama răniţilor” 10 bani roşu + “Ţesătoarea” 10 bani roşu + “Torcătoarea” 10 bani roşu (MH mit je 4 x MiNr 167 und je 8 MiNr 163 & 171)

*Carnet de binefacere, preţ de vânzare 4 lei, coperţi verde-închis, 2 x 4 timbre de 10 bani “Torcătoarea” + 4 timbre de 10 bani „Ţesătoarea” + 2 x 4 timbre de 10 bani „Mama răniţilor”, dispunere 5 foi x 4 timbre fiecare. Fiecare bloc de 4 mărci a fost anulat de ştampila de zi. S-au vândut preobliterate cu suprataxă nemenţionată pe mărci: câte 10 bani pentru fiecare valoare. În folosul Societăţilor „Ţesătoarea” şi „Policlinica”.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 71 mm x 82 mm (format finit)

142 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator

 

 CMP 12 – “Mama răniţilor” 10 bani roşu + “Ţesătoarea” 10 bani roşu + “Torcătoarea” 10 bani roşu (MH mit je 4 x MiNr 171 und je 8 MiNr 163 & 167)

*Carnet de binefacere, preţ de vânzare 4 lei, coperţi verde-închis, 2 x 4 timbre de 10 bani “Torcătoarea” + 2 x 4 timbre de 10 bani „Ţesătoarea” + 4 timbre de 10 bani „Mama răniţilor”, dispunere 5 foi x 4 timbre fiecare. Fiecare bloc de 4 mărci a fost anulat de ştampila de zi. S-au vândut preobliterate cu suprataxă nemenţionată pe mărci: câte 10 bani pentru fiecare valoare. În folosul Societăţilor „Ţesătoarea” şi „Policlinica”.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 71 mm x 82 mm (format finit)

142 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator


 3. Carnetele „Spic de grau”

1907 (Martie) – Carnete cu marci “Spic de grau”

 Nota: Conform descoperirilor cu privire la colile destinate confectionarii carnetelor din 1907, trebuie mentionat faptul ca „Marcile cu valorile de 5, 10 si 15 Bani, aflate in carnetele care se intalnesc cu benzi despartitoare, sunt diferite ca nuanta fata de celelalte tiraje „Spic de grau”. Pentru marcile cu benzi despartitoare din carnete, avem nuantele: 5 Bani verde-galbui deschis, 10 Bani roz-carmin si 15 Bani violet deschis.

Concluzionand, se poate afirma ca in anul 1907 a fost imprimat un tiraj separat pentru valorile de 5, 10 si 15 Bani „Spic de grau”, tiraj destinat in exclusivitate confectionarii carnetelor de marci postale”. (Leonard Pascanu – Carnetele de marci postale „Spic de grau”, revista Filatelia Nr.10/1988).


Carnete tip „24 bucati 1 leu 20 bani” (Timbre postale de 5 bani)

1907, Carnet cu marci postale de 5 bani, tip 24 bucati 1 leu 20 bani - coperta

1907, Carnet cu marci postale de 5 bani, tip 24 bucati 1 leu 20 bani – coperta

CMP 13 – “Spic de grâu” 5 bani verde-gălbui deschis (MH mit 24 x MiNr 132)

*Carnet poştal oficial, preţ 1,20 lei, 24 de timbre de 5 bani, dispunere 4 foi x 6 timbre fiecare. S-au vândut neuzate, fără suprataxă.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 71 mm x 82 mm (format finit)

154 mm x 55 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator

 

 Carnete tip „24 bucati 2 lei 40 bani” (Timbre postale de 10 bani)

1907, Carnet cu marci postale de 10 bani, tip 24 bucati 2 lei 40 bani - coperta

1907, Carnet cu marci postale de 10 bani, tip 24 bucati 2 lei 40 bani – coperta

CMP 14 – “Spic de grâu” 10 bani roz-carmin (MH mit 24 x MiNr 133 a)

*Carnet poştal oficial, preţ 2,40 lei, 24 de timbre de 10 bani, dispunere 4 foi x 6 timbre fiecare. S-au vândut neuzate, fără suprataxă.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 71 mm x 82 mm (format finit)

142 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator


  Carnete tip „30 bucati 3 lei” (Timbre postale de 10 bani)

1907, Carnet cu marci postale de 10 bani, tip 30 bucati 3 lei - coperta

1907, Carnet cu marci postale de 10 bani, tip 30 bucati 3 lei – coperta

CMP 15 – “Spic de grâu” 10 bani roz-carmin (MH mit 30 x MiNr 133 a)

*Carnet poştal oficial, preţ 1,50 lei, 30 de timbre de 5 bani, dispunere 5 foi x 6 timbre fiecare. S-au vândut neuzate, fără suprataxă.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 77 mm x 55 mm (format finit)

154 mm x 55 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator

 

  Carnete tip „24 bucati 3 lei 60 bani” (Timbre postale de 15 bani) – inca nedescoperit

CMP 16 – “Spic de grâu” 15 bani violet deschis (MH mit 24 x MiNr 137)

*Carnet poştal oficial, preţ 3,60 lei, 24 de timbre de 15 bani, dispunere 4 foi x 6 timbre fiecare. S-au vândut neuzate, fără suprataxă.

**Emis de Direcţiunea Generală a Poştelor.

***Dimensiuni: 71 mm x 82 mm (format finit)

142 mm x 82 mm (format desfăşurat)

****Tiraj: necunoscut / Preţ de amator


4. Cotatia

Gradul de raritate fiind extrem de ridicat in cazul celor neuzate (pentru cele mai multe tipuri cunoscandu-se doar 1 exemplar, iar restul nefiind inca relevate din colectii particulare), cred ca este corecta diferentierea cotelor. Cele care au fost vandute neuzate se presupune ca au fost folosite la francare, din aceasta cauza existand putine sanse ca ele sa mai apara in circuitul filatelic. Cele preobliterate, fiindu-le atribuite un caracter filatelic din momentul anularii marcilor, exista posibilitatea ca unele exemplare sa fi supravietuit trecerii timpului. Din aceste considerente, consider ca pot fi cotate cu preturile de mai jos:

a) Pentru carnetele cu marci de binefacere

– MH.1 obliterate 250 Euro, neuzate -//-

– MH.2 obliterate 250 Euro, neuzate -//-

– MH.3 obliterate 250 Euro, neuzate -//-

– MH.4 neuzate -//-

– MH.5 neuzate -//-

– MH.6 neuzate -//-

– MH.7 neuzate -//-

– MH.8 neuzate -//-

– MH.9 neuzate -//-

– MH.10 obliterate 500 Euro, neuzate -//-

– MH.11 obliterate 500 Euro, neuzate -//-

– MH.12 obliterate 500 Euro, neuzate -//-


b) Pentru carnetele cu marci „Spic de grau”

– MH.13 neuzate -//-

– MH.14 neuzate -//-

– MH.15 neuzate -//-

– MH.16 neuzate -//-


5. Tabelul inaintat pentru aparitia in Catalogul Michel, editia 2012/13

Tabel propuneri cote Carnete postale 1906-1907 - pentru Catalogul Michel, editia 2012/13

Tabel propuneri cote Carnete postale 1906-1907 – pentru Catalogul Michel, editia 2012/13

3 comentarii

 1. Max Peter
  09/05/2012 at 19:50

  Ai făcut un articol bun, Daniel. Personal am însă câteva probleme neclare. Am făcut, la rândul meu, un scurt articol pe blog.

 2. Daniel
  10/05/2012 at 18:44

  @Max: Am incercat sa comentez pe blogul tau cu „Open ID”, dar mi-a aparut mesajul „Datele dvs. de conectare OpenID nu au putut fi verificate”. Asa ca iti raspund aici:

  Sunt multe detalii, pe care nu am urmarit sa le aprofundez intr-un articol de blog. Am facut dovada existentei carnetului cu marci de binefacere neuzate in „Filatelia” Nr.6/2009 (unicul cunoscut cu pret de vanzare 2 Lei / din colectia proprie), in care s-a pastrat o singura marca Tesatoarea de 15b. De asemenea, colectionarii mentioneaza si carnetul cu pret de vanzare 2.80 Lei cu marci neuzate, dar eu nu am in colectie decat coperti pentru acest tip (2 buc.). In cazul carnetelor „Spic”, consider ca grafica tipurilor „24 bucati” n-o precede pe cea a celor de binefacere (fiind folosite acelasi tip de machetare / conceptie si aceeasi titulatura a emitentului: „ROMANIA-POSTA”). Si cum s-a facut dovada unor clisee separate pentru 5-10-15b la 1907, am inchis logic cercul descoperirilor de pana acum, mentionand anul respectiv. Mai degraba, am nelamuriri in ceea ce priveste carnetul tip „30 bucati”, care, prin modul de confectionare si compozitie (fonturi si titulatura administratiei postale) ma face sa cred ca este din alta perioada – indraznesc chiar sa avansez un 1905 pentru anul emiterii. Daca a fost o incercare a noii conduceri a DGPTT care a avut initiativa lansarii acestor produse si daca acest tip constituie sau nu o proba in cazul carnetelor romanesti, nu se mentioneaza in documentele postale cercetate din perioada 1905-1907. Noi sa fim sanatosi, c-om vedea ce mai iese la iveala.

 3. Max Peter
  10/05/2012 at 19:53

  Am văzut că din Biblioteca Academiei s-a început digitizarea periodicelor (ziarele vremii).Aştept să se termine cu postarea întregii perioade, apoi voi începe să le iau la „puricat”, poate găsesc ceva (deşi cred că sunt slabe speranţe să găsesc ce n-a văzut deja ing. Călin Marinescu).

  La carnetele mărcilor de binefacere, eu nu am avut norocul să prind niciunul neuzat. Dar nefăcând aşa ceva în mod special (aşa cum faci tu) ar fi de înţeles.
  La carnetele de la Spic, după calitatea hârtiei pieselor cu punte şi după culoarea tiparului aş înclina să cred că cel puţin imprimarea colilor speciale pentru carnete s-a făcut în mod cert înaintea introducerii hârtiei specifice tirajelor târzii din 1907-1908 (care au şi alte nuanţe ale tiparului). La data respectivă (bazându-mă pe adnotările găsite pe colile de probe de la Muzeul Filatelic, comparate cu datele de circulaţie timpurii identificate de mine la câteva tiraje) am constatat că ciclul de producere (realizare de planşă nouă, tragerea probelor, imprimarea şi apoi distribuirea la oficiii) durează o perioadă cuprinsă între 6 şi 10 luni, cu o oarecare aproximare. De aici ar rezulta posibilitatea ca ele să nu fi fost realizate chiar în 1907 (de altfel, există situaţii în care unele anunţuri publicate în Buletinul Telegrafo-Poştal au fost făcute cu întârziere destul de mare). Până nu se găseşte o a doua sursă care să confirme/infirme ca dată de punere în vânzare a carnetelor prima parte a anului 1907, nu prea îmi vine să iau de bun acel anunţ.

  Rămâne să vedem – aşa cum spui şi tu – ce va ieşi la iveală. Deocamdată nu avem decât ipoteze.

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url