Aroma vremurilor bune in filatelia romaneasca

Daniel

In momentul in care am auzit nominalizarea lui Dan Nica pentru portofoliul Ministerului Comunicatiilor, mi-au trecut prin fata ochilor, instantaneu, toate scrisorile oficiale pe care Federatia Filatelica Romana i le-a adresat in perioada 2000-2004, in timpul mandatului trecut din Guvernul Nastase. Zeci de memorii, sesizari, recomandari, constituite in cea mai ampla campanie de sustinere a filateliei romanesti postdecembriste, pe care presa de specialitate (revista „Filatelia”) a redat-o intocmai, la punct si virgula. O lupta dusa, de cele mai multe ori, de unul singur de Leonard Pascanu.

Cum le mai potriveste viata asta!… In urma cu aproape 10 ani, Leonard Pascanu era presedintele FFR si tot atunci Dan Nica era Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. Un dialog, intrerupt de regulile electorale ale jocului democratic, practic se reia peste un arc de timp in care fiecare a facut fata cum a putut coborasurilor care urmeaza, inevitabil, suisurilor din cariera. In 2012, Pascanu a revenit in fruntea filatelistilor romani, iar Nica a devenit puntea de legatura a filatelistilor cu normalitatea.

Dan Nica si Leonard Pascanu

Dan Nica si Leonard Pascanu

Filatelistii romani au indurat destule din partea Romfilateliei – cea mai presus de lege, in cei 8 ani ai acoladelor incompetente, ai netransparantei si ai politicii speculative impuse cu sprijinul guvernelor care-au tinut de sase. La sfarsitul anului 2003, Leonard Pascanu era numit in functia de consilier onorific al Ministrului Dan Nica si efectele acestei coabitari politico-filatelice s-au vazut in numai cateva luni:

– retehnologizarea Fabricii de Timbre prin aducerea celor mai performante utilaje tipografice la acel moment;

– infiintarea pentru prima data in istorie a unui Muzeu National Filatelic;

– incheierea unui protocol cu CN Posta Romana S.A. / Romfilatelia privind cooptarea, din randul filatelistilor, a unui colectiv de documentare si pregatire a marcilor postale romanesti, etc

Am parcurs de prin 1998 pana in 2004, a posteriori, cateva zeci de articole in care Leonard Pascanu milita pentru aceste masuri care se impuneau in sprijinirea comunitatii filatelice romanesti. Pentru cei mai multi membri ai FFR, sunt convins ca gestul sau aparea ca o lupta cu morile de vant, cu birocratia, cu implacabilul „nu se poate”, „nu sunt bani”, „nu acum”… In cele din urma, insa, a dovedit ca a avut dreptate. Acesta este si motivul pentru care, inainte de a-l considera mare colectionar, i-am recunoscut intotdeauna meritele pentru ocuparea functiei de presedinte al Federatiei Filatelice Romane. Cand un om reuseste, prin fapte, nu prin vorbe, sa realizeze ceva pentru comunitatea din care face parte, atunci merita sa fie in frunte.

Cred ca, in conditiile instaurarii Guvernului Ponta, confirmarea in functia de Ministru al Comunicatiilor a lui Dan Nica reuseste sa redea speranta pentru toti filatelistii romani. Relationarea in cadru politic, presupune reluarea bunei colaborari dintre ministru si presedintele FFR, desfasurata intre decembrie 2003 si noiembrie 2004, cand alegerile legislative au schimbat ecuatia guvernamentala. Trebuie doar sa crezi in ceea ce faci si sa nu te dai batut, pentru ca roata istoriei se invarte si, de cele mai multe ori, se repeta. Simt ca filatelia romaneasca va renaste din propria cenusa. Simt aroma vremurilor bune.

5 comentarii

 1. Andrei
  04/05/2012 at 17:33

  Eu sper sa aveti dreptate si sa ma insel eu care consider ca toti politicienii sunt la fel. Ar fi interesant ca la finalu mandatului sa reveniti cun un articol in care sa evidentiati ce a facut Dan Nica pentru filatelisti.

 2. Daniel
  04/05/2012 at 20:35

  @Andrei: Tot lobby-ul din guvernarea Nastase s-a materializat deja in 2004 in cele mentionate in material. Nica a dovedit ca poate fi un om de cuvant, asa ca nu trebuie sa revin eu cu nimic. De „Raportul despre starea natiunii” se ocupa altu’… 🙂

 3. Dragos din Piatra
  Dragos din Piatra
  05/05/2012 at 13:14

  Mai intai de toate ne bucuram ca scrii. Adica, bun (re)venit in blogosfera! 🙂

  Intr-adevar sunt premise pentru vremuri mai bune pentru filatelie, pentru filatelisti. Sa fie intr-un ceas bun, sa-i uram succes noului ministru!
  Iar tu Daniel sa nu ne mai pedepsesti ca vreme de mai bine de-o luna sa ne „delectam cu „..lumea celor cu goagal la cap..”
  Te asteptam si cu alte articole de sezon, asezonate.

 4. Daniel
  07/05/2012 at 09:42

  @Dragos: „De sezon-asezonate” sa-i ramana numele! Fac si eu ce vreau si pot, nu vezi ca tara se scalda in apatie de-o buna bucata de vreme? Important e sa fim apatici de la gat in jos si sa tinem capu’ sus, deasupra valului. Dar, daca stau bine si cuget, nici de la gat in jos nu prea-i indicat… 🙂

 5. Erwin
  Erwin
  18/05/2012 at 13:36

  Doi oameni care iubesc filatelia si pe filatelisti. Ceea ce s-a realizat in timpul guvernului Nastase la initiativa Dlui Pascanu ramane scris cu litere de aur in istoria filateliei Romane. Sper ca acuma filatelistii sa fie ajutati sa reinceapa editarea revistei „Filatelia”. Sa le tinem pumnii.

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url