Cincizecisme: propaganda filatelica si carnetele pentru pionieri

Daniel

Stii ca trebuie sa te trezesti, incerci sa intredeschizi ochii, te fortezi sa intampini lumina cu bucurie, dar ceva te impiedica. E o zi ca oricare alta, in fond. Doar vremurile nu sunt aceleasi, iar tu nu ai parul carunt la tample si experienta de viata cat intreaga clasa muncitoare la un loc. Cravata rosie, de pionier, asteapta cuminte peste umarul scaunului sa o fluturi cu abnegatie, in vant. Este semnul intoarcerii in timp, unde exercitiul apelului la memoria subiectiva este unul obligatoriu.

Parfumul cincizecismelor in lumea colectionarilor se-ntinde cat colo! Simti cu sufletul, mangai cu privirea iscoditoare, rascolesti amintirile pagina cu pagina. Te transformi intr-un devorator de obiecte propagandistice, care intre timp au fost inaltate la statutul de obiecte de colectie. Iar tu nu stii cum sa te imparti: sa ramai in pragul usii parintesti cu teribilul cadou filatelic, primit de ziua ta, pitit in ghiozdanul de carton presat printre manuale si caiete de dictando si aritmetica, sau sa te infigi in scaunul comod de colectionar, detasandu-te de propriile emotii care te-au coplesit acum mai bine de o jumatate de veac in urma?…

Carnet filatelic pentru pionieri, emis de Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor in 1956 - avers

Carnet filatelic pentru pionieri, emis de Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor in 1956 - avers

O dovada ca orice colectionar adevarat nu se va desparti nicicand de obiectele preferate, denumite adesea sentimentale, dar va incerca sa gaseasca si raspunsuri logice la intrebarile care ii insotesc cautarile, este si urmatorul mesaj. L-am primit acum 3 zile de la domnul Sergiu Selesan, iar acum nu fac altceva decat sa-i raspund in spatiul accesibil tuturor colectionarilor. Iata textul integral:

Am gasit articolul dvs. referitor la Scurta istorie ilustrata a plicurilor filatelice, cautand pe internet informatii despre inceputul „afacerii” respective. Din cele scrise de dvs. in articol am concluzionat ca vanzarea ar fi inceput la finele anilor 50, in 1956 incepand achizitionarea de la populatie a timbrelor uzate si a fragmentelor de plicuri cu timbre. Cred ca pregatirea terenului  pe care s-au „cultivat” principalii cumparatori (asa cum ati punctat in articol, cu varste cuprinse intre 10 si 16 ani)  s-a facut poate chiar de la inceputul anilor 50. Spun asta pentru ca am doua pliante filatelice editate de Ministerul postelor si telecomunicatiilor cu titlul „Un cadou frumos pentru pionieri” (din pacate nu am aici posibilitatea sa atasez fotografii), care cred ca sunt de la inceputul anilor 50 si care, in cele 4 „pagini”, pe langa unele remarci sau indemnuri specifice („Filatelia va ajuta la invatatura”, „Filatelia oglindeste realizarile regimului nostru de democratie populara” s.a.) au o pagina rezervata pentru pastrarea timbrelor intr-un mod  similar clasorului filatelic.

Neavand o data calendaristica tiparita, am incercat sa stabilesc perioada emiterii dupa unele denumiri  ale unor locuri a caror poza e publicata pe pliantul respectiv – pe una din paginile pliantului  sunt cateva imagini din Bucuresti, una din ele fiind din Parcul Stalin (Herastrau) . Din informatiile existente pe internet am aflat ca exista si o statuie a lui Stalin in parcul respectiv, statuie care a fost topita in 1956, asa ca presupun ca daca statuia a fost inlaturata din parc si topita a fost schimbat si numele parcului cam tot pe atunci. Pliantul respectiv costa 5 lei (pret mai mare decat cel al plicurilor cu premii), nu stiu insa daca se vindea si cu timbre puse din start pe pagina tip clasor. Daca dvs stiti mai multe despre acest pliant si proiect, as fi bucuros  sa-mi impartasiti si mie informatiile. Cu stima, Sergiu Selesan„.

Carnet filatelic pentru pionieri, emis de Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor in 1956 - revers

Carnet filatelic pentru pionieri, emis de Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor in 1956 - revers

Am fost plecat ceva vreme, asa ca raspunsul meu putin decalat sper sa nu fie un impediment in ceea ce eu cred cu tarie ca trebuie sa reprezinte spatiul blogosferic printre colectionari: un loc unde cat mai multi oameni pot comunica fara oprelisti despre obiectele care ii fascineaza. Relatiile deschise astfel formate sunt un avantaj enorm in crearea, pe mai departe, a unei comunitati colectionistice puternice, indiferent de ramura aleasa.

Intamplarea, hai sa-i zic asa, a facut ca si eu sa am placerea colectionarii de materiale si produse filatelice propagandistice din anii ’50. Tocmai de aceea am scanat carnetul cu pricina, pentru ca el sa poata fi vizionat de cei care sunt interesati de fenomenul cincizecismelor, unul tot mai ascendent in cautarile colectionarilor de azi. Elementele principale care m-au determinat sa-i datez estimativ aparitia, in anul 1956, au fost marcile postale imprimate pe una din pagini.

Din totalul de 8 marci prezentate, una a fost emisa in 1953, doua au fost emise in 1954, alta a aparut in 1955 si nu mai putin de 4 s-au lansat in 1956. Asadar, dupa cronologia ultimelor 4 timbre dantelate din seria „Vanatoarea” (cea dantelata emisa in martie si cea nedantelata in decembrie, in culori schimbate), ne indica in mod sigur ca pliantul a fost realizat cel mai devreme in luna martie 1956. Cel mai probabil, comercializarea carnetului filatelic pentru pionieri a inceput inaintea aparitiei celebrelor plicuri filatelice cu premii, intervenita in 1960, dar simultan cu achizitionarea de la populatie a timbrelor uzate si a fragmentelor cu francaturi de pe circulatii postale din acelasi an, 1956.

Parcul Herastrau a fost „rebotezat”, in spiritul acelor timpuri bolsevice, in „Parcul de cultura si odihna I.V. Stalin” in septembrie 1950, odata cu transformarea Brasovului in Orasul Stalin si „plantarea” a zeci de statui cu Tatuca de la Rasarit de pe intreg cuprinsul tarii si schimbarea nomenclaturilor a sute de edificii culturale in „I.V. Stalin”. Si, desi crimele lui Stalin vor fi denuntate de Nikita Hrusciov inca din februarie 1956, statuia acestuia va continua sa troneze la intrarea in parc pana in primavara anului 1962, cand va fi demolata intr-o singura noapte, iar denumirea lacului si a oazei de verdeata va redeveni „Herastrau”.

Comercializarea carnetelor filatelice pentru pionieri s-a realizat, in cea mai mare parte, prin magazinele „Filatelia” si prin ghiseele filatelice din oficiile postale, dar si prin ghiseele de difuzare a presei. La inceput, pentru o scurta perioada, s-au vandut cu 5 lei (fara marci postale), asa cum ne indica si textul tiparit initial, dar din cauza slabei promovari printre elevi si a incasarilor nesatisfacatoare, pretul a fost diminuat la 2 lei. Modificarea a fost facuta manual, cu tus negru, de catre vanzatorii fiecarui punct de desfacere. In cele din urma, stocurile ramase au fost retrase de pe piata si lichidate printr-o masura de marketing modern, incredibila pentru acele timpuri. Pe spatele fiecarui pliant filatelic a fost aplicata o stampila dreptunghiulara „GRATUIT PENTRU PIONIERI”, cu textul pe doua randuri, iar carnetele au fost distribuite copiilor din scolile generale, devenind in sfarsit „Un cadou frumos pentru pionieri”, asa cum fusese mentionat si in sloganul de pe prima pagina.

Primele mini-clasoare realizate in Romania Populara, pentru promovarea filateliei printre pionieri, aveau de-acum o viata inainte…6 comentarii

 1. Dragos din Piatra
  Dragos din Piatra
  07/12/2011 at 20:26

  Multumim pentru articol Daniel, bine-ai revenit in blogosfera!
  🙂

 2. altmarius
  08/12/2011 at 08:56

  Formidabila revenire, Daniel! Ai lipsit mai mult de o luna de aici si am simtit lipsa ta de aici…
  imi amintesc de aceste carnetele, unele daca-mi amintesc eu bine, erau prevazute cu fisii de celofan, pentru a initia un clasor. Imi amintesc de primele timbre colectionate – erau din seriile Litoral, Locomotive si Tokyo. Ce vremuri!

 3. Daniel
  Daniel
  09/12/2011 at 20:05

  @altmarius: Sunt viu si nevatamat. E tot ce conteaza. Chiar daca nu am mai mazgalit albul blogosferic, nu inseamna ca nu-s „de veghe in lanul de sanziene” 🙂

  Da, intr-adevar, mai sunt doua pagini (fata-verso) pe care nu aveam de ce sa le scanez, deoarece ele compun mini-clasorul de care ti-ai adus aminte. Pe ingustele randuri, se „odihneau” timbrele pustanilor de altadat’. Pan’la schimbul urmator…

 4. Cornelius Ionescu
  09/12/2011 at 19:15

  Începusem să mă îngrijorez. Lipsa ţi-a fost simţită pe Internet. Cărţile pleacă mâine.
  Poza după care a fost făcută macheta individului din stânga a fost realizată la magazinul Filatelia unde pe urmă a fost barul „Katanga”, pe Bul Magheru, vis-a-vis de cofetăria Scala. Deoarece nu avea cravata roşie de pionier la gât, a fost pus să ţină mâna la falcă. Clasorul nici nu era al lui, era al altuia de prin preajmă, acolo era un fel de piaţă neagră filatelică. Oricum mâna a fost mărită muncitoreşte, lupa a fost adăugată,
  ca şi timbrele de pe masă, care altfel ar fi dispărut în câteva secunde. Nu mă întreba de unde ştiu atâtea amănunte … că odată spun!

 5. Daniel
  Daniel
  09/12/2011 at 20:08

  @Dragos: Mai trec pe-aici, stii doar ca-mi place. Iar tu mai arunca, din cand in cand, un ochi peste gard, sa vezi daca-s prin ograda. 🙂

 6. Daniel
  Daniel
  09/12/2011 at 20:11

  @Cornelius: Sa stii ca socoteala-mi da pe-acolo. Nu-mi spune ca-i ceea ce-mi trece prin minte. Tu sa fii, rebelule filatelist?!?

  P.S.: Mutumesc pentru carti, le astept ca si cand…

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url