„Anul International al Chimiei” – sarbatorit in filatelie

Categorii:Filatelie
Daniel

Declararea Anului International al Chimiei (A.I.C.) in 2011 este o initiativa comuna a Uniunii Internationale de Chimie Pura si Aplicata si a UNESCO, prin care se sarbatoresc realizarile chimiei si contributiile sale la evolutia omenirii. A.I.C. se desfasoara pe intreg globul, sub deviza „Chimia – viata noastra, viitorul nostru”, cuprinzand o serie de actiuni menite in principal sa constientizeze populatia globului cu privire la rolul pe care il joaca chimia in viata de zi cu zi, de la gastronomie si pana la medicina sau tehnologie.

Cu acest prilej, filatelia romaneasca a dedicat evenimentului universal o marca postala comemorativa, infatisandu-l pe Franz Joseph Muller von Reichenstein (1740-1825), sibianul care a intrat in istoria chimiei pein descoperirea Telurului, singurul element „romanesc” care a intrat in componenta Tabelului lui Mendeleev.

"Anul International al Chimiei" - Triptic cu vigneta la mijloc

"Anul International al Chimiei" - Triptic cu vigneta la mijloc

DATE TEHNICE

2011 – Anul International al Chimiei” este a 25-a emisiune din 2011 lansata de Romfilatelia pe data de 26 septembrie, compusa dintr-o marca postala cu valoarea nominala de 5 Lei si tiparita offset, pe hartie cromo-gumata din Anglia. Timbrele au fost imprimate in coli de 32 de timbre si in minicoli de 8 timbre + vigneta.

"Anul International al Chimiei" - Minicoala de 8 timbre + vigneta

"Anul International al Chimiei" - Minicoala de 8 timbre + vigneta

TIRAJE

Tirajul total al emisiunii este de 20.800 de timbre (3.200 de timbre in coli de 32 timbre si 17.600 de timbre in minicoli de 8 timbre + vigneta), distribuit astfel:

Compania Nationala Posta Romana= 3.200 timbre (in 100 coli de 32 de timbre).

Romfilatelia= 17.600 timbre (in 2.200 minicoli de 8 timbre + vigneta).

"Anul International al Chimiei" - plic prima zi a emisiunii (FDC)

"Anul International al Chimiei" - plic prima zi a emisiunii (FDC)

NUMERE DE LISTA

Timbrul “2011 – Anul International al Chimiei” figureaza in Lista de preturi la numarul LP 1917Au mai fost emise 350 de plicuri prima zi si un carton filatelic (LP 1917 a), intr-un tiraj de 230 exemplare.

"Anul International al Chimiei" - Carton filatelic

"Anul International al Chimiei" - Carton filatelic

PRETURI

Iata care sunt preturile cu care gasiti timbrele si produsele filatelice pe okazii.ro:

1. Timbru= 5 Lei

2. Minicoala de 8 timbre + vigneta= 40 Lei

3. FDC= ? Lei

4. Carton filatelic= ? Lei


NOTA: Machetele emisiunii au fost realizate de Livia Raduta-Penda.


2 comentarii

 1. Ovidiu
  Ovidiu
  10/11/2011 at 22:30

  salut inteligenta, perseverenta si seriozitatea cu care „lucrezi” la acest blog! Si am lasat la urma sensibilitatea cu buna stiinta, pentru ca e rara in zilele nosatre tulburi (de parca lumea ne-a transformat in mutanti ).
  Aproape toata ziua am parcurs paginile arhivei tale si am notat date despre seriile din 2010 si 2011. M-am apucat de putin timp de adunat( nu indraznesc sa spun colectionat) timbre si nu inteleg ce trebuie sa cuprinda o serie completa. Daca tai din minicoala, poti obtine si triptic cu vigneta la mijloc dar si valori cu vigneta la dreapta si la stanga. Daca esti colectionar serios trebuie sa le ai pe toate? La datele tehnice, Romfilatelia trece doar valoarea , minicoala si eventual blocul sau colita. Cine face mai departe decupajul si complica lucrurile separand valori cu vigneta, cu tabs, tripticuri etc? Si de ce daca tot ne plangem de faptul ca se scot multe emisiuni si scumpe pentru buzunarele noastre? Cine stabileste subdiviziunile dintr-o minicoala care vor fi catalogate?
  Multumesc frumos pentru bucuria de a petrece ziua de azi impreuna. Si numai ziua de azi, pentru ca, de fapt te citesc de mult. Si daca poti sa-mi raspunzi, ar fi grozav!
  Numai de bine!

 2. Daniel
  Daniel
  11/11/2011 at 13:32

  @Ovidiu: Iti spun sincer ca ma bucura nespus „intalnirea” cu tine, chiar daca numai asa, in spatiul virtual. Sa stii, Ovidiu, ca-mi lipsesc rezonantele comunicarilor directe, in care punctele de vedere nu sunt catalogate drept „contre” sau apanaje ale unor hateri anonimi. Ma simt onorat sa stiu ca cineva mai are rabdarea sa parcurga arhiva postarilor din cei aproape 2 ani si, mai ales, vreau sa ma-nclin in fata marturisirilor tale (lucru de care atat de putini mai sunt in stare!).

  Problema modului in care fiecare filatelist intelege sa-si alcatuiasca o colectie cronologica Romania tine numai de dorinta personala, nu are nimic in comun cu ceea ce vezi expus in Lista de Preturi a Romfilateliei (vigneta pe dreapta, pe stanga, sus, jos, vertical, orizontal etc). Astea nu sunt decat instrumente de marketing, pentru asigurarea unui volum de vanzari. Target propus si metode de obtinere a rezultatelor scontate. Atat. Colectionarea nu a impus niciodata o strategie unica. Cati colectionari, atatea feluri de desfasurare a colectiilor. Incercarea speculativa a emitentului roman de a „baga pe gatul” pasionatilor niste elemente care tin de alcatuirea colilor / minicolilor / blocurilor, nu de emisiunea propriu-zisa (care ramane in acelasi format: marci postale + colita + bloc – unde este cazul), poate fi usor combatuta prin embargoul colectionarilor asupra acestor tertipuri de facut bani. Filatelia inseamna placere, destindere, studiu si, in cele din urma, cunoastere. Iar cand lucrurile acestea sunt trecute voit in plan secund, filatelia devine un comert ca atatea altele.

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url