Litografii de Bucuresti intr-un album-catalog marca Silviu N. Dragomir

Daniel

Motto: „Dedic aceasta modesta alcatuire tuturor celor care, prinsi de mrejele colectionarii, se arata gata sa-si rupa de la gura pana si cele strict necesare traiului spre a-si gasi efemere satisfactii…” – Silviu N. Dragomir

Ma bucur ca un copil, de vreo doua ore jumate, inca de cand curierul mi-a inmanat pachetul cu noua lucrare dedicata cartofililor de Silviu N. Dragomir. Admir tiparul la fel de ingrijit ca al monumentalei „Istorii a cartofiliei romanesti” si recunosc stilul usor mucalit al Maestrului in notele explicative. Timpul inca are rabdare si-mi daruieste, pare-se, cate o lucrare pe an din partea dragului meu senior romascan. Acum a venit vremea volumului dedicat litografiilor cu „Salutari din Bucuresci”: „Bucuresti – orasul de odinioara„.

"Bucuresti - orasul de odinioara", Album-catalog de litografii - coperta

"Bucuresti - orasul de odinioara", Album-catalog de litografii - coperta

Monseniorul cartofiliei romanesti

Am facut pauza de o tigara si rememoram momentul in care l-am cunoscut pe Silviu Dragomir, in urma cu 5 ani, apoi clipele in care ne-am aflat fata in fata, cu ocazia lansarii bibliei cartofiliei autohtone la Roman, din urma cu un an, sau vizitele la targurile brasovene, unde-si asteapta contemplativ colectionarii cumparatori. Dar, cel mai mult, mi-am dat seama ca pretuiesc discutiile telefonice (pe fix, evident!), in prag de seara, cand ne impartasim din realizarile colectionistice dragi sufletului nostru si cand, cu o vorba de duh, reuseste sa alunge ingrijorarea pentru un prezent gri si un viitor cetos, din care pare ca nu se mai distinge colectionar de umbra sa.

Imi place sa-l aud povestind despre cartile carora le da viata, cu dragoste pentru cei care vor veni. Sunt adevarate carti de invatatura pentru generatiile de cartofili care, de acum incolo, vor avea si reperele unor lucrari de specialitate si nu se vor mai ghida in pasiunea lor doar dupa instinct, ori din auzite. Adevaratul castig este al celor care vor avea in biblioteca monografiile, albumele si, de acum, cataloagele celui pe care nu ma sfiesc sa-l intitulez Monseniorul cartofiliei romanesti.

"Bucuresti - orasul de odinioara", album-catalog de litografii - pagina 8

"Bucuresti - orasul de odinioara", album-catalog de litografii - pagina 8

O scurta prezentare

Pentru intaia data, Silviu N. Dragomir si-a tiparit lucrarea litografiilor bucurestene sub numele de „album-catalog”. O dorinta exprimata de cei mai multi cartofili, ca un album specializat sa cuprinda si preturile orientative de piata ale pieselor prezentate, caruia Monseniorul i-a dat curs cu mentiunea ca „evaluarile in Euro sunt facute la pretul zilei si asumate de autor„. Cred ca este un pas important pentru destinul acestei pasiuni, acela in care fiecare cartofil va avea posibilitatea sa-si evalueze propria colectie si sa se ghideze in momentul achizitiilor care vor urma.

Volumul in format A4 are copertile cartonate, ca si precedenta lucrare din 2010, cele 128 de pagini interioare fiind tiparite full color, pe hartie lucioasa. Sunt prezentate circa 300 de imagini cu vechi litografii bucurestene din peste 20 de colectii personale, iar fiecare piesa prezentata este insotita de o nota explicativa si cota actuala in moneda europeana. Tirajul cartii a fost realizat in regim bibliofil (numai 105 exemplare!), numerotate si semnate de catre autor.

Albumul-catalog este structurat in 8 capitole:

Cap. 1 Precursori (Inceputurile cartilor postale bucurestene)

Cap. 2 Imagistica neconventionala (Imagistica de epoca)

Cap. 3 Primele ilustrate romanesti (Tripticul de aur al cartofiliei romanesti vs, editorul Carol Muller)

Cap. 4 Alte litografii din Bucuresti (Editorii Emil Storck, Carol Gobl, Minerva s.a.)

Cap. 5 Promotionale & Asemuiri (Alte vederi asemuite litografiilor)

Cap. 6 Foto-litografiile

Cap. 7 Ilustratori

Cap. 8 Ilustrate-document dar si alte imagini…

"Bucuresti - orasul de odinioara", album-catalog de litografii - pagina 41

"Bucuresti - orasul de odinioara", album-catalog de litografii - pagina 41

Autorul despre lucrare

Desi initial s-a pornit de la ideea prezentarii de piese-cheie, urmand a se mai adauga inca trei volume la cel de fata (Vechiul Regat, Noile Provincii si Tematica in cartofilie), nu putem sti daca timpul va avea suficienta rabdare in a le finisa pe toate cele deja elaborate sumar sub forma manufacturiera, asa ca va trebui sa ne multumim cu prezenta editie. 

Consideram ca, totusi, Capitala merita cu prisosinta o etalare a acelei perioade aflate la cumpana secolelor XIX-XX, cunoscuta generic cu o eticheta de alint: La Belle Époque.”

Pentru achzitionarea lucrarii

Cei care doresc sa comande albumul-catalog dedicat litografiilor de Bucuresti, imi pot comunica in scris, urmand butonul “CONTACT”. 

"Bucuresti - orasul de odinioara", album-catalog de litografii - pagina 33

"Bucuresti - orasul de odinioara", album-catalog de litografii - pagina 33

"Bucuresti - orasul de odinioara", album-catalog de litografii - pagina 46

"Bucuresti - orasul de odinioara", album-catalog de litografii - pagina 464 comentarii

 1. pricop constantin
  pricop constantin
  11/11/2011 at 16:35

  Albumul domnului Silviu Dragomir este o incantare pentru ochi si o bucurie pentru suflet. Lucrarea respectiva merita toata admiratia iar autorul trebuie felicitat! Pricop C.

 2. Pricop Const.
  Pricop Const.
  12/11/2011 at 18:25

  Felicitari si d-lui Daniel Marcu,autorul articolului, pentru ca el intredeschide o poarta catre un univers minunat,ignorat de tineri,Universul CARTOFILIEI Pricop C.

 3. Alexandru Dan
  Alexandru Dan
  26/09/2015 at 23:32

  Va Salut. Ma puteti ajuta in stabilirea unor preturi reale pt 2 litografii ? Una din Bucuresti circulata LA 1897 editura C Muller. Circulata Bucuresti- Helvetia . Reprezinta Baile Eforie

 4. Daniel
  26/09/2015 at 23:48

  Intre 30-50 Euro, in functie de starea ei si de cate mai sunt oferite spre vanzare pe site-urile de licitatii/antichitati.

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url