„Biserica fortificata din Biertan”, emisiune comuna Romania-Germania

Categorii:Filatelie
Daniel

Una dintre primele asezari sasesti din Podisul Transilvaniei se afla localitatea Biertan, la jumatatea drumului dintre Medias si Sighisoara. In cuprinsul unei „Indulgente Papale“, acordata in anul 1402, este inscris numele unei biserici: Sfanta Maria. Pe locul ei, in mijlocul comunei, se afla in prezent impunatoarea biserica-cetate Biertan, construita intre 1490-1524.

Elementele arhitecturale ale edificiului apartin goticului tarziu, renascentismului, dar si barocului, picturile interioare ale lacasului de cult fiind executate in perioada 1515-1524. Biserica este nu numai ultimul edificiu de acest fel construit in Transilvania, dar si cel mai bine conservat. Intre 1572 şi 1867, timp de aproape 300 de ani, Biertanul a fost ales sediu al Episcopiei Evanghelice Luterane din Transilvania.

Prin valoarea sa istorica si estetica, prin pastrarea arhitecturii originale si conturarea ei in armonia localitatii, Biserica fortificata din Biertan a fost inscrisa in Patrimoniul Mondial UNESCO inca din anul 1993, iar acum a fost aleasa ca element comun al emisiunii de marci postale Romania-Germania.

"Biserica fortificata din Biertan" - Bloc de doua timbre + vigneta

"Biserica fortificata din Biertan" - Bloc de doua timbre + vigneta

DATE TEHNICE

Biserica fortificata din Biertan” este a 24-a emisiune din 2011 lansata de Romfilatelia pe data de 15 septembrie, compusa dintr-un timbru emis de fiecare din cele doua parti. Marca postala romaneasca are valoarea nominala de 2.10 Lei si a fost tiparita offset, pe hartie cromo-gumata din Anglia cu elemente de siguranta (fibre de securitate vizibile in lumina ultravioleta).

Timbrele au fost imprimate in minicoli de 10 timbre, in blocuri de doua timbre + vigneta si manseta ilustrata si in blocuri speciale schwarzdruck, numerotate (prezente numai in Albumul filatelic).

"Biserica fortificata din Biertan" - Minicoala de 10 timbre

"Biserica fortificata din Biertan" - Minicoala de 10 timbre

TIRAJE

Tirajul total al emisiunii este de 149.400 de timbre (118.000 de timbre in minicoli de 10 timbre, 30.000 de timbre in blocuri de doua timbre + vigneta si manseta ilustrata si 1.400 timbre in blocuri speciale), distribuit astfel:

Compania Nationala Posta Romana= 4.000 timbre (in 400 coli de 10 de timbre).

Romfilatelia= 145.400 timbre, din care 114.000 timbre in 11.400 minicoli de 10 timbre + 30.000 timbre in 15.000 blocuri de 2 timbre + vigneta + 1.400 timbre in 700 de blocuri speciale schwarzdruck numerotate (la interiorul Albumului filatelic).

"Biserica fortificata din Biertan" - Album filatelic

"Biserica fortificata din Biertan" - Album filatelic

NUMERE DE LISTA

Timbrul “Biserica fortificata din Biertan” figureaza in Lista de preturi la numarul LP 1916, blocul de 2 timbre + vigneta la pozitia LP 1916 a. Au mai fost emise 1.400 de plicuri prima zi cu timbrele emisiunii comune (din care 700 au atasate ambele timbre si poarta stampila suplimentara aurita – doar in Albumul filatelic, iar 700 sunt echipate cu cele doua timbre cu stampila prima zi obisnuita), 380 de maxicarduri si un carton filatelic (LP 1916 b), intr-un tiraj de 240 exemplare.

Cu acest prilej, au mai fost lansate urmatoarele produse:

– un Album filatelic (tiraj 700 exemplare), echipat cu blocul special cu schwarzdruck numerotat cu rosu si plicul prima zi cu seria cu cele doua timbre emise de Romania si Germania obliterate cu stampila suplimentara aurita. Pozitia in Lista de preturi: LP 1916 c.

– o Gravura (tiraj 350 exemplare) numerotata cu rosu, cu semnatura olografa a autoarei si cu sigla Romfilatelia imprimata in timbru sec. Gravura reproduce marca postala de 2.10 Lei si este realizata de artistul plastic Livia Raduta-Penda, fiica maestrului Octavian Penda. Pozitia in Lista de preturi: LP 1916 d.

"Biserica fortificata din Biertan" - FDC

"Biserica fortificata din Biertan" - FDC

"Biserica fortificata din Biertan" - Maxicard

"Biserica fortificata din Biertan" - Maxicard

"Biserica fortificata din Biertan" - Gravura semnata de Livia Raduta-Penda

"Biserica fortificata din Biertan" - Gravura semnata de Livia Raduta-Penda

PRETURI

Iata care sunt preturile cu care gasiti timbrele si produsele filatelice pe okazii.ro:

1. Timbru= 2.10 Lei

2. Minicoala de 10 timbre= 21 Lei

3. Blocul de 2 timbre + vigneta= 4.20 Lei

4. FDC= ? Lei

5. Maxicard= ?

6. Carton filatelic= ? Lei

7. Album filatelic= ?

8. Gravura= ?

"Biserica fortificata din Biertan" - Carton filatelic

"Biserica fortificata din Biertan" - Carton filatelic

NOTA: Machetele emisiunii au fost realizate de Razvan Popescu.

Un comentariu

  1. Mircea Suman
    13/10/2011 at 22:20

    Foarte interesant!

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url