Filatelie pe paine

Categorii:Filatelie
Daniel

Motto:

Fara literatura filatelica, colectionarul marcilor postale pierde cea mai mare parte a farmecului propriului sau turn de fildes” – Dr. L.N. Cristea (Radu Parvan)

Am vrut sa scriu acest articol inca de acum o saptamana, inspirat de postarea lui Max, dar uite ca abia azi reusesc sa-l astern negru pe alb. De fapt, incepusem sa schitez cate ceva in minte din momentul in care m-am „procopsit” cu o colectie de vreo 200 de reviste „Filatelia”, de care s-a despartit un filatelist prahovean. Nu am stat pe ganduri nici un moment, chiar daca vremurile sunt asa cum sunt, preferand mai degraba sa investesc in literatura filatelica, decat in piese pentru colectiile proprii.

O sa ma intrebati de ce am facut asta? Pai, in primul rand pentru ca „esenta tare” a unui colectionar, amator sau profesionist, sta in cunostintele de specialitate acumulate de-a lungul anilor. In al doilea rand pentru ca din asta traiesc, la propriu si la figurat, si trebuie sa am garantia ca stapanesc macar 75% din informatiile cuprinse in lucrarile si revistele editate pana acum. Iar in al treilea rand pentru ca lucrul acesta ma implineste deplin, daca e sa ma raportez la cele colectionate pana in prezent, piese filatelice, fiscale, parafilatelice sau de istorie postala pe care caut sa le inteleg. Deslusirea sensurilor ascunse reprezinta totul in „meseria” pe care mi-am ales-o de buna voie si nesilit de nimeni.

Colectia revistei "Filatelia" se apropie de final

Colectia revistei "Filatelia" se apropie de final

„Timbrele te obligă să studiezi”

Stiti cum e cu noi, colectionarii: adunam, adunam, adunam, iar la un moment dat ne trezim ca mai trebuie si sa cautam sa intelegem ce am pus deoparte. Ca, in prima parte a pasiunii noastre, nu dam atentia cuvenita obiectelor colectionate, asta e clar pentru toata lumea. Ori n-avem habar, ori n-am asimilat destule informatii, cert este ca, la un moment dat, vine si timpul sa le scotocim, sa le mai triem si sa incercam sa aflam cam „cati purici fac”. Ei bine, lucrul asta nu se poate intreprinde decat daca, intre timp, am mai pus mana pe cate-o carte, revista, brosura, sau pe-un catalog, pentru a descifra ceea ce in urma cu niste ani parea de neinteles…

In continuare nu voi face decat sa punctez doua dintre cele mai interesante idei cuprinse in articolul „Timbrele in epoca postei electronice„, aparut in Adevarul Life, pe care va invit sa-l cititi in intregime. Consider ca aceste paragrafe ale Presedintelui de Onoare al F.F.R. au conturat intr-un mod cat se poate de onest si pe intelesul tuturor imaginea Reginei Pasiunilor si pe cea a colectionarului filatelist, fata-n fata cu noile timpuri.

Lumea crede ca pentru a construi o colectie valoroasa de timbre ai nevoie in primul rand de bani. Cel mai important e bagajul tau de cunostinte. Daca stii sa analizezi un timbru, negociezi de pe alta pozitie. Timbrele te obliga sa studiezi.

Drama noastra, a filatelistilor, este ca sunt foarte rare cazurile in care urmasul intretine sau chiar continua colectia primita mostenire. Cei mai multi prefera sa o vanda. Sigur ca fiecare colectie are valoarea ei, dar pasiunea celui din spate nu poate fi cuantificata. Ca sa ajungi sa detii o colectie importanta, ai nevoie de rabdare.

Biblioteca filatelica - adevarata "vitrina cu trofee"

Biblioteca filatelica - adevarata "vitrina cu trofee"

Filatelia, un mod de viata

Revenind la ale mele, va spun sincer ca nimic nu ma irita mai mult decat sa vad mentionate in sursele bibliografice lucrari sau articole filatelice pe care nu le am in biblioteca. Iar trebuie sa apelez la prietenul Cornelius, inteleptul de serviciu, in speranta ca a fost mai strangator in cei aproape 40 de ani de filatelie, decat am reusit eu sa fiu in 5. Tocmai acesta este motivul pentru care, atunci cand dau cu ochii de o carte de specialitate, prefer sa o cumpar in dauna unui plic, sa spunem. Degeaba te alegi cu plicul, daca habar n-ai ce semnificatie au insemnele mazgalite pe el, sau datorita caror elemente este considerat pretios.

Am reusit sa adun pentru viitoarea biblioteca filatelica un numar de peste 700 de reviste, cele 13 almanahuri filatelice editate, cateva zeci de brosuri, cca. 10 cataloage romanesti, aproape 20 de monografii, studii si volume de istorie a filateliei din tara noastra, plus alte 10 cataloage straine esentiale. Ma bucur nespus ca am putut sa achizitionez primii ani din seria noua a revistei „Filatelia” (din 1950-1952 si dupa 1954). Nu exista placere mai mare decat sa ma cocot in varful patului, la sfarsit de saptamana, sa sterg de praf fiecare revista si sa rasfoiesc numar cu numar, punandu-mi semnele in dreptul articolelor care ma intereseaza direct in cercetarile mele.

Da, filatelia poate fi un mod de viata daca asta iti doresti cu adevarat sa faci. Sa inveti sa fii din nou elev sarguincios pentru o viata de acum incolo. Sa incepi prin a cultiva o nobila pasiune si sa inchei prin a impartasi si altora din cunostintele acumulate. Dar asta nu scuteste nici un filatelist de misiunea de a face si el exact acelasi lucru, pentru ca dorinta de studiu si cercetare este, in fond, o intreprindere individuala, supusa analizei majoritatii colectionarilor. De o descoperire sau alta depinde mersul inainte al filateliei, nu de orgoliul personal nemasurat, oglindit in vitrine pline de medalii.

Daca ai invatat si pe altii din ceea ce tu stapanesti deja, numele tau va continua sa fie pomenit si de generatiile viitoare. Daca te-ai limitat doar in a acumula niste hartii de valoare, fara a impartasi cu nimeni din descoperirile proprii, toata agoniseala ta va fi data uitarii pentru ca nu va sti nimeni ca ai lasat ceva important mostenire. Pana una-alta, continuu sa citesc ca sa traiesc ca un om liber si ca sa am despre ce va scrie. Mananc filatelie pe paine.


3 comentarii

 1. Max Peter
  01/10/2011 at 20:20

  Paşcanu are dreptate, fără doar şi poate. Ai nevoie de literatură pentru a putea face studiu, după cum orice studiu individual nu are nicio valoare dacă nu este publicat şi adus la cunoştinţa comunităţii. Numai astfel se poate produce emularea interesului şi aducerea de contribuţii.
  O seară bună îţi doresc, Daniel!

 2. Daniel
  Daniel
  01/10/2011 at 21:19

  @Max: Da, Max, stiu ca stii. De-aia suntem vreo 3 „blogosferici „constienti de faptul ca a fi filatelist presupune, pe langa placerile personale intr-ale colectionatului, si ceva munca de promovare a filateliei ca stiinta istorica, dar si de initiere a generatiilor tinere de colectionari amatori. Cu totii avem nevoie, insa, de revista care a implinit 60 de ani de la aparitie. Ea ne tine uniti, cu bune si rele. Iar daca azi facem ceea ce facem, cel putin 50% i se datoreaza „Filateliei”. Spiritului sau. Sa-ti fie bine!

 3. Dli
  Dli
  06/10/2011 at 14:42

  Fara timbre nici nu cred ca exista posta. A fost o bomba cand s-au inventat si tine pana in ziua de azi. Respect colectionarilor.

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url