Specialitati filatelice: colectiile de suflet

Categorii:Filatelie
Daniel

Am inceput sa scriu acest material cu gandul sa va prezint colectiile mele de suflet, ca un fel de „specialitate a casei”. Evident, ca sintagma poate fi folosita nu numai in cazul reusitelor gastronomice de traditie, ci si intr-o activitate colectionistica, fie ea cu profil filatelic, numismatic ori de cartofilie, enumerandu-le pe cele mai importante. Important este sa poti reda in cuvinte, placerea pe care colectionarul din tine o resimte de fiecare data cand mai adauga o piesa mult ravnita in albumul / clasorul cu obiectele atat de dragi ochiului si sufletului, in egala masura.

Cum probabil v-ati dat seama, daca as fi fost un colectionar introvertit, nu m-as mai fi apucat de blogging, in incercarea de a descifra „la vedere” unele piese de colectie sau istorii de mult uitate, ci as fi pastrat totul doar pentru mine. Sunt convins ca acest mod de a face filatelie, doar pentru sine, a ajuns o practica frecventa, in pofida faptului ca multi pasionati sunt persoane echilibrate, nicidecum ciudate sau neintelese, iar colectiile lor se ridica la un inalt nivele calitativ si valoric.

Ducem in spate corvoada celebrelor vorbe „cu cat stiu mai putini, cu atat mai bine”. Ne cufundam in uitarea de sine, iar cand vrem sa ne redescoperim apelam la ceea ce ne face sa vibram, sa visam, sa ne simtim impliniti, in ciuda oprelistilor cotidiene. A fi colectionar nu presupune a-ti croi un barlog pe masura vanitatii proprii, din care sa nu iesi decat atunci cand simti ca lumea e la picioarele tale. A fi colectionar presupune un exercitiu firesc de comunicare cu toti cei din bransa ta, de interactiune si nu de reactiune, de continuare a autocunoasterii si a recunoasterii meritelor atat a inaintasilor, cat si a contemporanilor. Un colectionar nu trebuie sa uite nici o clipa ca prezentul este masura trecutului rascolit de atatea minti stralucite.

O parte din albumele filatelice si de cartofilie, "gardate" de gravura efigiei Regelui Ferdinand I

O parte din albumele filatelice si de cartofilie, "gardate" de gravura efigiei Regelui Ferdinand I

„Primele iubiri”

Prima colectie de suflet a inceput sa prinda contur numai atunci cand ochiul mintii a reusit sa gaseasca raspunsuri la intrebarile de baza: de ce colectionez, cum sa colectionez si ce anume sa colectionez. Trecerea de la materialismul pur (primul slogan al kolector-ului a fost „Investeste in colectii!”) la dorinta de intelegere a elementelor-cheie in stiinta filateliei (stampilografie, istorie postala, tarife postale, studii de specialitate, monografiii si lucrari istorice) m-au condus, pas cu pas, spre deslusirea si insusirea spiritului filatelic.

Cand te apropii de obiectele de colectie ca si cum ai avea in fata ta oamenii, locurile si intamplarile din alte timpuri inseamna ca esti pe drumul cel bun. Este primul semn ca ai cules, din tot urcusul presarat cu legende, evenimente istorice, reale, ca si cele pe care le traiesti. Colectionarul se alege intotdeauna cu roadele trecutului, traind in prezentul imediat si raportandu-si rezultatele cautarilor la un viitor mai mult sau mai putin indepartat. Este ecuatia la care un filatelist trebuie sa-si „supuna” munca de cercetare, pentru ca eventualele descoperiri sa poata rezista unei probe nemiloase: trecerea timpului.

Colectionare efectiva si colectionare afectiva

Cele doua notiuni sunt opusii perfecti in activitatea de colectionare. Nimeni nu a reusit sa determine care este imboldul primar al colectionarii, ce anume transforma un om intr-un  impatimit si ce provoaca inceputul nobilei pasiuni. Pot fi atatea cauze, de la influenta unui senior filatelist, la dorinta personala de afirmare. De la visul descoperirii unui „Cap de Bour”, pana la redescoperirea unui hobby din copilarie. De la placerea resimtita in timpul vizitarii unei expozitii sau targ de profil, pana la imbinarea cu pasiuni conexe.

Colectionarea efectiva este momentul declansator al dorintei de „a aduna” timbre, cat mai multe la numar si cat mai diverse. Colectionarea afectiva intervine in momentul in care persoana in cauza a deslusit sensul filateliei, limitandu-se doar la anumite domenii / teme / categorii. Cand intre tine si timbre se stabileste o legatura afectiva, depasind stadiul impulsului nestapanit de simpla acumulare, poti spune ca ti-ai ales colectiile de suflet. Acestea au o logica frumos conturata si sunt bine structurate in mintea colectionarului, iar dovada maiestriei in alcatuirea si dezvoltarea lor va fi cu siguranta admirata si de alti pasionati.

O parte din clasoarele cu timbre si colectia de mape filatelice (in coltul din dreapta-sus)

O parte din clasoarele cu timbre si colectia de mape filatelice (in coltul din dreapta-sus)

Colectia de suflet, o credinta

Cand am observat pe pielea mea cat de dificil este sa pornesti pe drumul colectionarii efective, din motive strict financiare, mi-am propus ca nivelul urmator, in care-mi voi selecta anumite domenii proprii, sa incerc sa-l ating doar dupa ce voi elimina unele lacune informationale. Mi-au fost necesari parcurgerii acestui drum de inceput aproape 3 ani, timp in care nu am spus „nu” niciunui domeniu filatelic. Am simtit nevoia sa acumulez cunostinte diverse, sa ma obisnuiesc si cu marcile straine, nu numai cu cele romanesti, sa aprofundez lecturile pentru a fi la curent cu descoperirile celebrilor filatelisti predecesori si cu ultimele descoperiri ale cercetatorilor contemporani.

Scrisul a fost si va ramane pasiunea mea de baza. Am cautat, astfel, sa aduc laolalta filatelia si condeiul de gazetar, alegandu-mi o tinta greu de atins, dar nu imposibila: literatura filatelica. „Colectiile mele de suflet trebuie sa aiba continuitate”, mi-am spus, „ele trebuie sa se regaseasca in cateva lucrari si cataloage care nu au fost concepute pana acum”. Asa am inceput sa transform colectiile de suflet in „scheletele” unor viitoare carti de specialitate filatelica.

Bineinteles, sunt perfect constient ca nu toata lumea are valentele necesare desfasurarii unor proiecte literare, fie ele si filatelice. Dar din credinta mea, ca fiecare colectionar poate contribui la evolutia miscarii filatelice prin publicarea sub orice forma (tiparita sau virtuala) a propriilor cercetari, studii, descoperiri, nu ma poate urni cineva. Este modul in care traditia filatelica romaneasca poate fi dusa mai departe.

O parte din albumele cu plicuri prima zi emise in Romania

O parte din albumele cu plicuri prima zi emise in Romania

Baricada colectiilor de suflet

Colectiile de suflet raman specialitatile filatelice ale fiecaruia, cu sau fara sprijinul unor articole / lucrari publicate. Indiferent de opozitia artificiala a unuia sau a altuia, acestea se constituie intr-una din putinele oscilatii pozitive pe care le inregistreaza filatelia romaneasca in acesti ani de trista prefacere si transformare cu de-a sila a unei societati civile, vlaguita pana si de dorinta de colectionare. Hulim ce-avem= cedam. Ramanem uniti= rezistam!

Despre colectiile mele de suflet voi vorbi intotdeauna deschis, fara a tine cont de faptul ca, odata „deconspirate”, ofertele care ar putea veni vor fi semnificativ mai mari. Sunt multumit de realizarile de pana acum si sentimentul ca, la fel ca mine, mai sunt unii si altii care au ales sa impartaseasca celorlalti din „specialitatile casei”, ma face sa simt prinosul de intelepciune dobandita si spiritul neingradit de prejudecati filatelice.

NOTA:

Colectiile mele de suflet: FDC Romania (din 1947-la zi), Stampile speciale Romania (1891-1965), Carnete de marci postale si de prezentare romanesti (1891-2009), Exil Romanesc (1953-1997), Intreguri postale din perioada R.P.R. (1948-1965), Cercul Iesenilor, Cartoane si mape filatelice, Vignete romanesti.


Un comentariu

 1. Andrei
  Andrei
  27/08/2011 at 23:21

  Salut Daniel !
  Nu sunt în stare să mă exprim în scris asemeni ţie , dar mă recunosc în cuvintele tale !
  Cred că ar fi frumos să deschizi pe blog secţiunea dedicată Colecţiei de suflet unde să le putem vedea !
  Toate pânzele sus !
  Cu prietenie , Andrei , Vatra Dornei

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url