Catalogul timbrelor fiscale si al vignetelor romanesti – Mihai Cojocar

Daniel

Sunt lucrari de specialitate filatelica pe care timpul nu reuseste sa le ingroape in uitare. Asa am simtit in momentul in care am rasfoit cea de-a III-a editie a „Catalogului timbrelor fiscale si al vignetelor romanesti”, care-l are ca autor pe ing. Mihai Cojocar. Ca orice lucru durabil, domeniul fiscalelor autohtone continua sa se dezvolte natural, avand drept punct de plecare noi si noi descoperiri ale colectionarilor-cercetatori.

In numai 20 de ani, atunci cand fiscalotelia era ca si inexistenta in Romania, maniera de abordare a acestui vast domeniu filatelic a fost una dezinvolta, armonioasa si provocatoare. Pasionatii filateliei fiscale au cu ce sa se mandreasca: 4 cataloage romanesti editate in 15 ani, in conditiile in care filatelia traditionala nu reuseste decat la un interval de 30-40 de ani sa editeze propriul catalog.

"Catalogul timbrelor fiscale si al vignetelor romanesti" - Mihai Cojocar, editia 2011

"Catalogul timbrelor fiscale si al vignetelor romanesti" - Mihai Cojocar, editia 2011

Despre autor

Mihai Cojocar s-a nascut la 21 octombrie 1941 in satul Lisaura, comuna Ipotesti din judetul Suceava. Este absolvent al Liceului „August Treboniu Laurian” din Botosani, promotia 1959, precum si al Facultatii de Constructii din cadrul Institutului Politehnic Iasi, promotia 1965. Din 1990, colaboreaza cu Laszlo Eros la intocmirea primului „Catalog al timbrelor fiscale romanesti”. Participa la diferite Expozitii Filatelice Nationale si Internationale, cu exponate fiscale si cu ambele editii ale propriului Catalog (2000 si 2006), unde obtine mai multe medalii. Alaturi de Erős László, poate fi considerat unul din pionierii si principalii promotori ai fiscaloteliei romanesti.

Mihai Cojocar dovedeste, mai presus de orice, ca este un autor perseverent in culegerea de date din sute de surse colectionistice. Apoi, ca reuseste sa coaguleze intreg spiritul fiscaloteliei romanesti intr-un volum care a fost adaugit si revizuit cu meticulozitate, pana la rezultatul din acest an. In anul 2000, Mihai Cojocar debuta ca autor cu prima editie a Catalogului fiscalelor, calcand pe urmele Maestrului Erős László (autorul primului „Catalog al timbrelor fiscale romanesti”, aparut in 1995, la Cluj). In anul 2006, vedea lumina tiparului cea de-a II-a editie a lucrarii sale, un adevarat salt calitativ, dar mai ales informativ, menit sa sprijine pasionatii acestui domeniu. Si iata ca acum, ing. Mihai Cojocar se prezinta cu o lucrare care, ajunsa la a III-a editie (dar nu ultima!), se va impune cu siguranta in constiinta cunoscatorilor, precum si a celor care cocheteaza cu ideea colectionarii de timbre fiscale, reprezintand o marca etalon pentru filatelia romaneasca post-decembrista.

Ce spune autorul

Catalogul cuprinde un numar de 8.126 timbre inventariate, fata de 6.998 in editia din 2006. Numarul emisiunilor locale descrise a crescut de la 2.727 timbre la 3.079 in volumul de fata, iar numarul imaginilor a ajuns la 2.249, fata de numai 1.688 cate erau in editia trecuta.

Cresterea substantiala a numarului de timbre cuprinse in acest catalog, fata de editia anterioara, precum si evidenta existenta si a altora care nu au fost inca inventariate, argumenteaza ideea ca domeniul are inca resurse nebanuite si trebuie sa ramana deschis in continuare pentru completare de catre amatori.

"Catalogul timbrelor fiscale romanesti" de Mihai Cojocar - editia I (stanga) si editia a II-a (dreapta)

"Catalogul timbrelor fiscale romanesti" de Mihai Cojocar - editia I (stanga) si editia a II-a (dreapta)

Surprize placute

Odata cu primele lecturari ale Catalogului, am avut placuta si neasteptata surpriza sa-mi descopar numele mentionat, alaturi de cele ale altor filatelisti romani, colectionari si intr-ale fiscalelor. Autorul a procedat discret in strangerea de date despre anumite emisiuni locale sau de vignete, recurgand la „salvarea” imaginilor postate pe diferite bloguri sau site-uri de profil, mentionand in finalul descrierii si colectia din care provin. Un gest corect, pentru care, personal, ii multumesc lui Mihai Cojocar.

Incerc sa intrevad adevaratul potential al domeniului fiscal romanesc, trecand in revista numele colectionarilor mentionati in lucrarea abia aparuta: Cornel Hamat (Timisoara), Francisc Ambrus (Bucuresti), Cezar M. Savulescu (Bucuresti), Cornelius Ionescu (Bucuresti), Alin Bocaeti (Timisoara), Ion Palusan (Oradea), Valentin Robu (Cluj), Radu Ionete (Bucuresti), Traian Serendan (Brasov), Emanoil Savoiu (Bucuresti), Teodor Saceanu (Alexandria), Vasile Roman (Brasov), Alexandru Bartoc (Bucuresti), Radu Loneanu (Cluj), Gheorghe Panait (Focsani), Tiberiu Vlad (Iasi), Ion Turcu (Brasov), Marin si Lucian Dobre (Bucuresti), Daniel Marcu (Roman), Ervin Vingron (Israel), Norbert Blistyar (Germania), Bill Longley (Canada).

Concluzii

Proaspata editie a „Catalogului timbrelor fiscale si al vignetelor romanesti” reuneste toate atributele unei lucrari de referinta in fiscalotelia mondiala si ale unui adevarat ghid de orientare si performanta pentru orice filatelist roman. Consider ca in cele 600 de pagini full color, tiparite pe hartie lucioasa, in format A5, Mihai Cojocar a reusit sa sintetizeze perfect tendinta ascendenta de care se bucura fiscalotelia autohtona. Mentionarea cotelor in Euro reprezinta, din acest punct de vedere, o reevaluare pe care fiecare colectionar simte nevoia sa o parcurga, din cand in cand. Iar noul catalog Cojocar sprijina si acest demers.

Nota: Regret nespus ca tocmai in titulatura lucrarii s-a strecurat un dezacord gramatical. Pacat, printre atatea plusuri…

Pentru comenzi

Cei care doresc sa achizitioneze volumul de fata, o pot face contactand autorul pe urmatoarea adresa de emailcojocar.mihai@gmail.com


6 comentarii

 1. Dragos din Piatra
  Dragos din Piatra
  17/07/2011 at 21:12

  Ma aflu printre fericitii posesori ai noului Catalog. Auzisem de el cu vreo 2 luni in urma insa n-am reusit sa intru in posesia lui decat saptamana trecuta cu ajutorul prietenului Daniel.
  Multumesc inca o data!
  Lucrarea este la cele mai inalte standarde de calitate, atat din punct de vedere al continutului cat si al „materialelor” utilizate.
  Nu sunt chiar un specialist in domeniu, insa-mi plac in special vignetele romanesti atat cele din tara cat si (mai ales) cele din stainatate, vezi Exilul.
  Chiar acum rasfoiesc Catalogul de fata si-mi face placere sa vad unele vignete emise cu ocazia expozitiilor filatelice nationale.
  Felicitari si multumiri autorului pentru aceasta minunata lucrare.
  O recomand tuturor impatimitilor genului.

 2. GHERASIM IOAN
  GHERASIM IOAN
  15/06/2012 at 03:02

  buna dimineata ;felicitari pentru noul catalog realizat;
  va rog mesaj cu pretul si modul de cumparare;
  cu respect
  GHERASIM

 3. Daniel
  15/06/2012 at 08:00

  @GHERASIM IOAN: Puteti sa-i scrieti direct autorului pe adresa de email: cojocar.mihai@gmail.com

 4. Mihai Ceucă
  20/06/2015 at 12:58

  Din păcate, în luna iunie 2015, inginerul Mihai Cojocar s-a mutat la cele veşnice…
  Reproduc, în semn de omagiu, dedicaţia scrisă mie pe fila catalogului: „Urez celor ce răsfoiesc acest catalog să se molipsească de timbrul fiscal şi să contribuie la descoperirea timbrelor care încă nu au fost descoperite” – Bistriţa, 23.08.2013.
  Veşnică pomenire!

 5. mercenarul
  mercenarul
  10/06/2016 at 23:36

  cum se mai poate achizitiona acest catalog fiscal?
  de unde il pot comanda? multumesc

 6. Daniel
  06/11/2016 at 19:38

  @mercenarul: Momentan nu l-am regasit la vanzare pe niciunul din portalurile de licitatii. Sfatul meu este ca, din cand in cand, sa mai dati cate o cautare pe okazii.ro sau pe ebay.com.

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url