Cluj, embleme de colectie din cetatea fotbalului

Daniel

Azi intamplarea face sa ma simt arheolog prin cetatea fotbalului clujean. Ca de n-as fi descoperit, intamplator, o colectie impresionanta de insemne sportive promotionale de prin Dealul Feleacului, n-as fi cautat niciunul din raspunsurile pe care ma strofoc de cateva zile sa le compun. Iar imaginea fotbalului romanesc ar fi ramas la fel de stirba ca si pana acum. Ma bucura sa va pot impartasi rezultatul cercetarilor si documentarilor din ultimul timp, mai ales ca e cu dedicatie pentru baietii din Cluj care iubesc fotbalul. La nebunie, nu asa intr-o doara… Am ramas mut cand am vazut cata pasiune inglobeaza materialele de pe blogurile, forumurile si site-urile suporterilor clujeni, in special din dorinta de a scotoci istoria fotbalistica si de a nu azvarli pamantul si nepasarea peste vise si impliniri, petrecute acum mai bine de 80-90 de ani. Respectul meu e pus deoparte!

… Asa scriam pe 30 august 2010, atunci cand mi-am dat seama ca materialul asta mai trebuie lasat sa „dospeasca”. Acum, cred ca cele 10 luni care au trecut s-au asternut cum trebuie peste descoperirile initiale. Am cerecetat mai atent primele indicii, cautand in primul rand sa inteleg parcursul insemnelor sportive de-a lungul traseului istoric urmat.

Blazon sportiv al Clujului din perioada regalista si din cea populara

Blazon sportiv al Clujului din perioada regalista si din cea populara

Fotbalul la el acasa

In tot rastimpul cat m-am documentat despre miscarea fotbalistica din Cluj, mi-am dat seama ca am de-a face cu un fenomen de masa, nu cu unele episoade sporadice, ratacite in hatisul vremurilor apuse. Sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea au insemnat pentru miscarea fotbalistica clujeana cam tot atat cat au ajuns sa reprezinte pentru capitala, dupa 1947, celebrele rivalitati dintre formatiile bucurestene.

Orice s-ar spune in privinta intaietatii unei echipe sau alta (Olympia Bucuresti sau CF Timisoara), miscarea fotbalistica din Romania a prins contur, s-a dezvoltat si a rezistat mai bine de un veac la Cluj. Aici, sportul rege s-a manifestat prin evolutii de exceptie ale principalelor cluburi, in campionatul maghiar (pana in 1914) si in cel romanesc, dovada cea mai graitoare constituind-o existenta, chiar si in 2011, pe prima scena fotbalistica a doua cluburi clujene: „Universitatea” si „C.F.R.”.

Intorcandu-ne in timp, privim azi cu mirare cum in 1920, cu 1 an inainte de desfasurarea primului campionat national de fotbal, exista un campionat districtual arondat zonei Cluj, care cuprindea numeroase echipe: Universitatea, Victoria, KAC, KKASE, KTC, Haggibor, CFR, MTE… La Cluj se manca fotbal pe paine!

Harta cronologica a fotbalului clujean

Din clipa in care am intrat in posesia a aproape 100 de embleme, fanioane si panglici sportive de colectie (majoritatea cluburilor fiind de mult disparute), am inteles ca trebuie sa parcurg un drum dificil, daca nu chiar incalcit, in nevoia de intelegere a traseelor istorice parcurse de fiecare echipa in parte. O adevarata harta cronologica, la care incerc sa-mi aduc contributia, chiar daca unele teorii pe care le voi avansa in acest material vor fi combatute. Important este ca anumite goluri sau omisiuni neintentionate, aparute datorita timpului scurs, sa fie readuse in centrul atentiei istoricilor fotbalului romanesc.

In primul rand, descoperirea unor blazoane ale cluburilor istorice clujene si aparitia lor, dupa zeci de ani in care imaginea acestora s-a pierdut, este principalul motiv al acestui demers. Ca si efect imediat, va fi incercarea de distingere a parcursului temporal, cu desfiintari, fuziuni si alte procese care urmeaza a fi descoperite de cei pasionati. Eu doar voi reda aceste harti cronologice, dupa ce timp de cateva luni am pus cap la cap datele istorice avute la indemana, momentele desfasurarii intalnirilor sportive dintre echipele clujene, confruntarea din campionatele nationale, regionale, precum si din meciurile amicale disputate.

Echipele istorice

– 1872 „KEC”= Kolozsvári Egyetemi Club (Clubul Universitar Cluj)

1872 - Emblema KEK (Kolozsvári Egyetemi Club) – Clubul Universitar Cluj

1872 - Emblema KEK (Kolozsvári Egyetemi Club) – Clubul Universitar Cluj

– 1902 „KEAC”= Kolozsvári Egyetemi Atlétikai Club (Clubul Atletic Universitar din Cluj)

1902 - Emblema KEAC (Kolozsvári Egyetemi Atlétikai Club) – Clubul Atletic Universitar din Cluj

1902 - Emblema KEAC (Kolozsvári Egyetemi Atlétikai Club) – Clubul Atletic Universitar din Cluj

– 1907 „KKAS”= Kolozsvári Kereskedelmi Akadémiai Sportkör (Cercul Sportiv al Studentilor Academiei Comerciale din Cluj)

– 1907 „KVSC 1907”= Kolozsvári Vasutas Sport Club (Clubul Sportiv Feroviar din Cluj) – echipa feroviarilor, viitoarea CFR (?)

– 1909 KAC”= Kolozsvári Atlétikai Club (Clubul Atletic Universitar din Cluj), viitoarea Ferar Cluj

1909 - Emblema KAC (Kolozsvári Atlétikai Club) - Clubul Atletic din Cluj

1909 - Emblema KAC (Kolozsvári Atlétikai Club) - Clubul Atletic din Cluj

– 1910KTC”= Kolozsvári Torna Club (Clubul Sportiv Cluj), continuatorul KVSC 1907 (?), devenita ulterior CFR

1912 „KKASE”= Kolozsvári Kereskedelmi Akadémiai Sportkör Egyetemi (Cercul academic sportiv al Universitatii de Comert din Cluj)

1912 - Emblema KKASE (Kolozsvári Kereskedelmi Akadémiai Sportkör Egyetemi) - Cercul academic sportiv al Universitatii de Comert din Cluj

1912 - Emblema KKASE (Kolozsvári Kereskedelmi Akadémiai Sportkör Egyetemi) - Cercul academic sportiv al Universitatii de Comert din Cluj

Istoricul echipei CFR: dezbateri si contestari

In ultimele luni, o suita de cateva articole argumentate si logice, pun sub semnul intrebarii istoria clubului CFR. Toate aceste inadvertente intre datele care apar pe site-ul oficial al clubului, fiind apoi preluate de alte bloguri, forumuri sau chiar de istoria fotbalului romanesc, le observasem si eu, motiv pentru care am preferat sa mai astept. Acum, lucrurile incep sa se lege si o intreaga „istorie” construita pe date false incepe sa se naruie. Faptul ca echipa „KVSC 1907” a fost echipa feroviarilor din Cluj pentru 3 sezoane, cat timp a activat in campionatul maghiar, nu poate fi pus la indoiala. Dar, de aici si pana la a te considera continuatorul istoriei sale, prin „legarea” cu KTC pana la aparitia viitorului club CFR (din 1921), e cam mult.

Practic, „KTC”-ul a activat pentru prima data in sezonul 1910/11 (iar denumirea sa nu este Clubul de Gimnastica din Cluj, asa cum eronat apare, ci Clubul Sportiv Cluj), deci nu avea cum sa fie infiintat in 1912, preluand stafeta de la pionierii „KVSC 1907”, asa cum este mentionat pe site-ul oficial. Iar „KVSC 1907” nu mai figura in activitatea competitionala de la inceputul lui 1911. Cu alte cuvinte, istoria CFR-ului incepe in 1921 si clubul tocmai implineste 90 de ani!

Daca am fi fideli aceluiasi tip de rationament, cum ca prima echipa feroviara clujeana a fost infiintata in 1907, iar intervalul dintre 1910-1921 ramane neacoperit (in lipsa istoricului KTC), pana la aparitia clubului CFR, atunci studentii ar trebui sa-si insuseasca intreaga perioada de la 1872 pana in 1919, anul infiintarii CSU Cluj. Cu toate acestea, suporterii echipei „U” Cluj nu au facut niciodata aceste demersuri.

Din punctul meu de vedere, toate formatiile istorice aparute inainte de anul infiintarii celor doua cluburi supravietuitoare, trebuie sa fie considerate predecesoare. Atat si nimic mai mult. Este vorba de o tranzitie fotbalistica, de o evolutie a formelor de asociere sportiva si, nu in ultimul rand, de pastrarea identitatii fiecarui club clujean. Faptul ca, asa cum se va vedea si in montajele urmatoare, unele echipe au fuzionat cu altele (fortate de situatia financiara precara sau de conjuncturi politice), nu insemna automat ca acel club care a ramas in viata a preluat istoria celui „inghitit”.

Predecesorii echipei studentesti

Predecesorii echipei de fotbal "U" Cluj - traseu cronologic

Predecesorii echipei de fotbal "U" Cluj - traseu cronologic

Am punctat cu scanari ale blazoanelor numai in dreptul cluburilor ale caror embleme se regasesc in colectia personala. Sansa a facut ca printre cele descoperite sa se afle si emblema clubului de fotbal „KEK” (Kolozsvári Egyetemi Club – Clubul Universitar din Cluj). Mi-am intemeiat teoria acestei origini extrem de indepartate, in comparatie cu cele cunoscute pana acum, pe un fragment al istoriei Universitatii clujene (ca Institutie de invatamant):

In anul 1868, ministrul maghiar al educatiei, Iosif Eotvos, a sustinut infiintarea la Cluj a unei Universitati cu predare in limbile maghiara, romana si germana. Cu toate acestea, in 1872, Imparatul Francisc Iosif I a creat Universitatea din Cluj cu predare exclusiv in limba maghiara, determinand serioase nemultumiri comunitatii romanesti majoritare in Transilvania.

Asadar, primul club studentesc al Universitatii din Cluj dateaza chiar din primul an de functionare a Institutiei. Cu toate acestea, in cadrul clubului „KEK”, nici o arhiva nu mentioneaza existenta si a unei sectii de fotbal. Prima mentiune de acest gen dateaza din 1907 si este punctata in dreptul clubului istoric „KKAS”. Apoi, din 1918, in dreptul studentilor fotbalisti figureaza o prima schimbare a titulaturii, locul primului fiind luat de clubul de traditie”KEAC” (infiintat inca din 1885).

Nu am reusit sa aflu daca a fost o fuziune intre cele doua grupari sportive, dar inclin sa cred ca da, motivatia constituind-o caracterul universitar al ambelor formatii si, nu lipsit de importanta, palmaresul sportiv mult mai impresionant al echipei „KEAC” (club infiintat dupa modelul „BEAC” – Budapesti Egyetemi Atlétikai Club). Totodata, acum se observa si originea viitoarei embleme a „Universitatii”, celebrele dungi verticale in alb si negru.

„Dermata” – O echipa pe nedrept uitata

1945/1948 - Embleme ale echipei "Dermata" Cluj

1945/1948 - Embleme ale echipei "Dermata" Cluj

Povestea Dermatei a inceput dupa 1931, cand fabrica de incaltaminte si pielarie cu acelasi nume din Cluj a devenit societate pe actiuni. In acea perioada, conducerea uzinei a decis sa ofere muncitorilor posibilitati de relaxare. Astfel, la marginea orasului a fost construita o baza polisportiva care a inclus si un stadion, finalizat intre 1936-1937. Potrivit istoricului Gheorghe I. Bodea, la Dermata au aparut in 1945 mai multe sectii sportive, intre care si o echipa de fotbal, cu jucatori selectati dintre muncitorii fabricii.

Echipa de fotbal „Dermata” Cluj si-a inceput activitatea in campionatul orasenesc. Tot in 1945, aceasta si-a incropit un lot de mare valoare sub comanda renumitului antrenor Ferencz Ronay, care a fost primul tehnician de divizia A al echipei. Acesta a reusit sa formeze o trupa redutabila, cu fotbalisti care au ajuns in echipa nationala, iar apoi la CCA, actuala Steaua Bucuresti.

Partidele de pe teren propriu aveau loc pe amplasamentul bazei sportive Clujana. In sezonul competitional 1946-1947, formatia a izbutit promovarea in prima liga fotbalistica, pentru ca, la finele sezonului urmator, „Dermata” sa ia drumul esalonului secund. Finantata pana atunci de conducerea fabricii, echipa a pierdut din sprijin in urma nationalizarii instituite in 1948. Dupa acest an, „Dermata” si-a schimbat denumirea in „Flamura Rosie Herbak”, iar mai apoi in „Herbak”, ca urmare a schimbarii numelui uzinei in „Janos Herbak”. Sub noua denumire a evoluat pana in 1960, cand a fuzionat cu CFR Cluj, rezultand CSM Cluj (Clubul Sportiv Muncitoresc Cluj).

Traseul cronologic al echipei "Dermata" Cluj

Traseul cronologic al echipei "Dermata" Cluj

O alta controversata fuziune in ajutorul CFR-ului

Urmarind traseele paralele ale celor doua grupari fotbalistice rivale din zilele noastre, „U” si „CFR”, chiar si un ochi neavizat nu poate trece cu vederea peste un alt „ajutor” al comandamentului popular in favoarea echipei feroviare. Este vorba despre o alta fuziune controversata, petrecuta la sfarsitul anilor ’40 din considerente politice. Acest mod de interpunere a zonei politicului peste cea sportiva a dus la sfarsitul brutal al istoriei Clubului Atletic din Cluj („KAC”), transformat peste noapte in „Ferar”.

1945/48 - Traseul fuziunilor comandate "KAC"-"Ferar KMSE"-"Ferar"-CFR Cluj

1945/48 - Traseul fuziunilor comandate "KAC"-"Ferar KMSE"-"Ferar"-CFR Cluj

Colectia de embleme sportive

In finalul acestui material documentar cu iz fotbalistic de la poalele Dealului Feleacului, dar care are in centrul atentiei o colectie de embleme, fanioane si panglici sportive, pot spune ca cele doua pasiuni merg bine mana in mana. Desi par atat de diferite ca domenii de interes, obiectele de colectie de genul celor mentionate sunt adevarate comori, atat pentru oficialii care incearca sa recompuna traseul istoric parcurs de un club sau altul, cat si pentru suporterii care continua sa sustina cauza echipei favorite.

Ca si in cazul altor domenii de colectie, insemnele sportive merita sa fie pretuite pentru aportul lor la rescrierea corecta a istoriei fotbalului romanesc, dar si la recompunerea imaginilor estompate de trecerea anilor. In ochii unui microbist adevarat, simbolul echipei favorite este de nepretuit. Tocmai de aceea, atunci cand sunt descoperite, ele merita sa fie prezentate publicului larg, nu sa stea prafuite intr-un sertar peste care se-asterne uitarea.7 comentarii

 1. Cristian Lisandru
  29/06/2011 at 13:49

  Frumoasă promenadă printre astfel de amintiri filatelice şi nu numai. Poveşti de viaţă, strânse la un loc, în stilul care te caracterizează. Felicitări.
  Gânduri bune şi o zi cât mai bună!

 2. Daniel
  Daniel
  29/06/2011 at 22:00

  @Cristian: Binetea ti-e intoarsa, chiar si-asa, la vreme de seara.

 3. Iulian
  Iulian
  20/04/2013 at 22:15

  Wow! Superb!
  Despre echipele din oaradea ai ceva material?

 4. Daniel
  21/04/2013 at 21:25

  Iulian: Din pacate, nu… Ceea ce am reusit sa adun este legat doar de echipele clujene.

 5. Alex
  Alex
  03/10/2015 at 21:00

  Salut, foarte interesant, dar nu multi o sa intre in contact cu informatiile astea istorice despre care ai scris. Ce ar fi sa editezi pe wikipedia English si wikipedia Romana informatiile despre echipele mentionate aici? Eu chiar acum incercam sa creez pagina cu echipa de fotbal Dermata Cluj.
  Tu poti sa ajuti sa editezi la celalte echipe din Cluj si nu numai.

 6. Daniel
  30/12/2015 at 10:35

  Alex: Cred ca locul meu este acela al descoperirilor pe care mai ajung cand si cand sa le prezint aici, iar tu si alti pasionati sa preluati din materiale pentru Wikipedia, cu precizarea sursei. Fiecare trebuie sa-si stie menirea si locul. Succes mai departe cu dezvoltarea paginilor de interes public!

 7. gio
  gio
  03/11/2018 at 02:07

  Nu sunt de acord ca KVSC si KTC ar fi diferite, le-ai gasit inscrise in aceeasi editie impreuna? KTC a continuat din 1910 activitatea KVSC, cat despre aparitia lui CFR Cluj, ea se produce in 1921 inlocuind chiar pe.. KTC. Sau poate le-ai vazut pe CFR si KTC concurand simultan. Nu? Atunci una a continuat-o pe celalalta. Nu mai vorbesc de identitatea data de patronajul cailor ferate locale indiferent ca au fost maghiare (MAV) sau romane (CFR). Oricum continuitatea jucatorilor pe noile denumiri/ forme de organizare cred ca ar lamuri si mai bine.

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url