Liceenii, dupa 25 de ani

Daniel

Bat timid la portile memoriei. De data aceasta, vreau ca fluxul amintirilor sa-mi inunde scrisul cu clisee clasice, in alb si negru, de acum 25 de ani. Priviri semete, ochi stralucitori, incredere nestirbita, suspine si zambete pe furis. Ma trezesc inconjurat de fetele pe care azi, cu siguranta, nu le-as mai recunoaste, unele poate chiar le-as trece cu vederea. Dar, ce mai conteaza cand toata lumea este a ta?

De doua zile, in mine s-au intors anii de liceu. Am fost „provocat”, in acest demers virtual, de mesajul primit chiar de ziua mea de la prima iubire adolescentina. Mi-a descoperit blogul, ajutata de o fosta colega comuna de clasa. Banuiam eu ceva, dar nu-mi inchipuiam totusi ca Internetul a devenit intr-un singur deceniu o gazeta de perete universala! Am simtit, din vorbele ei, un dor nebun de retraire a celor 4 ani in care ne-am fost aproape la bine si la greu, in care am sperat ca viata ne va conduce in locul de unde fiecare se va putea afirma prin valentele si calitatile intrezarite atunci.

M-am pus pe treaba, scormonind albumele vechi, cutiile de pantofi pline de fotografii amestecate, pliante si caiete de clasa. Colectionarul, tot colectionar ramane! Zambesc in coltul gurii, ca acum un sfert de veac, si-mi spun: ce le mai potriveste Crupierul-Sef cateodata…

Pliantul promotiei de absolventi ai Liceului Roman-Voda 1986 - Clasa a XII-a H

Pliantul promotiei de absolventi ai Liceului Roman-Voda 1986 - Clasa a XII-a H

Iunie 1986, Liceul „Roman-Voda” din Roman, clasa a XII-a H, profil „Mecanica”. Pregatirile pentru bac erau in toi. Zilele traite in clasa si pe holurile liceului se terminau la fel cum incepusera: cu o multime de necunoscute in fata. Mai sentimental din fire, m-am apucat sa cer fiecarui coleg cate o fotografie, din acelea tip, pentru diplomele de absolvire. Din totalul de 35, cati eram in clasa, au raspuns apelului meu doar 25. Bun si-atat! Formam totusi o comunitate in miniatura, care avea nevoie de istoricul sau propriu, pentru ca urmele trecerii noastre sa nu se piarda.

Le-am spus atunci, dar nu stiu daca isi mai aduce cineva aminte, ca voi face un album al clasei, pe care il voi aduce la revederea de 10 ani, ce urma sa aiba loc in 1996. Mai departe, ochii mintii inca nu indrazneau sa priveasca. M-au crezut, nu m-au crezut, habar n-am, dar eu mi-am vazut constiincios de treaba, de parca intuiam cu ce-o sa ma ocup peste 25 de ani. 🙂

Clasa a XII-a H, promotia 1986 a Liceului Roman-Voda - Albumul cu poze

Clasa a XII-a H, promotia 1986 a Liceului Roman-Voda - Albumul cu poze

Pentru ca dimensiunile albumului nu mi-au permis sa scanez pagina cu pagina (pe fiecare dintre acestea fiind prezentati cate doi elevi), am fost ajutat de Doamna inimii mele sa fotografiez fiecare poza in parte. Apoi, fara sa stiu, mi-a facut o surpriza emorma, cat inima mea de licean care se ocupa de sortarea materialelor care urmau sa fie postate: un colaj de absolvire, mai ceva ca-n filmele americane!

Imi pare teribil de rau ca nu am avut toate fotografiile celor din clasa, dar, oricand se va ivi ocazia, montajul foto poate fi modificat si adaugit. Pana atunci, sper ca surpriza asta sa va tina de urat in zilele mohorate si apasatoare. Si inca ceva: deoarece nu socializez pe facebook, cei care au conturi acolo pot descarca materialele de pe blog (click de doua ori pentru foto la dimensiunea reala), pentru a le uploada pe conturile personale, eventual n-ar fi rau si-o pagina separata dedicata clasei noastre.

Clasa a XII-a H promotia 1986 Liceul Roman-Voda

Clasa a XII-a H promotia 1986 Liceul Roman-Voda

Este ca-i frumoasa „meseria” pe care mi-am ales-o? Dar spuneti-mi despre voi, ca de mine tot insir povesti de cateva ori pe saptamana. Cu ce va ocupati, unde v-a dus viata, v-ati casatorit, aveti copii si, ceea ce ma intereseaza cel mai mult, vreti sa ne revedem dupa 25 de ani?

In 1996, la revederea de 10 ani la care am participat, tin minte ca au venit cam jumatate din totalul de 35. Asta cu toate ca, insotit de Liviu Fica, am batut, fara discriminare, la toate portile caselor parintesti mentionate in Catalogul clasei. Cu unii am reusit sa luam legatura telefonic atunci, pe altii i-am gasit chiar acasa, iar vreo 7 erau plecati pe-afara. De ceilalti nu am putut afla nimic. Si trecusera doar 10 ani…

In 2006, am aflat despre Reuniunea organizata la comun de toate clasele promotiei 1986, abia dupa desfasurarea ceremoniei. Semn ca organizatorii, din cate stiu cativa fosti elevi de la profilul „electro”, nu au fost prea scrupulosi in intentie. Spun asta pentru ca am intrat in posesia fotografiilor de atunci si, din totalul de aproximativ 270 absolventi (9 clase x 30 elevi), au fost prezenti cam 50.

Chiar daca Liceul „Roman-Voda” avea, la acel moment, doar specializari reale (mate-fizica, electrotehnica, mecanica, industrie usoara), nu cred ca cineva poate crede ca a existat o echivalenta intre clase sau particularitati comune, in afara de anul absolvirii. Din aceste considerente, militez in continuare pentru Revederile organizate de fiecare clasa, in mod independent.

1996 - Revederea de 10 ani, clasa a XII-a H Liceul Roman-Voda - Profesoriii prezenti (1)

1996 - Revederea de 10 ani, clasa a XII-a H Liceul Roman-Voda - Profesoriii prezenti (1)

1996 - Revederea de 10 ani, clasa a XII-a H Liceul Roman-Voda - Profesoriii prezenti (2)

1996 - Revederea de 10 ani, clasa a XII-a H Liceul Roman-Voda - Profesoriii prezenti (2)

1996 - Revederea de 10 ani, clasa a XII-a H Liceul Roman-Voda - Ia tartina, Marcule! :)

1996 - Revederea de 10 ani, clasa a XII-a H Liceul Roman-Voda - Ia tartina, Marcule! 🙂

1996 - Revederea de 10 ani, clasa a XII-a H Liceul Roman-Voda - Ducu Mardarescu si fosta sotie

1996 - Revederea de 10 ani, clasa a XII-a H Liceul Roman-Voda - Ducu Mardarescu si fosta sotie

1996 - Revederea de 10 ani, clasa a XII-a H Liceul Roman-Voda - Camelia Vatamanelu

1996 - Revederea de 10 ani, clasa a XII-a H Liceul Roman-Voda - Camelia Vatamanelu

2006 - Revederea de 20 ani, LRV - Diriga si cele 4 reprezentante ale clasei: Liliana Lazarescu, Irina Gindulescu, Mihaela Gitlan, Viorica Andrei (de la stanga la dreapta)

2006 - Revederea de 20 ani, LRV - Diriga si cele 4 reprezentante ale clasei: Liliana Lazarescu, Irina Gindulescu, Mihaela Gitlan, Viorica Andrei (de la stanga la dreapta)

2006 - Revederea de 20 ani, LRV - Irina Gindulescu si Viorica Andrei in fosta clasa

2006 - Revederea de 20 ani, LRV - Irina Gindulescu si Viorica Andrei in fosta clasa

2006 - Revederea de 20 ani, Liceul Roman-Voda, promotia 1986 - poza de grup

2006 - Revederea de 20 ani, Liceul Roman-Voda, promotia 1986 - poza de grup

Iar m-a prins ora 3 dimineata, stand la taclale cu voi si amintindu-mi franturi din cei 4 ani cat am fost liceeni. Ma grabesc sa fac o strigare de catalog, in ordine alfabetica, ca sa stiu cine raspunde prezent la aceasta evocare. Apoi, puteti sa ma contactati direct pe email, de pe butonul „CONTACT”, daca sunteti dornici de o Revedere la 25 de ani de cand „ne-am luat vietile-n maini”. Propun luna septembrie (pana in deschiderea scolilor), intr-o sambata, ca sa fie toata lumea disponibila, dar ramane sa spuneti si voi daca e ok.

Clasa a XII-a H, profil Mecanică, Liceul „Roman-Vodă”, promoţia 1986

Diriginte: Prof. Mirela Popescu-Şoimaru (limba şi literatura română)

1. Abăhnencei Laura-Săndina

2. Alexandru Mădălina

3. Andrei Eugenia-Viorica

4. Apopei Daniela

5. Bibiruş Sergiu-Benone

6. Bîrgăoanu Eduard-Valentin

7. Bocancea Maria-Lăcrămioara

8. Drob Niculina

9. Fîcă Liviu-Emilian

10. Gîndulescu Irina-Gabriela

11. Gîtlan Mihaela

12. Hălăngescu Ioan

13. Hriscu Doina

14. Iorga Maria

15. Lăcătuş Ovidiu

16. Lăzărescu Liliana

17. Marcu Gheorghe-Daniel

18. Mihăilescu Gabriela-Liliana

19. Moancă Lidia

20. Moisescu Georgeta

21. Nica Adelina-Silvia

22. Onceanu Cristina-Ioana

23. Pal Mihaela

24. Pascotă Irina-Mirela

25. Petraru Daniela-Irina

26. Punguţă Constantin

27. Prichici Mioara-Tamara

28. Sandache Liliana-Maria

29. Sescu Mihaela

30. Stafie Nicoleta

31. Tănase Maria

32. Toma Maria-Luminiţa

33. Ursache Irina

35. Vătămănelu Cornelia-Camelia

Sa ne-auzim cu bine si, pana atunci, sa lasam google-ul sa-si faca treaba. De-acum inainte, clasa a XII-a H, promotia 1986, de la Liceul „Roman-Voda” nu va mai iesi „absenta” in cautari. Este parte din istoria vietilor noastre.

1986 - Liceul "Roman-Voda", clasa a XII-a H - "Pe curand, sau ramas bun..."

1986 - Liceul "Roman-Voda", clasa a XII-a H - "Pe curand, sau ramas bun..."

22 comentarii

 1. Alexandra
  27/06/2011 at 09:46

  E oau! Oare asa imi voi aminti si eu de ani petrecuti pe bancile liceului… !? Oricum sper ca imi voi aminti cu drag de toate momentele faine sau mai putin ok pe care le-am trait sau le-am uneltit impreuna cu gasca mea de zapaciti.
  Fain postu! Am reusit sa te disting si pe tine si pe Ducu din pozele afisate. E minunat ca amintirile nu sunt sterse cu buretele anilor.

 2. sonia rauss
  27/06/2011 at 10:20

  Constiincios in fata propriului tau suflet, constiincios amintirilor, dedicat si devotat prietenilor si celor dragi… Acesta este Daniel, fara de care viata mea ar fi fost mult-mult mai saraca. Citindu-te, ascultandu-te, ma bucur enorm ca iti sunt unul din oamenii care se pot mandri cu prezenta ta. Frumoasa investitie a facut destinul, trimitandu-te sa ne fii contemporan…
  Sentimentalului irecuperabil si inegalabil, Daniel Marcu, Sanzianul meu drag!

 3. Daniel
  Daniel
  27/06/2011 at 10:40

  @sonia: Eu ca eu, da’ de anisorii aia in care mi-am tocit coatele vestonului nu zici nic? Sau de inocenta sculptata pe fetele tuturor! A propos de asta, cred ca cel mai „rau” lucru pe care l-am facut in liceu a fost sa tragem cate-o tigara „Arberia” sau „Apolonia” la posta, in buda turceasca de la 1872. Sau sa ne ostoim setea cu vinut negru, acasa la Tamara, dupa orele de practica pe ogoarele patriei…

 4. Daniel
  Daniel
  27/06/2011 at 10:55

  @Alexandra: Frumosii ani de liceu ies la iveala chiar atunci cand ai mai mare nevoie de ei. Totul e sa tii bine amintirile sub capac si sa nu lasi niciodata cheia din mana, pe la unul din colturile vietii.

 5. sonia rauss
  27/06/2011 at 10:58

  Ba o sa zic de anisorii aia, in particuler, mon cher…!
  Si de ai mei mi-ai facut pofta sa scriu la mine pe blogusor… Te sarut!

 6. Irina
  Irina
  28/06/2011 at 20:31

  Interesant e ca aici apar poze care sunt de la mine dar nu le-am trimis eu si nici n-am fost intrebata de nimeni daca sunt de acord sa apara…

 7. Daniel
  Daniel
  28/06/2011 at 20:53

  @Irina: Bonjour Irina, comment ça va? La comment-ul asta usor retoric nu ma asteptam, ce-i drept… Dar, un semn de viata ramane un semn de viata, mai ales din partea unei colege de liceu! Daca ai pastrat legatura cu mai multi fosti trecatori prin doispe H, nu uita sa-mi spui daca exista dorinta unei revederi in septembrie.

  P.S.: Referitor la nedumerirea ta, nu stiu ce sa-ti raspund, pentru ca am intrat in posesia fotografiilor chiar dupa eveniment, dar zau daca-mi aduc aminte cine si in ce imprejurare le-a trimis. Oricum, un coleg de clasa, asta-i clar. Dar daca te deranjeaza una anume, spune-mi care este poza respectiva si o voi sterge.

 8. Viorica
  Viorica
  28/06/2011 at 21:14

  Salutare!

  Asa pui eram ? Parca sunt din alta lume, din alta existenta pozele acelea din liceu!
  Eu vin in septembrie, doar sa ma anuntati cand si cu ceva vreme inainte. Nu voi putea in primul si ultimul weekend .
  M-as bucura sa va revad si m-as bucura ca cei care aleg sa vina, sa lase acasa frustrarile din adolescenta si rautatile, caci suntem oameni maturi! Iar viata e a naibii de scurta!

 9. Daniel
  Daniel
  28/06/2011 at 21:43

  @Viorica: Da, pui mic si plapand!… Toti aratam ca iesiti din gaoace intr-o lume crrrruda! In sfarsit, un raspuns ferm, asa cum numa’ sefa clasei putea sa dea. O sa iau in calcul, in principiu, al doilea weekend din septembrie. Garantez pentru vremea buna si comunicare extrovertita, chiar si-n fata dirigai. 🙂 Ne auzim la telefon, ne citim pe mail, multumesc pentru datele de contact trimise. Je t’embrasse.

 10. Liliana Sticea(fosta Lazarescu)
  Liliana Sticea(fosta Lazarescu)
  28/06/2011 at 22:03

  Nu pot sa cred ! Asta da surpriza! Frumosi ani………..dar de demult !Ma bucur sa te aud Daniel. cat despre reintalnirea din septembrie cu drag as veni, dar nu pot; o sa vin acasa abia in decembrie. Ma bucur sa aud despre voi, DRAGII MEI COLEGI si daca nu gresesc prea mult DRAGII MEI PRIETENI !Va doresc numai bine, Lili

 11. Irina
  Irina
  28/06/2011 at 22:03

  Le-am trimis linkul tuturor colegilor cu care am pastrat eu legatura pe e-mail (dealtfel vad ca Viorica e incantata). Te felicit pentru blog, e scris frumos si corect – asa cum ii sta bine unui tip talentat la romana ca tine, sa-l stapanesti sanatos . Personal nu ma mai intereseaza nicio revedere. Cea la care am fost numai 4 colege (dintre care 3 venite mai de departe iar romascanii nu s-au sinchisit sa se deplaseze pana la liceu – multi anuntati chiar de mine din timp stiau prea bine de acel eveniment) mi-a taiat orice chef de a face un efort de drum lung si cheltuiala de buget serios. Dar in rest… SA AUZIM NUMAI DE BINE!

 12. Viorica
  Viorica
  28/06/2011 at 22:58

  @Irina.
  Hai fato sa mergem ca acum au ramas datori cei care stau in Roman sau prin apropiere!
  Daca vii pana in Bucuresti, te iau cu mine. E un drum ocolitor pt tine, dar mai vezi si tu plaiurile patriei!
  Unul dintre prof. mei povestea acum cateva luni ca a fost la intalnirea de 40 de ani de la terminarea liceului!!! Dupa clasicele revederi de 10-20 ani s-au intalnit mai des, pt ca de fiecare data numarul celor care raspundeau ‘prezent’ era mai mic. Isi amintea cu emotie de povestile fiecaruia si cu placere de cei pe care ii mai intalnea.
  Nu am fost noi un model de clasa unita, dar macar acum cand am mai crescut am mai avea o sansa!
  Ne mai numaram si noi ridurile, mai vedem care dintre baieti a chelit sau nu!…:))

 13. Daniel
  Daniel
  28/06/2011 at 23:05

  @Irina: Te stiam ceva mai bataioasa, de fapt CEA MAI bataioasa din clasa! Inteleg supararea ta, dar timpurile vin si trec, oamenii de asemenea, iar amintirile sunt cele care raman in sufletul fiecaruia. Daca te imbuneaza cu ceva, imi cer eu scuze in numele celor care au stiut de Revederea de acum 5 ani si n-au venit. Oricum, miza unei reantalniri colegiale nu se masoara in absente, ci in placerea sincera de a revedea persoane daca nu prietene, macar dragi. Trecutul a fost comun pentru fiecare din cei 35 de absolventi, chiar si pentru doar 4 ani. Atunci ni se parea teribil de mult, acum ni se pare insignifiant. Asa sa fie, Irino?

  Multumesc pentru linkarea catre colegi. Te imbratisez cu dor de licean perpetuu…

 14. Daniel
  Daniel
  28/06/2011 at 23:14

  @Liliana: Tare de demult, chiar ca! Uita-te la mine si-ai sa-ti dai seama ca vin din preistoric. Da’ altfel, baiat bun, ca-n liceu. 🙂 Lili, habar nu am unde te afli (in tara sau ceva mai departe), asa ca nu pot decat sa-ti promit ca si 2 si cu diriga 3, de-om fi, tot o sa scriu un post care sa ramana. Basca pozele, ca-i supraoferta! Ramane sa-ti trimit un mail cu nr. de mobil, ca sa-l ai cand revii in decembrie pe meleagurile natale. Mi-e dor si drag de tine, acum ca si-atunci.

 15. Daniel
  Daniel
  28/06/2011 at 23:19

  @Vio: Asa, baga mare, poate pe tine nu e suparata! Am omis sa va spun ca ma voi ocupa personal de anuntarea (vizitarea) tuturor adreselor si mor de ciuda inca de faptul ca n-am stiut de intalnirea de acum 5 ani… Da’-mi iau revansa cu ocazia asta, parol!

 16. Lili
  Lili
  29/06/2011 at 03:47

  Sincera sa fiu Irina e cea care ne tine aproape pe toti; de la ea am tot timpul stiri despre toata lumea; prin intermediul ei am reusit sa iau legatura cu colegii din liceu! Draga Daniel sunt plecata in SUA de peste trei ani si astept cu nerabdare de Craciun sa merg acasa!@Vio , ma bucur sa te aud! Si tare m-as bucura sa ne putem intalni!Mi-e dor de ACASA!!!!!!!!!!Va pup pe toti si tare ma bucur ca putem vorbi…………..chiar si asa!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. Viorica
  Viorica
  29/06/2011 at 21:26

  @Daniel, Lili
  Intr-adevar, Irina este cea care a adunat adresele de mail ale tuturor celor de care a putut da- la intalnirile anterioare sau cu alte ocazii- si ea este puntea de legatura intre toti.
  Este decizia fiecaruia daca va veni sau nu, insa eu sper ca vom fi macar atatia cati am fost acum 15 ani!
  Fratilor, vremea trece si nu intinerim! Daca nu venim acum cand ne putem misca singuri, cand om fi in carje…nici atat!
  Lili, astept si eu sa te vad ‘in carne si oase’ ca pozele ti le-am vazut pe Facebook. 🙂
  Daniele, ai niste datorii maaari din cate vad si multe pacate de spalat! Asa ca vezi ce faci, sa iasa bine! :))

 18. Daniel
  Daniel
  29/06/2011 at 21:57

  @Viorica: Nu stiu despre ce „datorii” pomenesti, nu ma simt dator sa fac decat ceea ce imi doresc sa fac. In urma cu 15 ani m-am ocupat impreuna cu Liviu de Revedere, iar acum 5 ani nu am fost anuntat de nimeni. Vio, cine simte la fel ca noi va veni, cine nu, nu.

 19. irinaovidiu
  irinaovidiu
  29/07/2011 at 17:29

  Salutare popor!

  Cam putini ….da buni. Putem juca la 6 din 49 cu succes.
  Nu va ciondaniti ca timpul trece….si nu in favoarea noastra.
  O facem sau nu?

 20. Daniel
  Daniel
  31/07/2011 at 18:57

  @Irina & Ovidiu: Drag mi-e de voi, abia astept sa va vad! Ramane sa va sun, dupa ce ii contactez pe toti si o sa stiu cam cati doresc sa se mai joace de-a scoala, fie si pentru o zi. Bib, big hug din Smirodava!

 21. Pecheanu Teodor
  Pecheanu Teodor
  09/10/2011 at 17:36

  Salut Daniel! Ştiu că numele nu-ţi spune nimic, însă avem un coleg comun Bibiruş Sergiu. După cei 4 ani de liceu petrecuţi cu voi, a continuat studiile cu mine şi alţi colegi la Sibiu. De la terminarea şcolii nu am mai auzit nimic de Sergiu şi- mi doresc să aflu mai multe despre el dacă se poate.
  Îţi mulţumesc!

 22. Daniel
  Daniel
  12/10/2011 at 00:51

  @Pecheanu Teodor: Imi pare bine sa aud ca avem o cunostinta comuna in Sergiu. De el nu stiu decat ca era stabilit in Focsani, cu multa vreme in urma, probabil chiar dupa terminarea Scolii de la Sibiu. Dar de intalnit, nu ne-am mai intalnit din 1986…

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url