Ziua Copilului, reminiscenta filateliei populare

Categorii:Filatelie
Daniel

Amintirile incep sa se piarda prin puzderiile de maruntisuri ale prezentului-fara-de-viitor. Trecutul se estompeaza, ca si cum niciunul din noi nu ar fi fost copil, ca si cand gandul „omului mare” ar veni de nicaieri. Cine isi mai aduce aminte de Ziua Copilului? Eu, cu lacrima inmarmurita pe ghidonul lustruit, la finalul concursului de triciclete din ’73 sau ’74. Hartia creponata cu care mama imi impodobise naravasul atelaj de 40 cm inaltime era martorul zdrentuit al ultimului concurent care trecuse finisul. In jurul meu roiau toaclele „Pegas”, care mai de care mai „tunate”. Eram cel mai tanar participant la concursul de 1 Iunie si singura mea consolare a fost faptul ca terminasem cursa, desi nimeni nu-mi dadea la inceput vreo sansa.

Ziua Copilului in filatelia romaneasca are un istoric la fel de scurt ca si memoria celor care se incapataneaza sa nu o mai celebreze ca altadat’. Pe tacute, s-a scris si istoria celor 3 emisiuni de marci postale dedicate strict acestui eveniment, din 1954 pana in 1956. Cu oameni populari, pentru constiinte populare, intr-o republica populara. Perioada cincizecista ne urmareste si acum din clasoarele confectionate manual de colectionarii de fala ai vremii. Singurele fete zambitoare sunt cele ale copiilor desenati de machetatorii ICS Filatelia, pentru timbrele dedicate „Zilei Internationale a Copilului”.

1954 - "Ziua Copilului", timbrul de 55 Bani

1954 - "Ziua Copilului", timbrul de 55 Bani

Emisiunea din 1954

Continut: un timbru cu valoarea nominala de 55 de Bani

Tiraj: 3.000.000 timbre

FDC: un plic (tiraj necunoscut)

Machetator: Ion Dumitrana (1923-1976)

Prima emisiune dedicata Zilei Copilului de filatelia romaneasca nu ridica prea multe semne de intrebare, in afara de necunoscuta plicurilor prima zi emise. Cu un grafician pe care eu il consider cel mai titrat de-a lungul a mai bine de 3 decenii, marca postala din 1954 este una din cele mai frumoase realizari ale anilor ’50. Pana si tiparul monocrom are farmecul sau, iar „vinovat” este doar chipul sublim de pustan carliontat pe care maestrul Dumitrana ni l-a lasat mostenire.

In privinta FDC-urilor, inca ma mai astept sa descopar varietati, deoarece chiar la Targul Colectionarilor de la Brasov, din 28 mai 2011, am gasit un plic inedit. Fata de realizarile oficiale, pastrez in colectie un plic care, pe langa marca in cauza, a fost suprafrancat si cu un timbru „Octav Bancila” (emis la 26 mai 1954), ambele fiind anulate de stampila prima zi a emisiunii „Ziua Copilului”, de un colectionar dornic sa se mandreasca nu cu plicul lansat de ICS Filatelia, ci cu o realizare particulara de plic circulat in prima zi.

Acum 4 zile, nu am fost deloc mirat sa gasesc prin noianele de acte fiscale, carti postale si hartii filatelice, un plic neobisnuit, tot realizare particulara, pe care a fost atasat timbrul de 55 bani, dar care in prealabil a fost francat mecanic. Iata-le redate mai jos:

1954 - FDC oficial "Ziua Copilului"

1954 - FDC oficial "Ziua Copilului"

1954 - Plic "Ziua Copilului", FDC circulat

1954 - Plic "Ziua Copilului", FDC circulat

1954 - FDC "Ziua Copilului", pe plic cu francatura mecanica

1954 - FDC "Ziua Copilului", pe plic cu francatura mecanica

Emisiunea din 1955

Continut: un timbru cu valoarea nominala de 55 de Bani

Tiraj: 3.000.000 timbre

FDC: un plic (tiraj necunoscut)

Machetator: nementionat

In anul urmator, lucrul la „Ziua Copilului” s-a finalizat pe repede inainte, programul emisiunilor de marci postale fiind cunoscut cu multa vreme inainte. Poate acesta este si motivul pentru care emisiunea din 1955 mi se pare, in termeni artistici, cea mai „neingrijita” din totalul celor 3.

Chiar daca nuanta monocolora a fost pastrata, desenul imi aduce aminte de ilustratiile volumelor scoase la „Cartea Rusa”. Iar cand vine vorba de FDC, realizarea oficialilor Intreprinderii Comerciale de Stat „Filatelia” pare o gluma menita sa sperie copiii, nu sa-i faca sa zambeasca. Principalul vinovat este grimasa fetei de copil de pe plic, care aduce mai mult a plans, a schimonoseala, a strambatura, nicidecum a chip surazator, ingenuu…

1955 - "Ziua Copilului", timbrul de 55 de bani

1955 - "Ziua Copilului", timbrul de 55 de bani

1955 - FDC oficial "Ziua Copilului"

1955 - FDC oficial "Ziua Copilului"

Emisiunea din 1956

Continut: un timbru cu valoarea nominala de 55 de Bani + 10 vignete diferite

Tiraj: 1.000.000 timbre + 10.000 vignete (cate 1.000 din fiecare tip)

FDC: fara

Machetator: Aida Tasgian

Sansa face ca executia acestei machete sa-i fie atribuita tinerei graficiene Aida Tasgian, de origine armeana, cunoscuta dupa casatorie drept Aida Tasgian-Constantinescu. Este, de departe, una din cele mai apreciate emisiuni de marci postale din Romania anilor ’50, factorul decisiv constituindu-l proiectul celor 10 vignete cu inscriptia cuvantului „PACE” in tot atatea limbi. Cum-necum, ideea artistei a prins, iar filatelistii romani se pot mandri acum cu o emisiune „Ziua Copilului”, in care timbrul este cotat de Michel la 3.50 Euro, in timp ce timbrul cu vigneta are o cota de 50 Euro!

Asadar, seria in pereche, cu toate cele 10 vignete, valoreaza 500 de Euro – o suma considerabila pentru o emisiune de marci postale contemporane. Dar, daca stam si ne gandim ca in toata lumea nu pot fi decat maxim 1.000 de astfel de serii, cota nemtilor nu pare deloc umflata, ci este rezultatul raritatii filatelice cu care a fost „inzestrat” setul dedicat Zilei Copilului in 1956.

1956 - "Ziua Copilului", timbrul de 55 bani

1956 - "Ziua Copilului", timbrul de 55 bani

1956 - "Ziua Copilului", seria in pereche cu 10 vignete diferite

1956 - "Ziua Copilului", seria in pereche cu 10 vignete diferite

1956 - Coala reconstituita "Ziua Copilului"

1956 - Coala reconstituita "Ziua Copilului": 100 timbre + 10 vignete diferite

Prolog la „Ziua Copilului”

In urma cu 2 ani, descopeream primele semne pe care filatelia romaneasca de stat le dadea pasionatilor in privinta aniversarilor de mai tarziu. O incercare timida, dar nu de neglijat, in deschiderea celor ce vor ramane cunoscute drept emisiunile de marci postale „Ziua Copilului”. Cei mai fericiti au fost cu siguranta marcofilii, impatimitii de studiul stampilelor ocazionale, printre care ma numar si eu.

Este vorba despre un plic filatelic, necirculat, francat cu seria completa „Pionieri” (emisa la 30 aprilie 1950), anulata de stampila speciala „1-VI-950 ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI * POSTA BUCURESTI”. Pana in prezent, nu am intalnit decat o varietate a tusului folosit (violet si negru), dar timbrele care alcatuiesc francatura sunt aceleasi, in formatie completa. Consider ca aceasta stampila ocazionala se constituie in precursorul filatelic al viitoarelor emisiuni de marci postale romanesti cu tema „Ziua Copilului”.

1950 - Plic filatelic cu stampila ocazionala "Ziua Copilului"

1950 - Plic filatelic cu stampila ocazionala "Ziua Copilului"

Copilaria era mult prea scurta pentru generatia cincizecista. Poate ca acesta a fost si motivul pentru care diriguitorii marcii postale romanesti i-au acordat atentia cuvenita vreme de numai 3 ani. Am fost cu totii copii si stim cum e sa nu fii bagat in seama, sa-ti doresti ceva si sa nu capeti niciodata acel lucru, oricat ar fi el de neinsemnat. Tocmai de aceea ma trezesc spunand, dupa 55 de ani de la ultimul timbru dedicat „Zilei Copilului”, ca filatelia romaneasca merita sa-si mai aminteasca ca a fost si ea copil, candva…

3 comentarii

 1. Daniel Focsa
  Daniel Focsa
  01/06/2011 at 15:59

  M-a apucat nostalgia, citind…
  Si nma gandesc ca aceste marci postale, in fond, nu erau urate… Sunt mai reusite decat multe timbre de azi.

 2. Andrei
  Andrei
  10/06/2011 at 23:19

  Mulţumesc pentru acest frumos articol ! M-a încântat !

 3. Daniel
  Daniel
  15/08/2014 at 08:37

  Marcile postale nu prea m-au interesat, dar mi-a placut sa citesc la inceputul acestui articol despre concursul de triciclete.
  Nu stiu daca vorbim de acelasi concurs ca nu am ziarul la mine din data respectiva, dar si eu am participat la un astfel de concurs organizat la circul de stat din Bucuresti unde tin minte ca ma uitam in urma si vedeam restul copiilor departe in spate, ba chiar unul dintre ei se oprise in mijloc si isi pusese capul pe ghidon de parca ar fi vrut sa traga un pui de somn^^
  Interesul meu era sa vad ce am castigat insa ce primisem aproape ca m-a facut sa plang.
  O bluza roz cu marimea XXL si un colac.
  Gasisem o fetita acolo care primise o minge si ea voia un colac, asa ca am facut pe loc un schimb de care ne-am bucurat. 🙂

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url