Eurovision 2011: The 80’s are back!

Categorii:Arte
Daniel

Va spuneam in urma cu un an ca suntem fani declarati ai Eurovisionului (eu si doamna inimii mele). Bineinteles, dupa ce ne-am luat-o marti pe nestiute de la TVR, neavand habar de vreun promo pentru prima semifinala, am stat joi, in cea de-a doua, sa urmarim evolutia reprezentantilor nostri si a celorlalti performeri din 18 tari. Am avut curiozitatea sa stau treaz pana spre orele 2 dimineata, in noaptea de marti spre miercuri, ca sa trec in revista toate piesele din competitie.

Feelingul meu de promoter muzical, chiar daca mai atrofiat ca-n prima tinerete, nu m-a inselat in a doua semifinala, cand am „simtit” artistii care vor fi selectionati. Va spun sincer ca n-am mai vazut de mult atatia interpreti de valoare stransi pe scena Eurovision, sa tot fie vreo 5 ani. Dar marea surpriza de la Dusseldorf o reprezinta revenirea in actualitate a stilului anilor ’80: numeroase piese funky-pop, urban si o cultura punk care are marele merit de a fi daramat toate barierele expresiei artistice, acum aproape 30 de ani.

Logo-ul Concursului Eurovision 2011, organizat la Dusseldorf - Germania

Logo-ul Concursului Eurovision 2011, organizat la Dusseldorf - Germania

Noua-veche cultura urbana

De vreo 2 ani incoace, se poarta vintage. Haine si accesorii capata personalitate si devin vintage din second-hand, masinile retro fac furori printre impatimiti, la mare cautare sunt si obiectele de colectie de prin targurile cu asa-zise „antichitati”, toata lumea incearca sa fie la moda apeland la stilul urban care a definit cel putin o generatie de adolescenti. Cand spui muzica anilor ’80, te gandesti la eterna virgina Madonna, la inegalabilul Michael Jackson, la rafinatii Pet Shop Boys, la Fancy si ocheadele lui dragalase, la aparitia fenomenului Wham. Si, slava Domnului, mai sunt o groaza de artisti si formatii care au dat pe spate discotecile: Prince, Billy Idol, Duran Duran, London Beat, Cyndi Lauper, Alphaville, Milli Vanilli, A-Ha, London Boys, Bronski Beat si toate trupele de break dance, street dance sau pop punk comercial care faceau deliciul tinerilor liceeni.

Din 2010 a inceput sa se simta din ce in ce mai puternic forta noului val de retro-cultura urbana, iar anul acesta cred ca suntem contemporanii reconsacrarii acestui gen de act artistic. Ca de obicei, semnele unei reveniri spectaculoase sunt vizibile atunci cand sunt organizate mari evenimente muzicale si cultural-artistice. Iar Eurovision 2011, care se desfasoara in Germania, prezinta toate caracteristicile noii fuziuni prin absorbtie a culturii atipice din deceniul al IX-lea al secolului trecut. Cu alte cuvinte: punk-ul a murit, traiasca punk-ul!

Imagine-simbol a Concursului Eurovision 2011 - gemenii Jedward si piesa "Lipstick"

Imagine-simbol a Concursului Eurovision 2011 - gemenii Jedward si piesa "Lipstick"

Eurovision 2011 – sanse si previziuni

S-au incheiat semifinalele, se cunosc finalistii votati (20 la numar), dar si finalistii directi (cei 5 mari contributori financiari ai mega spectacolului), asa ca e timpul previziunilor in ceea ce priveste concurentii cu reale sanse de castig. Voi alcatui un clasament aleatoriu de 10 tari participante in finala, pe care le consider indreptatite sa spere la obtinerea Locului I. Totodata, voi face si cateva mentiuni ale celor mai bune voci, interpretari sau prezente scenice.

Iata care sunt principalele tari candidate la castigarea trofeului:

– Anglia: cu piesa „I can”

– Ungaria: cu piesa „What about my dreams”

– Suedia: cu piesa „Popular”

– Islanda: cu piesa „Coming home (Aftur Heim)”

– Azerbaidjan: cu piesa „Running scared”

– Romania: cu piesa „Change”

– Irlanda: cu piesa „Lipstick”

– Bosnia & Hertegovina: cu piesa „Love in rewind”

– Ucraina: cu piesa „Angel”

– Finlanda: cu piesa „Da Da Dam”

Top vizualizari + voci remarcate

Asa cum am spus, ordinea prezentarii celor 10 concurenti favoriti, in opinia mea, este aleatorie. Cu toate astea, in topul vizualizarilor pe youtube se detaseaza Suedia, Anglia, Germania, Bosnia & Hertegovina, Azerbaidjan. Plusuri de interpretare in dreptul concurentei Nadine Bailer din Austria, pentru baietii de la Hotel FM, am remarcat vocea fara cusur a cantaretei Mika Newton din Ucraina (ca de obicei, vecinii nostri se prezinta la un inalt nivel), de asemenea o voce extrem de calda a tanarului concurent din Finlanda.

Surprize

O mare surpriza a fost aparitia celui mai in varsta concurent, bosniacul Dino Merlin (care la anul implineste jumatate de veac!), cu o piesa de nota 20, o orchestratie armonioasa completata de un backing vocals de exceptie. Alta surpriza, cel putin pentru mine, este faptul ca Ungaria a trecut de faza eliminatorie si participa in finala cu o piesa exact pe gustul meu, cand vine vorba de pop dance. Cu toate astea, consider ca interpreta Kati Wolf a avut in semifinala mai multe emotii decat s-ar fi asteptat cei care au apreciat sound-ul de studio al melodiei.

Prezentare artistica

In dreptul prezentarilor scenice si al ideilor scenografice, am 4 favoriti: Ucraina, cu o proiectie live inedita a unor tablouri din nisip, in totala concordanta cu povestea melodiei, urmeaza apoi Bosnia si Hertegovina, pentru bucuria de grup transmisa la unison, fara a forta cu nimic in prezentarea actului artistic, gemenii nebunatici din Irlanda pe care i-am indragit din prima pentru imaginea inca ingenua pe care o afiseaza si care, inevitabil, mi-a reamintit de videoclipurile stangace de prin 1985-1986, iar in cele din urma Eric Saade din Suedia, pentru expresivitate coregrafica fidela a noului curent urban de care am vorbit la inceput.

Necunoscute

Deoarece niciunul din cei 5 mari contributori financiari nu a avut inca ocazia sa prezinte publicului performantele live, imi pastrez rezerva asupra valentelor vocale ale britanicilor care, daca vor castiga, au de partea lor atu-ul unei prezentari de boy band in fata multimii de adolescente gata sa butoneze telefonul. Frumusei, tinerei, se afla la inceput de drum, continuand traditia celebrilor lor predecesori Backstreet Boys, Take That, East 17 sau ‘N Sync. O formula de succes, care nu are cum sa dea gres niciodata.

Concluzii

De la sound-ul clasicelor sintetizatoare, pana la ritmurile inconfundabile si look-ul artistilor, editia a 56-a a Concursului Eurovision 2011 este intruchiparea unei sarbatori vintage: anii ’80 revin in forta! Personal, cred ca Blue, trupa de baieti din Anglia, va castiga concursul. Dar vine ea si ziua de sambata, 14 mai 2011, cand de la orele 22.00 vom urmari care pe care: Estul sau Vestul? Muzica sau geopolitica?… Pana una-alta, hai cu pronosticurile!

P.S.: Am uitat sa mentionez ca preferata mea ramane, in ciuda tuturor asteptarilor, melodia „Love in rewind”, interpretata de fantasticul band Dino Merlin din Bosnia & Hertegovina.


Un comentariu

  1. ionut
    ionut
    14/05/2011 at 01:05

    Ucraina,nice si piesa si fata.Are un vot maine,din partea mea…

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url