In memoriam Octavian Penda: Maestrul timbrelor gravate.

Categorii:Arte, Filatelie
Daniel

Acest material este dedicat memoriei marelui grafician roman

Octavian Penda (19 iunie 1956-19 aprilie 2011)

In 2008, pe 23 aprilie, arta romaneasca se schimonosea de durerea pierderii unui mare creator: Marcel Chirnoaga. In 2011, tot intr-un april lipsit de umbra milostiveniei, dar pe 19,  s-a stins si graficianul Octavian Penda, parca neindraznind sa mai adauge ceva operelor universale lasate mostenire. Marii Maestri ai gravurii romanesti contemporane s-au hotarat sa se ia la intrecere in locul unde arta tine loc de suflet, nu de comenzi ferme.

Pe vremuri, cand se intalneau la presele lui Marcel Chirnoaga, unde Penda isi imprima si multiplica cateodata gravurile, primul spunea, mai in gluma, mai in serios, ca tipul acesta perfect de creator ar trebui sacrificat si conservat precum sfintele moaste ale umanitatii paradisiace. Acum deslusesc talcul vorbelor sale. Octavian Penda a preferat sa se sacrifice de bunavoie pe rugul mistuitor al creatiei, inainte ca zeii pamanteni sa fi hotarat sacrificarea sa in numele artei.

Octavian Penda (1956-2011)

Octavian Penda (1956-2011)

Penda versus Dali

Cand in 1982, tanarul de numai 26 de ani Octavian Penda reusea sa-l invinga pe venerabilul sau competitor Salvador Dali, in varsta de 78 de ani, intreaga lume artistica ramanea muta de uimire in fata talentatului artist roman. Aparuse de nicaieri, din orasul otelului incins – Resita, unde se nascuse la inceputul verii lui 1956, pe 19 iunie.

Dupa absolvirea Academiei de Arte Vizuale din Bucureşti si castigarea, in 1982, a concursului pentru proiectul medaliei comemorative „2050 ani de la crearea statului dac”, abordarile artistice ale lui Octavian Penda sunt de o diversitate surprinzatoare. Fie ca e vorba de medalistica, de reliefuri sau forme sculpturale modelate in bronz, in vitralistica, si in gravarea de bancnote (creator al primelor hartii monetare de dupa Revolutie), monede, medalii sau marci postale, artistul demonstra o fenomenala capacitate de a se ilustra la nesfarsit pe sine, cand rece si lucid, cand sensibil si invaluitor. Intocmai idealului de perfectiune si umanism pe care il intruchipa.

Aprofundata cercetare si asimilare a instrumentelor si mijloacelor de expresie, slefuite in secole de traditie a artelor grafice, l-au adus pe Octavian Penda in postura de maestru absolut la noi al desenului si gravurii, asa cum au fost acestea consacrate de marii corifei ai genului. Astfel, artistul a reusit sa-si dobandeasca libertatea narativa a discursului grafic, capacitatea de sintetizare a unei forme heraldice, a simbolisticii ex-libris-urilor sau a compozitiilor filatelice si de maximafilie.

Realizari filatelice de geniu

Printre colectionarii emisiunilor de marci postale romanesti, Octavian Penda este cunoscut drept autorul timbrelor gravate. Practic, opere de arta ale Maestrului transpuse in produse filatelice de lux si editate in tiraje limitate. De-a lungul timpului, insa, a semnat, printre altele, si machetele unor emisiuni filatelice de sine statatoare: 8 piese din ciclul aniversarilor anului 1999 (Balzac, Goethe, Calinescu s.a.), „Eclipsa totala de soare din Romania”, „10 ani de la Revolutia Romana”, „165 ani de la crearea Uniunii Postale Universale”, „50 de ani de la infiintarea Consiliului Europei”, „500 de ani de Cultura si Civilizatie Europeana”. Tot in acest domeniu, el a realizat emisiunea comemorativa dedicata victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, „United We Stand – Uniti vom invinge”.

Marturie a geniului creator al lui Octavian Penda in domeniul graficii filatelice vor ramane si creatiile din 2009 si 2010, celebrele timbre gravate: „Europa 2009 – Astronomie”, „Ziua Marcii Postale – Anghel Saligny”, „Bucuresti 550 de ani”, „Stemele Dunarii I + II” si ultima sa gravura „Craciun 2010”.

Desenul de pe coperta Mapei filatelice "Evenimente Europa 2004" - avers

Desenul de pe coperta Mapei filatelice "Evenimente Europa 2004" - avers

Desenul de pe coperta Mapei filatelice "Evenimente Europa 2004" - revers

Desenul de pe coperta Mapei filatelice "Evenimente Europa 2004" - revers

Cea mai mare mapa filatelica

Putini stiu ca Octavian Penda a semnat si gravurile aflate la interiorul celei mai mari mape filatelice romanesti: „Evenimente Europa 2004” (bloc). Avand dimensiunile 39,5 cm x 31,5 cm, mapa contine gravura blocului amintit, precum si schwartz druck-ul acestuia, ambele semnate si numerotate de autor. In plus, aici au fost montate si doua medalii jubiliare de argint, tot dupa gravurile Maestrului. Prima dintre ele, cuprinde 3 dintre marile evenimente ale anului respectiv: „550 ani Mercator – tiparirea primei harti a Europei” + „400 ani Hondius – publicarea primului Atlas Mercator-Hondius” + „550 ani de la nasterea lui Amerigo Vespucci”. Cea de-a doua medalie este dedicata Celui de-al 23-lea Congres al UPU.

Cel mai mare gravor roman

Mi-e greu sa marturisesc acum ca aveam in plan sa scriu despre aceasta realizare de mai bine de 3 luni. Disparitia fizica a artistului imi apare ca un imbold tragic de a duce la capat acest material intru aducerea aminte a unui geniu maret si, pentru unii, neinteles. „Unul dintre cei mai controversati artisti contemporani, dar si mai pizmuit de confratii sai pentru mirobolantele lui probe de virtuozitate artistica„, asa cum inspiratul critic Corneliu Antim nemurea „Fenomenul Penda” intr-o vestita cronica.

In aceeasi nota de recunoastere a fortei creatoare si a spritului rebel, prin care a dominat lumea artistica romaneasca, se incheia si recenzia ultimei expozitii a ilustrului grafician roman: „Octavian Penda s-a impus in constiinta contemporanilor drept un gravor si un desenator cu insusiri iesite din comun, cu performante ce au provocat intotdeauna uimire, dar si reactii piezise din partea sterililor experimentatori de tehnici si limbaje alternative.

Pentru filatelia romaneasca a inceput o perioada de doliu artistic care nu va putea fi depasita prea curand. Mai prevestesc aici si ca etapa emiterii de timbre gravate in Romania s-a incheiat odata cu disparitia celui care le dadea viata prin operele sale unice. Iar cele pastrate in clasoarele colectionarilor filatelisti sau ale iubitorilor de arta vor cunoaste un salt spectaculos in cotatiile din Lista de preturi ce urmeaza a fi editata luna viitoare. E vremea, de-acum, sa-l lasam pe Octavian Penda sa nemureasca departe de lumea dezlantuita.

Coperta 1 a Mapei filatelice "Evenimente Europa 2004"

Coperta 1 a Mapei filatelice "Evenimente Europa 2004"

Pagina cu medaliile Mapei filatelice "Evenimente Europa 2004" - avers

Pagina cu medaliile Mapei filatelice "Evenimente Europa 2004" - avers

Pagina cu medaliile Mapei filatelice "Evenimente Europa 2004" - revers

Pagina cu medaliile Mapei filatelice "Evenimente Europa 2004" - revers

"Evenimente Europa 2004" - Schwartz druck semnat de Octavian Penda

"Evenimente Europa 2004" - Schwartz druck semnat de Octavian Penda

"Evenimente Europa 2004" - gravura originala semnata de Octavian Penda

"Evenimente Europa 2004" - gravura originala semnata de Octavian Penda


4 comentarii

 1. Dragos din Piatra
  21/04/2011 at 12:48

  Extraordinare creatii!
  Ii multumim maestrului si ne rugam Bunului Dumnezeu sa-l odihneasca in pace in randul dreptilor.

 2. Virgil Penda
  Virgil Penda
  21/04/2011 at 13:03

  Multumesc pentru cuvintele si gandurile dvs.

 3. Marian VASILE
  Marian VASILE
  11/11/2011 at 03:16

  In 15 noiembrie 2011 la Muzeul Municipiului Bucuresti se va deschide expozitia de grafica, pictura si sculptura „Povestile Inorogului”, in memoriam Octavian Penda. Expun, printre altii, Octavian PENDA, Marcel CHIRNOAGA !!!

 4. rochner robert
  rochner robert
  18/04/2015 at 20:16

  Am avut marele noroc sa cunosc un mare GENIU al artei romanesti,am avut sansa sa vad atelierul lui ,sa-l cunosc indeaproape, un mare artist. Din pacate TAVI nu mai este printre noi, dar au ramas minunatele sale lucrari .Dumnezeu sa-l odineasca in pace

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url