Papagali de Romania. Noi sau ei?

Categorii:Filatelie
Daniel

Ma privesc in oglinda din ce in ce mai rar. Nu ca as fi facut-o vreodata mai des, dar acum parca nu-mi mai acord nici cateva clipe de radiografiere externa. Stiu ca samanta a fost rodnica, radacinile sunt adanc infipte intr-„Un Pamant numit Romania”, doar scoarta ce mai tradeaza, pe ici, pe colo, ploile din care mi-am adapat visele. Fac o pauza de-o tigara, trag fumul adanc in piept, apoi ma uit cu indrazneala in suflet. Imi place ce vad, am senzatia ca nu m-am nascut intamplator si n-am sa mor ca o larva insingurata. Experimentul a reusit: ma simt vesnic!

Nu mai departe de ieri, cat mi-am petrecut toata ziua in fata calculatorului, aud finalul conversatiei dintre doua pensionare pe aleea din fata blocului: „…Ei, ce sa facem, trebuie sa suportam!„. Mi-am ascutit simturile pe taisurile tranzitiei inventate de Brucan, asa ca aud tot, aproape fara sa vreau. Chiar si ce nu as vrea sa aud.

Romanismul a devenit un sentiment contradictoriu, pana si pentru cei mai vajnici nationalisti. Reperele morale ajung, pe furis, la ghena de gunoi a istoriei, compromisurile reprezinta un mod de viata, trecutul este musamalizat de aparatul propagandistic de partid si de Stat, necunoasterea tehnicilor de manipulare naste monstri, poporul s-a transformat obedient intr-o simpla masa de manevre electorale. De 21 de ani, tarisoara se vinde experimental pe taraba din talciocul mondial, la kil sau la bucata, pentru cateva firimituri de paine. Suntem considerati papagali de Romania. Noi sau ei?

"Papagali" - seria de 5 marci postale

"Papagali" - seria de 5 marci postale

Alesi versus Alegatori

Imi aduc aminte cat am mai ras cand am auzit titulatura noii emisiuni de marci postale, emisa de muribunda Romfilatelie! Cand oamenii se dadeau de ceasul mortii din cauza scumpirilor, in raport cu veniturile care continuau sa scada, cand pensionarii militari nu stiau cum se va termina gluma proasta inventata de vreun secretar de stat in Guvernul piticului cazut in cap, nu al tarii, cand erau taiate alocatii, subventii, ajutoare sociale, apare si nestemata asta filatelica: „Papagali”. Eu cred si acum ca au gresit, si ca de fapt mesajul care s-a vrut a fi transmis a fost altul: „Papagalilor!”

Cum altfel poti interpreta „subliminalul” din finalul prezentarii oficiale, daca nu ca pe-o pretioasa informatie: <„Cantecul” lor variaza de la ciripitul usor si pana la tipatul strident, de alarma, care se poate auzi la distante de peste 500 m>. Sa bage la ciuf toti cei ce inca indraznesc sa aiba clontul curbat! Citeste si da mai departe. 🙂

"Papagali" - Minicoala de 12 timbre de 1,60 lei

"Papagali" - Minicoala de 8 timbre de 1,60 lei + vigneta

"Papagali" - Minicoala de 12 timbre de 2,10 lei

"Papagali" - Minicoala de 8 timbre de 2,10 lei + vigneta

"Papagali" - Minicoala de 8 timbre de 2,40 lei + vigneta

"Papagali" - Minicoala de 8 timbre de 2,40 lei + vigneta

"Papagali" - Minicoala de 8 timbre de 4,70 lei + vigneta

"Papagali" - Minicoala de 8 timbre de 4,70 lei + vigneta

"Papagali" - Minicoala de 8 timbre de 5 lei + vigneta

"Papagali" - Minicoala de 8 timbre de 5 lei + vigneta

DATE TEHNICE

“Papagali” este a patra emisiune din 2011 lansata de Romfilatelia, compusa din 5 timbre, cu valorile nominale de 1.60 Lei, 2.10 Lei, 2.40 Lei, 4.70 Lei si 5 Lei, tiparite offset pe hartie cromo-gumata din Anglia. Timbrele au fost imprimate in minicoli de 8 timbre + vigneta, in minicoli de 12 timbre, in blocuri speciale de 5 marci + colita, numerotate cu rosu (prezente doar in Albumul filatelic) si 9.000 de colite dantelate.

"Papagali" - Colita dantelata

"Papagali" - Colita dantelata

"Papagali" - Setul de 5 minicoli de 12 timbre

"Papagali" - Setul de 5 minicoli de 12 timbre

TIRAJE

Tirajul total al emisiunii este de 118.800 de timbre, distribuit astfel:

Compania Nationala Posta Romana= 6.000 timbre (in 500 de minicoli de 12 timbre, cate 100 de fiecare valoare) + 7.200 timbre deparaiate (doar valoarea de 5 Lei) + 1.000 colite dantelate.

Romfilatelia= 14.400 timbre in 1.200 minicoli de 12 timbre (cate 240 de fiecare valoare) + 78.000 timbre in 9.750 de minicoli de 8 timbre cu vigneta (cate 1.950 de fiecare valoare) + 8.000 colite dantelate + 4.200 timbre in 700 blocuri blocuri speciale, inseriate cu rosu (in Albumul filatelic).

"Papagali" - FDC 1

"Papagali" - FDC 1

"Papagali" - FDC 2

"Papagali" - FDC 2

NUMERE DE LISTA

Seria de 5 timbre “Papagali” figureaza in Lista de preturi la numarul LP 1890.

Au mai fost emise 300 seturi de doua plicuri prima zi, un carton filatelic (LP 1890 a), intr-un tiraj de 230 exemplare, precum si un Album filatelic intr-un tiraj de 700 de exemplare (care contine blocul special cu cele 5 marci si colita, inseriat cu rosu si cu stampila prima zi aurie), figurand la pozitia LP 1890 b. La pozitia LP 1891 este consemnata colita dantelata. Cartile maxime au fost realizate intr-un tiraj de 300 de seturi de 5 bucati.

"Papagali" - Album filatelic

"Papagali" - Album filatelic

"Papagali" - Carton filatelic

"Papagali" - Carton filatelic

PRETURI

Pentru shoppingul de azi avem urmatorul cos de cumparaturi:

1. Seria de cinci timbre= 15,80 lei

2. Seria de 5 timbre cu vignete= 45 lei

3. Setul de cinci minicoli de 8 timbre + vigneta= 126 lei

4. Setul de 5 minicoli de 12 timbre= 189 lei

5. Set de doua FDC-uri= 42 lei

6. Carton filatelic= 48 lei

7. Album filatelic= 90 lei

8. Setul de 5 carti maxime= 45 lei

9. Colita dantelata= 9 lei

"Papagali" - Setul de 5 maxi carduri

"Papagali" - Setul de 5 maxi carduri

NOTA: Machetele emisiunii au fost realizate de Ludmila Lupu.

NOTA 2: Am lasat intentionat prezentarea „Pesterilor din Romania” dupa cea de fata, urmand ca maine sa public si cea de-a treia emisiune.

5 comentarii

 1. Daniel Focsa
  Daniel Focsa
  05/04/2011 at 18:56

  Asa este, reperele si valorile ajung la lada de gunoi, pe nesimtite, si o data cu ele, si demnitatea de a fi roman.
  Ceea ce ma pune foarte taree pe ganduri sunt semnele de decadenta ale acestui popor, care are valori – izolate – dar nu se coaguleaza nimic.
  Faptul ca de 21 de ani nu facem decat sa ne afundam tot mai mult si tot mai mult in morcirla politica, economica, morala si ca de 21 de ani NU APAR ADEVARATI LIDERI, nu apar oameni exemplari care sa atraga, ca un magnet, in jurul lor pe altii si sa constituie adevarate ALTERNATIVE – asta este un semn clar de decadenta, de neputinta. Devenim cu fiecare an o populatie imbecila si imbecilizata. Nu mai avem nici forta de a iesi in strada, nu facem decat ce spuneau batranele acelea – stam si rabdam. Si, eventual, facem bascalie de noi insine si de propria noastra agonie.

 2. ionut77
  ionut77
  08/04/2011 at 15:10

  Savuros. Cam, in m-are la asta m-am gandit si eu cand am vazut seria de Papagali. Cine sunt papagalii, ultimii (2, 10… 100?) colectionari care se incapataneaza sa cumpere seriile sau cei de la romFilatelia? La ce preturi apar pe timbre as zice ca amandoua partile…
  Trecand la lucruri serioase: seria mie imi pare comandata. Nu mi-e clar insa nici cine de afara mai vrea sa comande astfel de chestii, dar se pare ca totusi mai exista. Am mai scris undeva: e tare dubios faptul ca seria era planificata in iulie. Si dintr-o data a aparut in februarie. Ei, si ca un facut, la vreo 2 saptamani a fost publicata obligatia Romfilatelia ca sa refaca, consulte impreuna cu Posta Romana si sa prezinte lista cu timbrele ce vor aparea in perioada iulie-decembrie.
  Cam multe coincidente…
  Si totusi nu pot sa nu raman cu nelamurirea: de cand cresc papagalii prin copacii din Romania? Ma poate cineva ajuta? Ultima data cand am fost in vizita tin minte multe ciori dar papagali nu tin minte. Altfel insa nu-mi pot explica legatura cu Romania…

 3. Daniel
  Daniel
  08/04/2011 at 15:23

  @ionut77: Ei si tu! Acum, luand-o papagaliceste, Romania este o tara extrem de exotica. Prin urmare, pasarile viu colorate fac parte integranta din traditia si cultura noastra, iar conotatia strict geografica, referitoare la aria de raspandire, nu mai trebuie dovedita. Cu alte cuvinte, suntem si vom fi papagali universali! 🙂

 4. Daniel Focsa
  Daniel Focsa
  08/04/2011 at 23:27

  Eu zic ca ar fi o idee care ne-ar integra bine in Europa, cu secific national cu tot, daca ar scopate o serie ampla, numai cu ciori ! „Crows of Romania, national birds since Stefan Razvan Voda” !

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url