Pe urmele lui Adrian Paunescu (1)

Categorii:Arte
Daniel

Adrian Paunescu – „Cu cat cu atat”

Cu cat suntem mai nevoiti sa ne adancim in noi insine, cu atat ne e mai dor de ceilalti. Ce pierdem in fapt, castigam in constiinta. Ce pierdem in realitate, castigam in aspiratie.

Maretia unui om nu trebuie demonstrata, ci doar rostita. Iar cuvintele care nu se pierd, reprezinta dovezile dupa care umblam toata viata ca sa ne redefinim. Aceasta modelare continua a gandului, talmacirea sufletului cel de neatins, pastreaza imaginea nedistorsionata a unui creator. A arzatorului de sentimente. Pasii lui Adrian Paunescu nu se vor sterge de pe pamantul pe care l-a sculptat in eterna limba romana.

Pornesc pe urmele lui A.P., ca-ntr-o analiza dactiloscopica a constiintei sale, treaza si vesnica, pe care unii au omis-o din nestiinta, pe care altii au trecut-o voluntar sub tacere, iar cei mai tineri nici n-au cunoscut-o. Deschid acum si aici un proces zilnic de arheologie umanista, in care voi scoate la iveala vorbe asternute-n crezuri de Adrian Paunescu, de-a lungul caruia oricine va putea sa judece gazetarul, dar nu va reusi niciodata sa condamne maretia spiritului sau.

11 comentarii

 1. marian
  marian
  23/03/2011 at 20:26

  De ce oare majoritatea celor care scriu cuvinte frumoase, marete, inaltatoare…nu reusesc sa fie ei insaasi asa cum si-ar dori sa fie semenii lui? Am tot respectul pentru poeziile si cantecele lui A.P.. Tu l-ai cunoscut pe el ca om? Mie mi-a fost profesor la facultate…..Toate cele bune.

 2. andrei
  andrei
  23/03/2011 at 23:09

  nu l-am cunoscut, nu l-am citit, dar atat cat ma duce capul (daca ma duce) sunt de partea celor care il contesta. eu il stiu ca fiind un poet de curte si il mai stiu dormind in parlament. aici ar fi cateva pareri mai documentate decat ale mele: http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/cum-a-ajuns-adrian-paunescu-erou-205082.html

 3. Daniel
  Daniel
  23/03/2011 at 23:20

  @andrei: Nu e vorba de cunoscut. Dar daca nu l-ai citit, cum poti contesta un scriitor?

 4. Daniel
  Daniel
  23/03/2011 at 23:23

  @marian: Ma intreb ce ar fi facut profesorul tau daca ar fi citit „ei insasi”. Tu cum zici c-ar fi procedat?

 5. marian
  marian
  24/03/2011 at 21:59

  Ca intotdeauna te legi de niste porcarii, evitand respunsurile la intrebari. O fac multi in zilele noastre. Numai bine, domnul meu.

 6. Daniel
  Daniel
  24/03/2011 at 22:50

  @marian: Daca pentru tine limba romana se traduce prin „porcarie”, afla ca lumile noastre sunt paralele. Si e bine sa ramana asa.

 7. Andrei
  Andrei
  28/03/2011 at 00:47

  Salut Daniel !
  Sunt în rezonanţă cu gândurile tale asupra lui Adrian Păunescu.
  Cei de azi , care n-au trăit atmosfera Cenaclului Flacăra dintre anii 1980-1985 , nu au cum să-l înţeleagă pe Adrian Păunescu şi actul său de cultură socială numit Cenaclul Flacăra.
  Am observat că detractorii lui Păunescu nici măcar nu i-au citit poezia dar şi că practică asupra sa un anticomunism extrem de primitiv şi de sărac în gândire. Oameni pentru care timbrele de exemplu n-ar trebui să fie decât în alb şi negru.
  Noi , cei care ne-am trăit miezul adolescenţei în atmosfera acelui model de cultură socială , am ajuns la un anumit nivel de sensibilitate la valori culturale , acesta fiind unul din scopurile Maestrului. Deci vom continua să-i citim poezia.
  Păcatele lui Adrian Păunescu le-au avut mulţi , talentul său nu.
  Lumină ţie Maestre pe Câmpiile Elizee !

 8. marian
  marian
  28/03/2011 at 23:44

  Andrei, ai foarte mare dreptate dar faptul ca esti inzestrat cu un talent mai aparte, nu-ti da dreptul sa-i consideri pe ceilalti prosti, asa cum o facea marele maestru.Pentru multi este de ajuns o simpla greseala de exprimare, o virgula pusa nelalocul ei si esti considerat prost. Stii cumva cum se defineste acest comportament?Te intreb pe tine pentru ca pe titularul blogului……

 9. Andrei
  Andrei
  29/03/2011 at 23:25

  Salut Tuturor !
  Salut Marian !
  Sunt Andrei din martie 28 , 2011, o:47 . Marian , te înţeleg foarte bine . Cunosc destul de bine temperamentrul Maestrului cât şi contextele social-psihologice (atmosfera) în care utiliza cuvinte şi expresii mai dure . Dar cred că un om care este ajuns la un anumit nivel de smerenie poate accepta anumiţi termeni care imlpică chiar o categorisire atât de dură ca aceea de a fi numit prost. Putem fi proşti în anume contexte , împrejurări de viaţă , dar mai ales atunci când nu suntem potrviţi cu locul pe care-l pretindem să fim, mai ales în faţa celorlalţi . Dar , în fond , prostia poate să fie trecătoare , chestiune de moment . Mai greu este cu răutatea sau cu un caracter defect.
  Personal caut să văd în orice om părţile lui cele mai bune , şi să i le încurajez. Minunea asta numită viaţă este un teribil seminar de facultate .
  Toate cele bune Tutror cititorilor acestui blog !
  Cu stimă , Andrei , Vatra Dornei

 10. Andrei
  Andrei
  29/03/2011 at 23:45

  http://www.youtube.com/watch?v=DJu-qUZh_Xg

 11. Andrei
  Andrei
  29/03/2011 at 23:53

  Sau http://www.youtube.com/watch?v=jZ9h5O_p9EE
  Imi place foarte mult sa-mi admir timbrele ascultând aşa ceva.
  Lumină ! , Ţie ! , Maestre ! , pe Câmpiile Elizee !

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url