Masonii, timbrele si Marea Loja Nationala

Categorii:Filatelie
Daniel

Picatura de mister. Ei sunt masonii, dintr-un film paralel cu al nostru. Ei au idealuri, bazate pe principii, noi am ramas cu farame de istorie, inghitite de teama sa nu ne vada cineva. Ei sunt organizati in Marea Loja Nationala a Romaniei, noi suntem macelariti in Marea  Devalmasie a Romaniei. Ce uneste simbolurile masonice si ale romanismului este lupta pentru putere de la varful fiecarei piramide. Sau gasti. Sau grupuri de interese.

Daca tot au iesit la vedere partiala pe Internet, de cativa ani, masonii din Romania sprijina si Romfilatelia romaneasca printr-o noua emisiune jubiliara de timbre: „Marea Loja Nationala din Romania – 130 de ani”. Corb la corb nu-si scoate ochii, iar mirosul banilor adie prin aerul capitalismului coleric, tot circuland in natura si spalandu-se cu o mana pe alta. Cine nu stia raspunsul la „ce-a fost mai intai: romanul sau masonul?”, acum are confirmarea definitiva: Marea Loja Nationala.

"Marea Loja Masonica din Romania" - Triptice cu vignete

"Marea Loja Nationala din Romania" - Triptice cu vignete

Heraldica banului

Departe de a fi macar o secunda rau intentionat, nu am cum sa admir doua timbre pe care sunt „aruncate” elemente, insemne si heraldici masonice. Daca atat s-a vrut si atat a putut machetatorul sa scoata dintr-o emisiune sponsorizata de Marea Loja Nationala a Romaniei, e trist pentru purcoiul de bani pe care-l platesc colectionarii de marci postale romanesti in achizitionarea emisiunii. Pana una-alta, pe tabelul cu datele tehnice ale emisiunii nu este mentionat numele machetatorului, asa ca s-ar putea sa fie cu tema impusa de Sus…

Lasand la o parte insipida imagine ramasa pe retina odata ce ai privit timbrele, mi s-a incretit pielea pe spate cand am auzit pretul cu care Romfilatelia comercializeaza mapa filatelica dedicata acestei emisiuni jubiliare: 265 lei! Fata de alte emisiuni care au avut parte de acelasi tip de prezentare de lux, unde pretul s-a situat de-a lungul anului 2010 intre 130-160 lei. Doar pentru ca tematica masonica o fi cautata in lumea larga, sau pentru ca majoritatea tirajului a fost achitat de catre Marea Loja Nationala si produsele filatelice ii revin in proportia respectiva, asta nu trebuia sa insemne un pret de vanzare astronomic, lipsit de orice scrupule, pentru colectionarii romani.

"Marea Loja Masonica din Romania" - Minicoli de 8 timbre + vigneta

"Marea Loja Nationala din Romania" - Minicoli de 8 timbre + vigneta

DATE TEHNICE

“Marea Loja Nationala a Romaniei – 130 de ani” este cea de-a 26-a emisiune din 2010 lansata de Romfilatelia, compusa din 2 timbre, cu valorile nominale de 3 Lei si 5 Lei, tiparite offset pe hartie cromo-gumata din Anglia. Timbrele au fost imprimate in minicoli de 8 timbre + o vigneta, precum si in minicoli de 8 timbre + vigneta cu folio auriu (doar pentru cele 500 de minicoli prezente in mapele filatelice).

"Marea Loja Nationala a Romaniei" - FDC

"Marea Loja Nationala din Romania" - FDC

TIRAJE

Tirajul total al emisiunii este de 78.800 de timbre, distribuit astfel:

Compania Nationala Posta Romana= 16.000 timbre (in 2.000 de minicoli, cate 1.000 de fiecare valoare) + 24.000 timbre deparaiate (valoarea de 3 lei).

Romfilatelia= 38.800 timbre, din care 30.800 de timbre in 3.850 de minicoli de 8 timbre + vigneta (cate 1.925 de fiecare valoare) + 8.000 timbre in 1.000 de minicoli de 8 timbre + vigneta cu folio argint si manseta ilustrata (cate 500 de fiecare valoare).

"Marea Loja Nationala a Romaniei" - Mapa filatelica

"Marea Loja Nationala din Romania" - Mapa filatelica

NUMERE DE LISTA

Se pot colectiona  si triptice de doua timbre cu vigneta incadrata. Emisiunea”Marea Loja Nationala a Romaniei – 130 de ani” figureaza in Lista de preturi la numarul LP 1883. Cu aceeasi ocazie au mai fost emise 1.360 seturi de doua plicuri prima zi (din care 500 au aplicata stampila prima zi cu folio aur si se gasesc doar in mapele filatelice) si un carton filatelic (LP 1883 a), intr-un tiraj de 300 exemplare. Mapele filatelice au fost tiparite intr-un tiraj de 500 exemplare si au numarul de lista LP 1883 b.

PRETURI

Pentru shoppingul de azi avem urmatorul cos de cumparaturi:

1) Seria de doua timbre= 8 lei

2) Setul de doua minicoli de 8 timbre + vigneta= 64 lei

3) FDC= 20 lei

4) Carton filatelic= 22 lei

5) Mapa filatelica= 265 lei

Total= 379 lei

"Marea Loja Nationala a Romaniei" - Carton filatelic

"Marea Loja Nationala din Romania" - Carton filatelic

5 comentarii

 1. Doina Popescu
  02/12/2010 at 20:15

  Se pare că acest grafician are nostalgii „bleu Mamaia”

 2. Andrei
  Andrei
  08/12/2010 at 20:12

  Loja Albastră a sponsorizat nu cea rosie. Deci cei de dreapta in politică.

 3. Anti fNOM
  Anti fNOM
  17/03/2011 at 23:12

  ….130 ani de la aprinderea luminilor!?Care lumini!?Alea din iad !!!!Ce ironie cruda!!!

 4. Felix Moga
  15/10/2011 at 12:06

  Presupun că emisiunile astea nu apar pe piaţă.

 5. Daniel
  Daniel
  15/10/2011 at 14:20

  @Felix Moga: Cum sa nu apara pe piata, din moment ce au fost emise oficial? Le poti gasi pe site-urile de licitatii: http://www.okazii.ro sau http://www.ebay.com

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url