Catalogul Decoratiilor – Constantin Ciurea

Daniel

S-au intregit. Ieri tocmai am primit de la autor cel de-al treilea volum, care ramasese ultimul la tipar. Colectionarii de ordine, medalii, decoratii au de acum un punct de sprijin si o referinta bibliografica in cautarile lor: catalogul „Decoratii Romania” al pasionatului cercetator si colectionar, la randul sau, profesorul Constantin Ciurea din Buzau.

Interesul pentru aceasta lucrare absolut necesara unui domeniu colectionistic generos, cum este cel al exonumiei, cunoscut si ca faleristica (ambele avand acelasi inteles: studiul obiectelor similare monedelor, precum jetoanele, medaliile si alte obiecte folosite in locul monedei legale sau pentru comemorari), ar trebui sa fie ridicat. Doar eu cunosc cateva zeci de astfel de colectionari care participa la toate targurile de colectionari, antichitati si numismatica, astfel ca efortul profesorului Constantin Ciurea cred ca va fi rasplatit cu o epuizare rapida a primei editii. Deja, multe cataloage au luat drumul strainatatii, unde au fost solicitate de catre marii colectionari de decoratii ale lumii.

Catalogul "Decoratii Romania" de Constantin Ciurea - cele 4 volume

Catalogul "Decoratii Romania" de Constantin Ciurea - cele 4 volume

Lucrarea este structurata in 4 volume cronologice:

– vol. I „A.I. Cuza si Carol” (perioada 1859-1914, cuprinde imagini, informatii si cote in Euro pentru 117 decoratii), 70 pagini full color, format finit 21 cm x 14 cm, tipar pe hartie lucioasa.

– vol. II „Ferdinand si Regenta Mihai” (perioada 1914-1930, cuprinde imagini, informatii si cote in Euro pentru 85 de ordine si medalii), 80 pagini full color, format finit 21 cm x 14 cm, tipar pe hartie lucioasa.

– vol. III „Carol al II-lea” (perioada 1930-1940), cuprinde imagini, informatii si cote in Euro pentru 121 de decoratii), 112 pagini full color, format finit 21 cm x 14 cm, tipar pe hartie lucioasa.

– vol. IV „Regimul comunist” (perioada 1947-1989), cuprinde imagini, informatii si cote in Euro pentru 172 de ordine si medalii), 65 pagini full color, format finit 21 cm x 14 cm, tipar pe hartie lucioasa.

Academician Razvan Theodorescu:

Am descoperit cu placere un colectionar impatimit pentru care istoria este hrana zilnica. Scriu despre profesorul buzoian Constantin Ciurea care a adunat si sistematizat – de-a lungul unei vieti – monede, medalii si decoratii din Romania. Asemenea oameni fac onoare, prin pasiune si daruire, comunitatii lor si noua tuturor celor ce iubim si respectam trecutul.