Istoria cartofiliei romanesti – Silviu N. Dragomir

Daniel

M-am luat cu treaba la Catalogul Emisiunilor Filatelice din Exilul Romanesc si am zabovit putin cam multisor… Nu prea imi sta in fire, dar trebuie sa ma intelegeti ca este prima carte si-i musai sa iasa nu bine, ci foarte bine!

Imi propusesem sa-mi astern opiniile de colectionar despre „Istoria cartofiliei romanesti”, in varianta sa finala (revizuita si adaugita), inca de acum 3 zile. Chiar asa ii si marturisisem maestrului Silviu N. Dragomir ca voi face, ramanand fidel principiului „esti pe Internet, deci existi”. O mana pe care voi continua sa o intind atat colectionarilor din tara si din lumea intreaga, cat si autorilor romani de lucrari de specialitate: filatelice, cartofilice, numismatice, filumenice, bibliofilice, de arta sau de care-or mai aparea in viitor.

"Istoria cartofiliei romanesti", de Silviu N. Dragomir - coperta fata

"Istoria cartofiliei romanesti", de Silviu N. Dragomir - coperta fata

Prezentarea lucrarii

Am citit toate cele 452 de pagini ale monumentalei lucrari, care a inglobat 50 de ani de activitate colectionistica a cartofilului, filatelistului si stampilografului Silviu N. Dragomir. Tiparita intr-un tiraj bibliofilic de numai 210 exemplare, in conditii grafice excelente (BRAVO pentru cea mai reusita performanta editoriala de profil, de pana acum, din Romania!), albumul trateaza in maniera caracteristica romascanului Silviu N. Dragomir o adevarata epopee in imagini. Cuvintele frumos arcuite, ici-colo intepatoare, dar cu parfumul nestins al vremurilor de odinioara, nu fac decat sa completeze placut un tablou istorico-artistic al colectiilor de carti postale ilustrate de pe la noi.

Cu grija care l-a caracterizat dintotdeauna pentru cei care vor veni, Silviu Dragomir se adreseaza indeosebi generatiilor tinere, colectionarilor admirativi de ilustrate romanesti sau viitorilor cartofili (cei care vor reusi sa aprofundeze studiul acestora). Nu este deloc lipsit de importanta acest amanunt, pentru ca el asigura o mostenire necesara si, in acelasi timp, tranzitia de la efemer la nemurire. O colectie nu va avea moarte, atata vreme cat cel care se ingrijeste de ea, va deslusi adevaratele sensuri ale placerii colectionistice.

De ce sa colectionezi carti postale ilustrate, de unde si in ce conditii sa incepi sa te apropii de aceasta ramura inrudita a filateliei („sora mai mica”, asa cum a sustinut intotdeauna cu vehement realism), cum sa distingi tematicile cartofile romanesti si care este intreaga istorie a lor. Gandita si croita ca o lucrare de fina sinteza, „Istoria cartofiliei romanesti” va ramane in ochii privitorului si in mintea cititorului cartea care da sens colectiilor de ilustrate romanesti, indiferent de felul sau alcatuirea lor. Un Km Zero al cartofililor, punctul de referinta spirituala care va anima multi ani de acum incolo aceasta miscare colectionistica. Asa cum bine grait-a in deschiderea lucrarii: „Dedic aceasta modesta lucrare iubitorilor si pastratorilor unei imagistici de mult apuse: o adevarata avere nationala„.

"Istoria cartofiliei romanesti" - interior 1

"Istoria cartofiliei romanesti" - interior 1

Autorul despre lucrarea sa

„... Intregul excurs cartofil pe care vi-l propunem este desfasurat dupa chiar logica oricarei colectionistici: porneste de la ceea ce ne-am propus (Cap. 1 Generalitati), trece la obiectul colectionarii (Cap. 2 Realizarea ilustratelor), apoi reliefeaza (Cap. 3 Colectii si colectionari), urmeaza (Cap. 4 Indicatii pentru evaluarea ilustratelor) si continua cu (Cap. 5 Organizarea cartofiliei + Cap. 6 Popularizarea cartofiliei), pentru restul problemelor finnd dedicat un ultim capitol (Cap. 7 Marginalia).

Aria materialelor cartofile poate fi impartita in mod similar cu cerintele occidentale, cam in aceleasi patru perioade, variind doar anii specifici tarii noastre:

Perioada PRECURSOARE: ilustrate anterioare anului 1894

Perioada CLASICA: 1894-1906

Perioada ANTEBELICA: 1906-1919

Perioada INTERBELICA: 1919-1947 (cu subcapitolele a) Regatul si b) Republica).

"Istoria cartofiliei romanesti" - interior 2

"Istoria cartofiliei romanesti" - interior 2

La trecutu-ti mare…

Precum autorul „Istoriei cartofiliei romanesti” indeamna la aducere aminte fata de marii colectionari care nu mai sunt – „A nu-i aminti pe precursori, situandu-i la locul lor ce li se cuvine, ar fi dezonorant…” -, la fel si eu nu pot separa imaginea muncii sale de cea a unchiului celebru, Kiriac Dragomir. Si daca cel din urma este cunoscut ca fiind parintele filateliei romanesti, nepotul sau care tocmai a implinit 80 de ani (La Multi Ani, Maestre!) va ramane in amintirea contemporanilor, a celor care l-au cunoscut si a celor care-l vor cunoaste lecturand aceasta carte, drept parintele cartofiliei romanesti. Nu ma indoiesc nici o clipa de asta, pentru ca este locul pe care si l-a castigat cu truda prin finalizarea impresionantei sale lucrari.

Inchei prin a va mentiona ca „Istoria cartofiliei romanesti” a lui Silviu N. Dragomir contine peste 1.000 de imagini ale celor mai reprezentative piese romanesti de colectie, carti postale ilustrate, articole din publicatiile de profil ale sec.  al XIX-lea si al XX-lea, documente istorice si arhive personale, toate menite sa trezeasca sau sa mentina viu interesul colectionarilor pentru cartofilie.

"Istoria cartofiliei romanesti" - Interior 3

"Istoria cartofiliei romanesti" - Interior 3

In loc de postfata

Soferul care-si garniseste bordul masinii cu cele cateva ilustrate aranjate dupa gustul si priceperea sa este cartofil. Dactilografa care-si potriveste sub geamul masutei de scris cateva vederi ale marilor actori admirati este cartofila. Batranii care aduna intr-un colt de sertar vederile primite de-a lungul anilor de la copii sunt si ei cartofili. Toti, chiar fara sa stie, fac parte dintr-o tagma colectionistica avand numele ce prezinta o rezonanta ciudata: Cartofilia.” Frumoasa descriere a maestrului, nu?

Cei care doresc sa achizitioneze lucrarea, imi pot comunica in scris, urmand butonul „CONTACT”. Acum cat mai sunt! Fiecare exemplar va fi numerotat si va purta semnatura autorului in original.

17 comentarii

 1. Bogdan
  Bogdan
  24/10/2010 at 19:38

  Mi-as dori sa o cumpar dar momentan stau prost cu bugetul.
  Pretul este ok, pe okazii am vazut este la vanzare cu 100 de euro.
  Din ce vad in poze si din ce mi-a spus un prieten lucrarea merita toti banii.

 2. Iorga
  Iorga
  24/10/2010 at 19:48

  Ok o achizitionez.

 3. I
  I
  26/10/2010 at 19:00

  Avem nevoie de ajutor! Sunt invatatoare la Scoala cu clasele I-VIII, Izvoare, com. Bahna, jud. Neamt. Avem un numar mare de elevi in scoala, dar cei mai multi dintre ei au mare nevoie de hainute, ca sa poata veni la scoala in sezonul rece. Noi, cadrele didactice am adus de acasa, de la copiii nostri, hainute si papuci care nu le mai veneau, dar care erau de stricta necesitate pentru acesti elevi.Va rugam, ajutati-ne, daca puteti cu hainute si papucei, pentru niste copii inimosi care vor sa invete! TEL. 0764888975, Inv. CARAIMAN IONELA-LAURA
  Copiii va vor fi recunoscatori!
  Va multumim pentru intelegere!

 4. Daniel
  Daniel
  26/10/2010 at 20:34

  @ Laura:
  Voi posta un mic anunt cu rugamintea ta si cu trimitere catre articolul de pe blog. Sper sa se gaseasca oameni inimosi care sa-i ajute pe micuti. Iti tin pumnii.

 5. Dragos din Piatra
  Dragos din Piatra
  28/10/2010 at 16:13

  Am primit aseara catalogul, dao-n pisici de criza, lucrarea face toti banii!
  Multumesc Daniel pentru recomandare, chiar daca nu colectionez carti postale, mi-am dat seama acum ce-am pierdut ca nu m-am apucat mai devreme; poate nu-i timpul pierdut..
  Oricum, pentru ce-i in domeniu, catalogul e-un musai, fara nici o discutie. Chiar imi amintesc ca la Brasov a cumparat un cunoscut cateva carti postale cu 100 lei bucata si spunea ca nu-s scumpe. Pai atunci cum sa nu dea 340 pe 450 pagini complete, pline de sentimente si parfum de epoca?
  😉

 6. Daniel
  Daniel
  28/10/2010 at 21:45

  @Dragos: Imi pare bine ca esti multumit. La fel ca si mine, de altfel, ca de asta am si scris recenzia pozitiva din tot sufletul meu de colectionar!

 7. horatiu
  horatiu
  21/10/2011 at 09:34

  de unde se poate cumpara cartea ?
  multumesc anticipat

 8. sorin
  sorin
  28/04/2013 at 17:17

  Buna ziua! Am si eu o curiozitate. In acest album apare si vreo ilustrata cu orasul Focsani? Multumesc!

 9. Daniel
  29/04/2013 at 08:31

  @sorin: Nu, din cate imi aduc aminte. Ma voi interesa azi si voi completa raspunsul in deplina cunostinta de cauza.

  UPDATE: Am retinut corect, inafara mentionarii unor colectionari cartofili, nu exista ilustrate din Focsani.

 10. sorin
  30/04/2013 at 16:42

  Merci frumos pentru informatie! As fi curios de numele colectionarilor. Daca se poate. Toate bune!

 11. Bicajanul
  Bicajanul
  27/05/2013 at 16:38

  Buna ziua,

  S-o mai gasi pe undeva de vanzare? Multumesc!

 12. Daniel
  06/06/2013 at 09:55

  @Bicajanul: Am sa incerc sa iau legatura cu dl. Dragomir, eu nu mai am nici un volum disponibil. Tirajul a fost limitat, de numai 210 exemplare, aceasta fiind si cauza pentru care vanzarea nu s-a facut prin retele specializate de difuzare a cartii.

 13. Dan Zamfirache
  17/06/2015 at 17:33

  Silviu N. Dragomir – este cel mai mare expert cartofil din ROMANIA care mi-a facut onoarea de a-mi face si mie Prefata la Monografia „Calimanestiului” ed.I,II,II si acum ed. a IV-a a cartii „Calimanesti’2038-650 de ani” editia a patra full colour care iese de la tipografia Conphys din Rm. Valcea in 10 zile, carte sponsorizata de Primaria orasului Calimanesti. Editia de lux a patra a fost conceputa la Ankara, autor Dan Zamfirache, in 2015 – iunie. V-as fi foarte recunoscator daca a-ti include-o in noua editie care sper sa va apara!!!!

  O gasiti la link-ul de mai jos:

  https://www.facebook.com/monografieCalimanesti

  Tin sa va multumesc si pe acesta cale pentru tot ceea ce faceti in folosul Cartofiliei romanesti!

  Va trasmit de aici din Ankara, Turcia si pe aceasta cale „internauta” moderna pe care vad ca o stapiniti, cele mai alese ganduri, sanatate si putere de munca sa puteti duce pe culmi, acolo unde era odata!, CARTOFILIA ROMANESCA!

  Va doresc tot binele de aici din frumoasa Turcie – Ankara!

  PS: n-am gasit cartea dvs. Istoria Cartofiliei Romanesti ed. II-a pe care am procurat-o de la Dvs. personal de la Catoclub Bucuresti cu o dedicatie demna de personalitatea Dvs., dar o am acasa nu aici! Poate imi trimiteti si mie o poza cu coperta si cu imagini referitoare la cartile mele incluse in ea „Calimanesti’2000”, „Calimanesti’2038-50 de ani” aparute in tara si „Monografii Ilustrate” aparuta la Cairo pe cont propriu.

  Cu respect si aleasa consideratie,

  Dan Zamfirache,
  Diplomat Matemetica-Informatica, Universitatea din Bucuresti 1978,
  Membru al Societatii Numismatice Romane, de 30 de ani,
  Membru al Fedratiei Filatelice Romane-sectia CARTOFILIE,
  Cartoclub – filiala Bucuresti, din 1990.

  Ambasada Romaniei in Turcia – ANKARA

  Contacte:
  Mobil: +905060698851
  +40722473001
  Mail: pharesdan@hotmail.com
  Facebook: http://www.facebook.com/DanZamfirache
  Youtube : http://www.youtube.com/user/pharesdan
  :www.youtube.com/userdanzamfirache
  Carti electroinice:
  http://www.scribd.com/dan_zamfirache
  Web sites: http://www.geocities.ws/dan.zamfirache

 14. Dan Zamfirache - Ankara, TURCIA
  18/06/2015 at 15:19

  Ma bucur ca sunt in posesia volumului Istoria „Cartofiliei Romanesti” editia II-a. Face parte din colectia mea de carti rare mai ales ca tirajul a fost foarte mic.
  Maestre draga, Domnule Silviu Dragomir, va transmit de aici din Ankara sa fiti sanatos si sa mai puteti sa scoateti o editie a III-a in tiraj mai mare!
  Eu ma situez printre norocosi si ma bucur de fiecare data cand ne intalnim, atat timp cat sunt in tara, cu Dvs.
  Pentru ca o intalnire cu o asa personalitate e rara! La fel ca si o carte postala pe care nu o detii in colectie, pentru ca a fi cartofil inseanma sa fii pasionat si indragostit de locurile natale, de felul cum aratau altadata orasele Romaniei interbelice, o e poca pe care Dvs. o numiti Revoluta! Cata dreptate aveti. Studiul cartilor postale iti dezvaluile pe langa pasiune si informatii atat de interesante despre oamenii locului, cladiri care mai exita si azi impotriva vicisitudinilor vremurilor de mult apuse,uneori disparute, arhictura vremii, portul, cel popular, indeletnicirile oamenilor, cu alte cuvinte parfumul de epoca!
  Cu aleasa consireratie,
  DAN ZAMFIRACHE
  Ankara
  Abia astept sa ne revedem la Vara!

 15. Dan Zamfirache
  11/02/2016 at 23:09

  Stimate domnule Silviu Dragomir va scriu din Ankara unde am realizat editia a IV-a a Monografiei Calimanesti’2038, Bucurestiul de altadata si Buzau si Busteni. Ele se afla si pe site-ul din dreapta. Din pacate nu va stiu adresa personala de mail pentru a va trimite si poze in ideea generoasa de a scoate o noua editie a Istoriei Cartofiliei Romanesti. Astept un mail de la dvs.
  Cu aleasa consideratie,
  Dan Zamfirache

 16. Dan Zamfirache
  11/02/2016 at 23:10

  Cartile sunt pe:
  http://www.sribd.com/dan_zamfirache

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url