Licitatiile toamnei: Karamitsos si Milan Černík

Daniel

Octombrie aduce pentru colectionari alte evenimente puse in scena de doua din marile Case de Licitatii Filatelice ale Europei: Karamitsos si Milan Černík. Daca pentru cea dintai tocmai a fost facut public bilantul vanzarilor, pentru cea de-a doua a inceput numaratoarea inversa a ultimelor 5 zile in care se mai poate licita. Ambele sunt caracterizate, insa, prin acordarea unui spatiu important iubitorilor de cartofilie din intreaga lume, chiar daca istoria postala este domeniul care continua sa suscite interesul tuturor. Timpuri de criza, elite care pandesc orice oportunitate pentru investitii filatelice, piese deosebite care fac cu ochiul celor avizati, vanzatori misteriosi care isi pun colectiile la bataie…

Cataloagele licitatiilor Karamitsos din 8-9 octombrie 2010

Cataloagele licitatiilor Karamitsos din 8-9 octombrie 2010

Casa greceasca ramane, in opinia mea, una din cele mai active firme pe piata filatelica internationala, chiar daca timpurile sunt asa cum sunt. Sau poate tocmai de aceea. Surprize mari in oferirea spre vanzare a unor rare materiale de istorie postala: Austria Levant, poste maritime, oficii de posta straine in Turcia si, bineinteles, specialitatea Casei: timbrele Postei Grecesti, cu o subdivizie bogata de supratipare din insule, erori, varietati, blocuri si scrisori clasice.

Ca sa satisfac curiozitatea colectionarilor din tara, care nu cunosc detalii despre piesele romanesti aflate in licitatie, voi face o scurta trecere in revista. Casa Karamitsos a expus 64 de piese romanesti, cu urmatorul desfasurator: Servicii Postale ale Oficiului Turcesc in Romania (3 piese), Serviciile Postale ale Oficiilor Austriac din Romania, cunoscut ca „Austria Levant” (5 piese), Oficii Postale Romanesti (o piesa) si Oficiul Postal Francez pe teritoriul Romaniei (o piesa). In plus, asa cum mentionam, in cadrul extrem de bogatului reprezentat domeniu cartofilic au fost oferite 54 de ilustrate clasice si litografii.

Au fost adjudecate doua piese „Austria Levant”: o scrisoare circulata la 1864 din Galati spre Germanie (pret de plecare 300 Euro, pret realizat 368 Euro) si o scrisoare circulata de la Constanta la Constantinopol prin Posta Maritima LLoyd (pret de plecare 650 Euro, pret realizat 683 Euro). Cea mai scumpa s-a dovedit a fi o scrisoare a Postei Franceze in Romania (pret de plecare 750 Euro, pret realizat 800 Euro), circulata de la Braila la Constantinopol in 1866, cu o stampila „IBRAILA VALACHIE”.

Karamitsos: Scrisoare Austria Levant, stampila Galatz, 368 Euro

Karamitsos: Scrisoare Austria Levant, stampila Galatz, 368 Euro

Karamitsos: Scrisoare Austria Levant, stampila LLoyd Agentzie Kustendje, 683 Euro

Karamitsos: Scrisoare Austria Levant, stampila LLoyd Agentzie Kustendje, 683 Euro

Karamitsos: Scrisoare Posta Franceza, stampila IBRAILA VALACHIE, 800 Euro

Karamitsos: Scrisoare Posta Franceza, stampila IBRAILA VALACHIE, 800 Euro

Cei care doresc sa vada piesele romanesti nevandute si care pot fi achizitionate in continuare, pot vizita site-ul Casei Karamitsos, categoria Unsold Items, Romania.

Casa de licitatii Milan Černík din Cehia ramane si pe mai departe fidela principiului sau de a oferi spre vanzare materiale filatelice si cartofilice accesibile oricarui colectionar. Pana pe 17 octombrie, va asteapta peste 3500 de piese din intreaga lume, dar numai 11 din Romania (istorie postala si intreguri postale). Puteti viziona intregul catalog Milan Černík online. Spor la „shopping”!