Filatelia, ultima strigare

Daniel

Stau ca prostu’ de multe ori si ma intreb de ce am prins vremurile astea? De ce nu m-am nascut cu cateva zeci de ani mai devreme, ca sa am timp sa rascolesc toate arhivele, sertarele si podurile caselor evreiesti rase de pe fata pamantului in anii ’70-’80? Sa dau de gustul dar, mai ales, de aroma cu iz de mucigai a plicurilor si suvenirurilor postale condamnate la uitare. Sa patrund frumosul istoriilor nespuse si dosite de nemernicia cainilor de oameni. Altii decat cei de-acum.

Mai sunt cativa din generatia veche de filatelisti-colectionari care se incapataneaza sa reziste. Care nu dau semne ca vor sa instraineze ce-au adunat o viata cu riscuri si eforturi financiare, doar pentru ca azi este mai greu ca ieri. Ii respect pentru muncile sisifice depuse in cercetare si documentare, unii chiar de-a lungul a 40-50 de ani, dar si regret ca nu s-au ingrijit de cei ce vor veni. Ca n-au avut rabdarea si talentul sa impartaseasca miilor de tineri veniti sa caste gura pe la cercuri, targuri si expozitii, unii dornici sa stie doar „cum e cu timbrele astea” si „daca mai au vreo valoare”. Din cei peste 50.000 de membri cotizanti ai AFR, pe parcursul a patru decenii, am mai ramas vreo 500. Maxim am zis! Si-atunci nu s-alege praful de toata sandramaua?…

Revista Filatelia nr. 1-2 / 2010 - Coperta fata

Revista Filatelia nr. 1-2 / 2010 – Coperta fata

Uite, de pilda as fi vrut sa fiu in locul lui Leonard Pascanu, fostul Presedinte al Federatiei Filatelice Romane. In anii tineretii sa am parte de ucenicie alaturi de maestrul Kiriac Dragomir, apoi sa am parghiile necesare unei conduceri eficiente, chiar daca tranzitorii, ale Federatiei. Sa caut sa sprijijn, ca sa fiu sprijinit. Sa-mi fac aliati, dar nu lingai prin fata si dusmani prin toate colturile. Sa ridic filatelia romaneasca din cenusa-i, azvarlita la lada de gunoi a istoriei de aparatul propagandistic comunist si sa incurajez fiecare coleg de generatie sa faca acelasi lucru. Pentru ca, odata si-odata, lucrurile bune tot iti vor fi recunoscute.

L-am intalnit pe Leonard Pascanu la Bucuresti, in octombrie 2009, la Salonul Filatelic National, cu prilejul primei mele participari ca expozant. A vrut sa ma cunoasca si sa-mi vorbeasca inainte de gala decernarii premiilor. M-a incurajat, mi-a spus pe sleau ce crede ca merita sa imbunatatesc in modul de expunere si continut. Apoi, am primit telefonul ca tata era la Urgente, in spital, si ne-am despartit in fuga. De atunci nu ne-am mai vazut decat o singura data, in primavara, la Targul Colectiilor de la Brasov.

Am simtit ca tot ce mi-a zis a fost dezinteresat. Si am mai simtit ca pentru el se incheiase o epoca si urmeaza alta. Chiar daca nimeni nu mai intelege care sunt principalele grupuri ale filatelistilor romani si care este puterea lor de influenta in fata membrilor din asociatiile teritoriale, eu sunt constant in apartenenta la cel care a gasit de cuviinta sa ma ghideze si sa ma sprijine cu o vorba buna atunci cand ma simteam „pierdut printre statui”. Asa cum mentor in ale filateliei il voi recunoaste intotdeauna pe Mircea Dragoteanu, sau asa cum meritul existentei exponatului dedicat Carnetelor romanesti il consider, in proportie covarsitoare, ca apartinandu-i lui Francisc Ambrus, care m-a incurajat sa-l duc la bun sfarsit. Nu ma intereseaza razboaiele dintre persoane si modul in care fiecare intelege sa-si dovedeasca adversarul. Pentru mine, ei au fost OAMENI, filatelisti de seama, de ale caror bune intentii nu am sa ma indoiesc niciodata.

Revista Filatelia nr. 1-2 2010 - Coperta spate

Revista Filatelia nr. 1-2 2010 – Coperta spate

Si as mai fi vrut sa fiu Leonard Pascanu pentru minunatiile filateliei romanesti pe care le-a descoperit si le prezinta publicului larg in paginile revistei „Filatelia”, de o buna bucata de vreme. Cam de cand cu scindarea produsa la varful Federatiei si momentul declansarii ofensivei personale impotriva unuia sau altuia. De fiecare data, este o desfatare sa descoperi atatea istorisiri despre documente pretioase ale patrimoniului filatelic, din colectia sa personala. Asa cum eu inca ma infrupt din batranele numere ale revistei in orice cercetare pe care o intreprind, la fel vor deveni si aceste marturii pentru generatiile viitoare. Material peren de studiu, oricand revizuibil, dar indispensabil unui filatelist scrupulos.

Am cunoscut numerosi filatelisti prestigiosi in cei 4 ani si jumatate de cand sunt partas la degringolada filatelica nationala: Silviu Dragomir, Sergiu Gabureac, Dan Grecu, Vasile Florkievitz, Calin Itoaie, Cornelius Ionescu, Victor Iordache, Ioan Catana, Adrian Miutu, Serban Dragusanu, Teodor Melnic. Pe unii dintre ei i-am vazut semnand articole in „Filatelia”, pe altii nu. Am contribuit si eu cu doua materiale in ultimul an, iar daca timpul va mai avea rabdare voi repeta experientele foarte curand. Dar tare mi-e teama ca revista „Filatelia” isi trage ultima suflare.

In luna august a aparut numarul dublu 1-2/2010. Conform periodicitatii sale, ar fi trebuit sa fie in pregatire numarul 9, dar nu sunt semne ca va aparea cel de-al treilea. Este cea mai grava criza administrativa, organizatorica si financiara prin care trece filatelia romaneasca de la infiintarea Societatii Filatelice Romane in anul 1891 si nu stiu cine ar avea puterea sa o salveze. Stiu insa cuvintele rostite de fondatorul Dimitrie C. Butculescu, un motto care ar trebui sa fie indemnul la intelepciune pentru toti filatelistii romani: „TOTI PRINTR’UNUL SI DUMNEZEU CU NOI, TE INALTI PRIN MUNCA SI CULTURA”. Ultima strigare

Revista Filatelia nr. 1-2 2010 - Piese din colectia L. Pascanu

Din continutul revistei „Filatelia” Mr. 1-2/2010:

– Leonard Pascanu: „Statui disparute – monumentul Ion C. Bratianu”

– George Morarel:  „Dinamica traseelor postale in teritoriul romanesc ocupat al anului 1918”

– Leonard Pascanu: „Utilizarea cartilor postale militare romanesti de catre militari germani in WW1”

– Traian Serendan: „Despre Emisiunea locala ARAD 1919”

– Leonard-Alexandru Pop: „100 de ani de zbor romanesc”

– Leonard Pascanu: „Carti postale ilustrate Editura Ad. Maier & Stern”

– Sergiu Gabureac: „De ce-i frumoasa filatelia!” (curiozitati si varietati filatelice)

– Leonard Pascanu: „Obliterari clasice atipice”

Contact pentru abonamente sau cumpararea revistei:

federatia_filatelica@yahoo.com

Tel: 021.313.10.07 / Fax: 021.310.40.04

Adresa redactiei: str. Boteanu nr. 6, Sector 1, Bucuresti, cod 010027

Pretul unei reviste este de 5 lei pe tot parcursul anului 2010.

9 comentarii

 1. Andrei
  Andrei
  19/09/2010 at 23:46

  Salve !
  Esti prea pesimist. Dar adevarata problema a filateliei porneste de la lipsa „bazei de masa” adica a neformarii de mii de noi filatelisti. Cum si cu ce sa-i formezi daca micul elev nu are de unde-si cumpara plicul filatelic de DOI lei cum era pe vremea noastra ?
  Stii ce ma enerveaza pe mine , asa ca simplu filatelist amator : ma enerveaza ca exista atatea colectii valoroase in mai toate oraselele Romaniei dar NU SE EXPUN , nu se pun in valoare culturala pentru elevi si studenti. Dar problemele astea au fost foarte bine observate si analizate in mai multe numere din revista Filatelia .
  Ce-i de facut cu aparitiile tot mai dificile ale revistei ? Simplu : o editati si o distribuiti doar on line. Pentru relatiile de schimb creati un cd chiar pentru mai multe numere la un loc. Cand conditiile o vor permite se va relua editarea pe hartie.
  Hai , lasa pesimismul , sus steagul filateliei !

 2. Daniel
  Daniel
  20/09/2010 at 18:00

  @Andrei:
  Ce treaba am eu cu editarea si distributia revistei Filatelia? E lipsa de lichiditati pentru ca lipsesc sponsorii, partenerii, clientii de publicitate, iar asta nu inseamna decat ca de-a lungul a 20 de ani au fost destule lacune in management/marketing-ul Federatiei. De formarea viitorilor filatelisti se poate ocupa oricine, benevol si din initiativa proprie, pentru ca „politica pentru mase” e un capitol incheiat. Asta e si scopul pentru care am pornit blogul.

 3. sonia
  sonia
  20/09/2010 at 21:10

  Stii bine ca nu sunt o priceputa la filatelie, dar iti urmaresc cu interes postarile… Te intrebai la inceputul acestei postari ” Stau ca prostu’ de multe ori si ma intreb de ce am prins vremurile astea? „… Nimic nu e intamplator… Rolul tau e important, acum , in aceste vremuri… Eu una , ma simt privilegiata sa te cunosc si sa fiu mandra ca tu faci din filatelie o pasiune adevarata… Si inca… mandra sa iti fiu contemporana… Timpul iti va arata DE CE tu… DE CE acum si nu in trecut…

 4. Radu
  Radu
  26/09/2010 at 16:53

  De unde se mai pot procura plicuri filatelice, daca nu locuiesti intr-unul din orasele in care Romfilatelia are sedii?

 5. Daniel
  Daniel
  28/09/2010 at 00:08

  @Radu:
  Pe vremuri se gaseau la Oficiile Postale, acum nu stiu daca Romfilatelia se mai ocupa cu asemenea „maruntisuri”…

 6. Adi
  Adi
  28/09/2010 at 09:04

  La Oficiile Postale nu se mai gasesc de mult, au fost retrase. Sunt vreo 2 magazine online unde am vazut ca se vande si asa ceva.

 7. Cristi
  Cristi
  15/11/2010 at 23:12

  Salut intreaga comunitate filatelica aici prezenta. Am o mica rugaminte, doresc sa intru in contact cu cineva din bucuresti pentru a evalua o colectie de timbre. Nu sunt cunoscator si as vrea sa aflu valoarea timbrelor pe care le detin. Nr meu de contact este 0766311378.
  Multumesc frumos

 8. cristina
  cristina
  06/12/2011 at 06:27

  am si eu niste timbre vechi de vanzare. va rog ajutati-ma si pe mine unde as putea sa aflu valoarea lor???

 9. Daniel
  Daniel
  06/12/2011 at 20:07

  @cristina: Singurul indemn pentru problema ta, legata de cotarea timbrelor, este sa cumperi un catalog in format digital (care cuprinde toata lumea), sa-l instalezi in calculator si apoi sa te apuci sa cotezi singura. Catalogul Michel il poti cumpara de aici:

  http://www.okazii.ro/catalog/60074464/catalog-michel-toata-lumea-complet-18-volume-pe-dvd.html

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url