„Colecționarii sunt oameni fericiți” Goethe
„Cei 3 Regi” – Cel mai rar timbru nedantelat romanesc
Din perioada in care regele colectionar Carol al II-lea a dictat si destinele filateliei romanesti, ne-au ramas celebrele emisiuni de timbre nedantelate. Inca se discuta pe seama lor, inca se descopera arhive ale oamenilor de incredere ai regelui, nimic nu pare sa fie batut in cuie. Istoria are nevoie de documente pentru a putea fi relatata corect. Cu toate acestea, cel mai rar timbru nedantelat ramane „Cei 3 Regi”, emis in doar 50 de exemplare.

Pereche de timbre nedantelate „Cei 3 Regi”
Timbrul a fost machetat de A.Murnu si lansat la 1 noiembrie 1931, infatisand cei 3 monarhi ai Regatului Romaniei de pana atunci: Carol I, Ferdinand si Carol al II-lea. In pofida existentei sale materiale, acest timbru nedantelat apare ca fiind neemis de Directia Generala P.T.T., deoarece in Ordinul Oficiului Palatului Regal, descoperit recent, privind circulatia seriilor nedantelate valabile la francare acesta nu este mentionat. Din aceasta cauza, ing. Calin Marinescu conchide in articolul din ultimul numar al revistei „Filatelia” ca toate marcile nedantelate care nu sunt cuprinse in acest Ordin, „nu indeplinesc conditiile de emitere a marcilor postale si poarta denumirea de marci NEEMISE”.
In pofida acestui „handicap”, timbrul „Cei 3 Regi” ramane un superb cap de afis al deceniului nedantelatelor romanesti. In afara de aceasta marca, majoritatea seriilor nedantelate au fost emise intr-un tiraj de 200 de exemplare, exceptia constituind-o doar emisiunile filatelice de uzuale „Carol al II-lea PTT” (3.000 exemplare) si „Carol al II-lea Londra” (1.000 exemplare). Capriciul regelui filatelist Carol al II-lea de a avea in colectia sa unele serii de timbre fara ca acestea sa mai fie perforate, a dus la aparitia marcilor nedantelate din perioada interbelica, iar sumele platite pentru achizitionarea lor continua sa creasca, chiar daca statutul lor ramane in continuare incert.
NB: In imagine este prezentata o pereche a acestui timbru nedantelat, vanduta de curand pentru suma de 1.200 Euro.
Într-o vreme eram mare colecţionar de timbre… Unde sunt vremurile de altădată?
Au ramas captive in clasoarele chinezesti… Depinde numai de noi sa le redam libertatea.
Lisandrule, ce ne intrebi pe noi? :))
Interesant! N-am stiut niciodata ca regele Carol al II-lea a avut ca pasiune filatelia! Ar trebui sa mai pun si eu mana pe-o carte! (altele decat cele de psihologia copilului si retete) 🙂
si eu stiam in cateva cuvinte povestea acestor timbre nedantelate , citiisem ndeva ca a dat ordin sa se faca acele serii de timbre nedantelate dupa l-a introdus in colectia sa personala numai din dorinta de a avea unicaturi …. nu stiu ce sa zic oricum din punctul meu de vedere nu cred ca este normal sa profiti de statut sau putere si sa dai un ordin de emitere dupa care sa le iei pe toate si sa ai pretentia sa le impui o valoare mai mare sau cel putin egala cu celelalte marci postale……..
opaaaa ……. interesant blog si daca nu ma insel unic.
Hai, Molie, lasa vrajeala! 😐
Multam molie pentru aprecieri si pentru gestul de a-mi introduce linkul pe blogul tau (acum am vazut). Voi proceda in contrapartida, mi se pare foarte corect sa ne promovam reciproc. Am observat si ca ti-a placut piesa lui Rybak 🙂
ana: Ditamai filatelistu’ si amorezu’! Bine, acum ca se stie mai mult de partea a II-a, asta tine de vremurile pe care incercam sa le traim…
@Daniel 😉
Pentru cat este de rar acest timbru, valoarea lui pe piata ar trebui sa fie mult ridicata. Recent am achizitionat o pereche similara cu cea din articol. Tot margine de coala pe partea dreapta.
In acesta colectie pusa la vanzare, am vazut majoritatea nedantelatelor din perioada carlista, in blocuri de 4 sau chiar 6. Incredibila colectie. Precis colectionarul a fost un apropiat al lui Carol II si sut sigur ca undeva exista si un bloc de 4 al acestor 3 regi.