Cel mai scump timbru „Carol I cu favoriti”

Categorii:Filatelie
Daniel

Nu puteam sa plec spre Brasov inainte de a asterne povestea celui mai scump timbru „Carol I cu favoriti” de la 1869. Este totodata si cea mai rara marca din cele 6 emisiuni „favoriti” sau „barba”, emise intre 1866-1872, tirajul fiind estimat la o singura coala de 100 bucati. Dar sa incep, ca sa va convingeti de surprizele nebanuite pe care inca vi le poate rezerva filatelia.

15 bani "Carol I cu favoriti" pe hartie vargata - foto fata

15 bani „Carol I cu favoriti” pe hartie vargata – foto fata

15 bani "Carol I cu favoriti" pe hartie vargata - foto verso

15 bani „Carol I cu favoriti” pe hartie vargata – foto verso

Timbrul nedantelat de 15 bani „Carol I cu favoriti” tiparit pe hartie vargata, caci despre el este vorba, poate fi considerat drept una din marile raritati clasice romanesti. Nu am spus-o eu, ci marii experti Kiriac Dragomir si Fritz Heimbüchler. Acesta din urma argumenteaza cota de 1.600 Euro, ce apare in Catalogul sau din 2002, prin putinele specimene care au rezistat trecerii timpului si care sunt cunoscute pe plan mondial.

Catalog Heimbuchler 2002 - scan pag. 220

Catalog Heimbüchler 2002 – scan pag. 220

Catalog Kiriac Dragomir 1974 - scan pag. 99

Catalog Kiriac Dragomir 1974 – scan pag. 99

Povestea celui mai rar si mai scump „Carol cu favoriti” din colectia mea incepe odata cu achizitia, in urma cu jumatate de an, a unui lot de cateva zeci de timbre clasice romanesti. Sa fi fost vreo 50 de toate. Le-am aranjat in clasorul destinat perioadei de dinainte de 1900, dar fara sa trec la o analiza amanuntita a fiecaruia in parte. Suma de achizitie fusese insignifianta, astfel ca imi programasem pentru mai tarziu un studiu al lor. Nu credeam in ruptul capului ca poate fi ceva „mai de soi” in lotul cu pricina.

M-am trezit acum o luna si ceva cu o pofta nebuna sa le iau la puricat. Imi amintisem de ele. Si bucuria fiecarei stampile frumoase descoperite nu-mi lasase loc nici de-o pauza de tigara. M-am hotarat, in cele din urma, sa iau clasorul si lupa cu mine, ca sa mai arunc cate o privire printre portretele Regelui… Mai aveam vreo 5 timbre si terminam examinarea. Erau piese reusite, pastrate ingrijit, dar fara nimic extraordinar. Doar cele 3 varietati gasite mai indulceau sentimentul infrangerii din cautatorul de comori care fusesem la inceput. Apoi, s-a intamplat minunea.

15 bani "Carol I cu favoriti" pe hartie vargata - scan fata

15 bani „Carol I cu favoriti” pe hartie vargata – scan fata

15 bani "Carol I cu favoriti" pe hartie vargata - scan verso

15 bani „Carol I cu favoriti” pe hartie vargata – scan verso

Intotdeauna ma gandesc la pastorii americani de prin filme, care, ridicandu-si mainile spre cer, isi incheie predicile cu celebra invocatie „It’s a Miracle!!!”. Cand am sesizat cu coada ochiului dungile verticale ale hartiei, am ramas mut. Am ridicat cu penseta timbrul in lumina soarelui: el era. Va dati seama ce inseamna sa tii in mana cel mai valoros timbru „Carol I” si dupa cateva secunde sa realizezi ca proprietarul esti chiar tu? Cand am vazut aplicata pe revers si binecunoscuta stampila „HEIMBUCHLER BPP”, m-am simtit un colectionar implinit. Si norocos, ce-i drept.

Catalog Kiriac Dragomir 1974 - NOTA detaliu

Catalog Kiriac Dragomir 1974 – NOTA detaliu

Catalog Heimbuchler 2002 - NOTA detaliu

Catalog Heimbüchler 2002 – NOTA detaliu

NOTA: Timbrul de 15 bani pe hartie vargata „Carol I cu favoriti” are a sasea cota din toate timpurile, dupa celebrele „Cap de Bour” de 81 parale, 5 parale cadru complet, 27 si 108 parale si 80 parale pe hartie albastruie. Cotatia este valabila pentru marcile postale romanesti single.

2 comentarii

 1. titorencu romeo
  titorencu romeo
  06/02/2010 at 15:20

  da intradevar frumoasa piesa, intradevar in viata trebui sa mai ai si noroc

 2. Nelu hopitea
  Nelu hopitea
  24/02/2018 at 10:23

  Am si eu unul merita vazut .

Lasă un răspuns

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url